hamburger-icon

Kliker.info

Drago Bojić : Propast vaša dolazi od vas samih!

Drago Bojić : Propast vaša dolazi od vas samih!

12 Oktobra
15:50 2020

Polovicom rujna, na inicijativu hrvatskog predsjednika Z. Milanovića, Zagreb je posjetio Milorad Dodik, srpsko-balkanska verzija oligarha, član predsjedništva države koju stalno negira i prezire. Susret je upriličen bez suglasnosti predsjedništva i nadležnih institucija BiH, što je izazvalo negodovanje u Sarajevu, pa je Dodik u Zagrebu nastupio u svojstvu „predstavnika srpskog naroda“ u BiH, čemu su se usprotivili i bosansko-hercegovački Srbi iz drugih stranaka koji ne pristaju da Dodik nastupa u ime cijelog srpskog naroda u BiH.

Piše : Drago Bojić (Tačno)

Milanović i Dodik u Zagrebu nisu razgovarali ni o Republici Srpskoj, koju Dodik tretira kao privatno vlasništvo, ni o stanju ono malo preostalih Hrvata u tom entitetu. Razgovarali su o statusu Hrvata u Federaciji BiH, pri čemu je Dodik svoga domaćina, kako je Milanović sam posvjedočio, „iz prve ruke“ izvijestio da su Hrvati ugroženi u Federaciji jer im drugi većinski bošnjački narod bira političke predstavnike. Tako se Dodik, despot entiteta posve ispražnjena od Hrvata, pokazao najjačim odvjetnikom Hrvata u Federaciji.

Dodik se u Zagrebu susreo i s hrvatskim premijerom A. Plenkovićem. Za razliku od Milanovića, Plenković je s Dodikom razgovarao o prometnom povezivanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, o važnosti povratka prognanih Hrvata i zaštiti njihove imovine. Plenković i Dodik su na sastanku dogovorili da će trasa autoceste između Banje Luke i Prijedora ići alternativnim pravcem kako bi se zaštitila imovina Hrvata i rušenje njihovih kuća na tom području. I to je sve što su najviši hrvatski dužnosnici dobili od Dodika. A republičko-srpski projektant i inženjer novijeg doba Milorad Dodik, koji odlučuje i o trasama autoputa, dobio je ono zbog čega je otišao u Zagreb: službeni Zagreb je blagoslovio Dodikovu politiku, ojačao poziciju Republike Srpske i po tko zna koji put ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo bosanske Hrvate u Posavini i Krajini kojima je već odavno oduzeta svaka riječ i za koje se više nitko ne brine budući da u njihovo ime nastupaju i govore profiterska usta Dodikovih Hrvata.

Da bi bar djelomično udovoljio bošnjačkim političkim predstavnicima, Plenković je ubrzo nakon toga pozvao u Zagreb D. Čovića i B. Izetbegovića po istoj logici po kojoj je Milanović zvao Dodika – kao predstavnike hrvatskog odnosno bošnjačkog naroda. I na ovom slučaju se pokazalo koliko su licemjerni bošnjački političari koji su negodovali zbog Dodikovog odlaska u Zagreb, da bi samo nekoliko dana kasnije njihova glavna perjanica to isto uradila. Ponovno su derogirane institucije države Bosne i Hercegovine, a susreti ovakve vrste mnoge su asocirali na ratne devedesete godine i političke dogovore ondašnjih narodnih vođa. Treba li uopće podsjećati da su i u ondašnjim dogovorima najviše profitirali politički vođe bosansko-hercegovačkih Srba, i da su najviše ispaštali Bošnjaci i bosanski Hrvati, upravo na području Republike Srpske koja je i nastala više zahvaljujući hrvatskoj nego srpskoj politici. Zato ćemo ponovno podsjetiti na stradanja bosanskih Hrvata u Posavini koje je Tuđman izručio na nemilost velikosrpskoj politici koju danas najglasnije zastupa upravo Milorad Dodik.

Prvi veliki oružani sukobi na području Bosne i Hercegovine počeli su koncem ožujka u Bosanskom Brodu, a u sljedećih nekoliko mjeseci su se proširili po cijeloj BiH. Udružene hrvatsko-bošnjačke strane su na području Bosanske Posavine koncem travnja 1992. godine preuzele kontrolu nad Modričom i tako prepolovile srpske snage na dva dijela. No, u nekoliko sljedećih mjeseci, nakon povlačenja hrvatskih snaga iz Republike Hrvatske, srpske vojne snage uspijevaju ponovno pod svoju kontrolu staviti općine Modriču, Derventu, Odžak i Bosanski Šamac i konačno početkom listopada i Bosanski Brod. Bosansku Posavinu su 6. listopada 1992. godine zauzele srpske vojne snage i uspostavile koridor koji je povezao Srbiju, Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu.

Pad Bosanske Posavine već godinama nije uopće tema ni u hrvatskoj i bošnjačkoj politici niti općenito u javnosti. Za one koji ne znaju ili zaboravljaju podsjećamo da Bosanska Posavina obuhvaća 2. 650 kvadratnih kilometara s devet općina: Derventa, Odžak, Bosanski Brod, Doboj, Modriča, Bosanski Šamac, Orašje, Gradačac i Brčko. Na tom prostoru je prije rata pretežno živjelo hrvatsko stanovništvo. Prema popisu iz 1991. godine, od ukupno 260. 793 stanovnika Bosanske Posavine, Hrvata je bilo 131. 542 ili 51 posto, Srba 77. 723 ili 29 posto, Bošnjaka 32. 796 ili 12 posto i Ostalih 18. 726 ili 7 posto. Nikad nije posve razjašnjeno zbog čega su se hrvatske brigade povukle iz Bosanske Posavine i na cjedilu ostavile domaće hrvatsko-bošnjačke snage, nedovoljno vojno opremljene da se suprotstave jakim srpskim snagama.

Vojni dokumenti iz tog vremena pokazuju da ondašnjoj hrvatskoj politici nije ni bio cilj da se sačuva Bosanska Posavina jer se u međuvremenu spremala akcija podebljavanja „hrvatskog pereca“. Kako je to primjerice bilo u slučaju spomenute Modriče, saznajemo iz knjige Rat u bosanskoj Posavini 1992. Njezin autor, časnik Hrvatske vojske Jerko Zovak donosi kazivanja ondašnjeg predsjednika HDZ-a Modriče, Mladena Zelića, prema kojima je brigadir Hrvatske vojske Ivan Basarac ljutito reagirao zbog oslobađanja Modriče „jer to nije bio cilj“ i ubrzo je povukao snage Hrvatske vojske. To je autoru knjige posvjedočio i zapovjednik 105. br. HVO-a, Perija Stanić: „Taj dan, u mlinu, na silosu, u Modriči, upitao sam brigadira Basarca – zašto sad ne nastavimo gonjenje četnika, te se spojimo sa snagama iz Gradačca? Basarac je odgovorio: to nije u cilju. Po obavještajnim podacima na vas idu jake neprijateljske snage. Vi ćete za dvadesetak dana pasti.“ Mjesec dana poslije, 28. lipnja, na Vidovdan, Vojska Republike Srpske je okupirala Modriču. O tome Zovak u knjizi kaže i ovo: „po samoinicijativnom izvlačenju bataljuna Požega iz rajona Garevac i unesenoj panici u postrojbe HVO-a, napuštene su sve linije obrane i praktički teritorij prepušten neprijatelju.“

Tako je to bilo u Republici Srpskoj godine Gospodnje 1992., ali to, čini se, više nikog ne zanima, ponajmanje hrvatske političare u Hrvatskoj i BiH. Činjenica da Milorad Dodik zastupa iste stavove koje su zastupali ratni zločinci Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić i drugi, da u svojim nastupima puca od sreće što su Bosanska Posavina, Banja Luka, Krajina, zapravo cijela Republika Srpska posve etnički očišćene od „ustaša i balija“, ne smeta hrvatskom predsjedniku i premijeru da ga svečano i pompozno, gazeći po žrtvama stradalih i patnjama prognanih Hrvata i Bošnjaka, pozivaju u Zagreb kako bi tobože s njim rješavali politička pitanja Bosne i Hercegovine i status bosansko-hercegovačkih Hrvata u Federaciji.

Nema sumnje da je sadašnja bošnjačka politika u Bosni i Hercegovini bezidejna, destruktivna i pogubna, da ju vode loši i nesposobni kadrovi što se vidi i na primjeru Sarajeva i nekih drugih gradova u kojima nema Srba, a ni „uzepeovaca“, kako danas dio bošnjačkih političara, medija i intelektualaca demonizira cijeli hrvatski narod u BiH. Točno je također da je takozvani „slučaj Komšić“ dodatno zatrovao hrvatsko-bošnjačke odnose i nanio ogromnu i dugoročnu štetu cijeloj Bosni i Hercegovini. Ali nema sumnje ni to da novi hrvatsko-srpski dogovori u Čovićevoj i Dodikovoj režiji pod patronatom Zagreba i Beograda ništa dobro neće donijeti ni Bosni i Hercegovini ni njezinim narodima i građanima. Lako bi se ponovno moglo dogoditi da i iz ovih političkih mešetarenja najdeblji kraj izvuku upravo malobrojni bosansko-hercegovački Hrvati koje vodi lukavi politički makijavelist Čović i koji je za svoj mali herceg-bosanski feud spreman žrtvovati sudbinu cijeloga naroda.

Nakon što nije izabran u predsjedništvo Bosne i Hercegovine na izborima 2018. godine, Čović je svoj poraz proglasio porazom svih Hrvata u BiH i nacionalnom katastrofom. Prijetvorni konvertit Čović, koji je od komunističkog sluge u međuvremenu postao model hrvatstva, obesmislio je svaki pluralizam i opoziciju u svom narodu, onemogućio slobodu mišljenja u vlastitoj stranci i općenito u hrvatskom narodu, a lažno jedinstvo i poslušnost „stožerniku“ postavio je kao model ponašanja „dobrih Hrvata“. Na sukobu s Bošnjacima i na buci o ugroženosti Hrvata, i gdje to jest slučaj i gdje nije, Čović uspijeva skrenuti pozornost s važnijih pitanja, primjerice s dramatičnog egzodusa Hrvata iz BiH i njihovog teškog socijalnog stanja i to baš u onim dijelovima u kojima su većina.

Ništa od ovoga nije nepoznato Milanoviću i Plenkoviću. Ali u tome i jest problem jer oni nastavljaju politiku svoga političkog uzora Tuđmana. Po Tuđmanovoj logici koju prihvaća i sadašnje političko vodstvo Hrvatske, bosansko-hercegovački Hrvati su tek „stoka sitnog zuba“, u najboljem slučaju domovinski kostobrani, rezervna radna snaga, demografska punionica i pričuva, a i to sve manje. Uzaludna su naricanja bosansko-hercegovačkih Hrvata kako su ugroženi od Bošnjaka, kad ne uviđaju da su tu ugroženost režirali i izazvali manje bošnjački, a daleko više njihovi vlastiti političari. Bosansko-hercegovačke Hrvate, kao i druga dva naroda u BiH, treba stalno podsjećati na opore riječi biblijskog proroka – propast vaša dolazi od vas samih!

Ostavimo li po strani Milanovićeve histerične ispade i razračunavanja s neistomišljenicima, zadnji mjeseci u Hrvatskoj su protekli u atmosferi takozvanog otopljavanja hrvatsko-srpskih odnosa. Čini se da je i Dodikov odlazak u Zagreb rezultat nove „tople struje“ koja je zahvatila hrvatsko-srpske odnose. Nitko razuman nije protiv poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa, ali treba biti i oprezan, jer je za poboljšanje i pomirbu potrebno moralno obraćenje, savjesna i odgovorna politika i visoki osjećaj časti i poštenja. Uostalom, pokazuje to i nedavna prošlost, kad god su hrvatsko-srpski politički odnosi bili topli, netko se u pravilu smrzavao. Nekad su to bili bosanski Hrvati, nekad krajiški Srbi, nekad Bošnjaci u Herceg-Bosni, a svaki put Bosna i Hercegovina nad kojom se tri desetljeća iživljavaju i srpska, i hrvatska, i bošnjačka politika. Pod patronatom međunarodne zajednice.

Podijeli

14 0 komentara

 1. Edin
  Edin 12 Oktobra, 23:43

  ti pricas o 1992.godini , a ne znas sta se desavalo 1991.godina ili se pravis lud i pokusavas da profitiras i ostvaris novinarsku karijeru na lazima . Ne znas kako je pocelo i ko je prvi pocinio kriminalno delo i ne znas niti ko je kriv za rat u Bosni i ko ustvari treba da snosi odogovornost za propast Bosne i Jugoslavije . Ili mozda znas a pravis se lud jer si propao kao licnost i karakter i postao pokvareno djubre koje podrzava carsijske kriminalce , lopove , siledzije i njihov islamski terorizam . Srecom , postoje ljudi svedoci koji znaju sta je istina , ne moraju da citaju tvoje novinarske bljuvotine . Ti svojim novinarstvom trujes narod i okolinu unaokolo , mrznja prema drugo coveku te izjeda , trujes i samog sebe i onda se cudis zasto sve oko tebe propada . Izmetbegovic Anomalija injegovi carsijski kriminalci muslimani koji su ustvari primitivni dzukele oko dzamije su izvrsili agresiju , napadali i terorisali srpsku decu u Sarajevu i na kraju carsijski islamski kirminal i terorizam je zavrsio ubistvom srpske dece . Onda je u Sarajevo uskla policija i vojska da zastiti gradjane i decu a islamski teroristi su napali policiju i vojsku koja je dosla da zastiti decu i gradjane od terorizma izmetbegovicevih carsijskih pacova i dzukela .I na kraju kao prvo Karadzic i Mladic nisu ratni zlocinci nego heroji grada Sarajeva koji su branili gradjanski mir i bezbednost . A ti koji pravis karijeru optuzujuci nevine ljudi si dezinformisani krete zatrovan lazima koje i sam siris i dalje trujes svet oko sebe i omogicavas vast islamskog terorizma i izmetbegovicevih kriminalaca koji su na kraju opljackali i vlastiti narod i pobili muslimane u Srebrenici , Bosna propada zbog carsijskih izmetbegovicevih kriminalaca islamski terorista koji anomaliji primitivnosti i zaostalosti u drustvu i koji su izvrsili agresiju i pocinili zlocin protiv covecanstva . Tipicno je za carsijske lopove i kriminalce da upiru prstom na drugu stranu da izbegli suocavanje sa zakonom i i odgovaranje za islamske zlocin . Muslimanski narod je prevaren od strane carsijske muslimanske narkomafije i uvucen u izmetbegovicev zlocin protiv covecanstva . Eto to ti je istina , a ti i dalje budi slepac i veruj u lazi kojima te hrane .

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 13 Oktobra, 04:49

  OPET TI CETNICE, SOVINISTO, NACIONALISTO, NACI-FASISTO, TERORISTI, SIZOFRENICARU… MIJENJAS TEZE I KRIVIS BOSNJAKE ZA AGRESIJU NA BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA, RUSENJE 6OO DZAMIJA U BiH, SILOVANJE BOSNJACKIH ZENA, MALOLJETNIH BOSNJAKINJA, UBIJANJE NEVINIH CIVILA I DJECE I SVA DRUGA ZLA KOJA SU UCINILI SRBI TI POKUSAVAS DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU I DA SVOJE SRBE ODBRANIS OD SVIH ZLA KOJE SU NAPRAVILI U BiH I DA TA ZLA PRENESES NA BOSNJAKE KOJI SU SVA TA ZLA DOZIVILI UPRAVO OD TVOJIH SRBA. TI CETNICE SRPSKE RATNE ZLOCINCE KOJI SU OSUDJENI U HASKOM SUDU NAZIVAS HEROJIMA, ALI NAZALOST NISI SAM, JER VECINA SRBA TAKO MISLI I ZATO VAS MORAM NAZVATI MRZITELJIMA BOSNJAKA I SVIH OSTALIH POSTENI LJUDI KOJI NE ZIVE U ZATVORENOJ PECINI NEGO SU PRIHVATILI BOLJU BUDUCNOST I PRIHVATILI CIVILIZACIJU ZA BOLJE SUTRA. TI SI COVJECE POTPUNO SKRENUO I TREBAS STO PRIJE U LUDNICU DOK NISE POCEO UBIJATI I SVOJU FAMILIJU JER SI NEURACANLJIV COVJEK KOJI JE OPASAN ZA CIVILIZACIJU I NOMALNE LJUDE.

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 13 Oktobra, 05:19

  Bosnu i Hercegovinu nisu uspjeli podijeliti i uništiti srpsko-hrvatskim sporazumima:

  Cvetković – Maček 1939. godine,

  Stojadinović – Pavelić 1954. godine,

  Milošević – Tuđman 1991. godine,

  Karadžić – Boban 1992. godine.

  Neće u tome uspjeti ni najnoviji sljedbenici zločinačke politike podjele države Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) i njihovi mentori u Beogradu i Zagrebu. Uzalud ih večeras u Beogradu okuplja,

  Odgovori
  • Edin
   Edin 13 Oktobra, 10:11

   Nemas pojma o istoriji desavanja niti niti znas sta je laz ili isitina . Ti pises srpskim jezikom jer te majka srpkinja naucila da govoris i pises maternji jezik , a meni muslimanu govoris da sam cetnik . Ti si bolestan covek poput alkoholicara koji negira svoj alkoholizam , kriminalc koji negira svoj kriminal , terorista koji negira svoj terorizam , ti si islamski nacista koji negira svoj nacizam i masovni zlocn protiv covecanstva . Ti si ustvari najboicnija carsijska pickica i usro si se posto znas da si kriv a vidis da tvoji zlocini koje si pocinio sa pedofilom Klintonom svakoga dana sve vise izlaze na vidjelo . Ceka te dozivotna robija , tebe i tvog Anomaliju Izmetbegovica i njegove carsijske pacove oko dzamije . Sramote ste za muslimanski narod i upropastili ste islam . Ti si dokazani masovni zlocinac , terorista i siledzija i tvoje je carsijsko vreme zavrsilo , mozes samo da se koprcas u svojoh mrznji prema ljudima i siris lazi o kojima mozes sanjas da ce ti neko poverovati pa da mozes nastaviti parazitirati i pljackati muslimanski narod.

   Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 13 Oktobra, 17:27

  MORAM SVE CITAOCE TVOJIH KOMENTARA UPOZORITI DA SI TI NEURACUNLJIV COVJEK I DA SI SRBIN KOJI SE PREDSTAVLJA KAO BOSNJAK. TAKODJE, TI NISI BOSANAC JER PISES EKAVSKI, STO ZNACI DA SI SRBIJANAC KOJI SI UCESTVOVAO U AGRESIJI NA BiH I GENOCIDU NA BOSNJAKE. SVE STO SI PISAO DA JA CINIM TO USTVARI TI CINIS I SVE STO SI PISAO DA CINE BOSNJACI, USTVARI CINE SRBI. TI I DALJE ZELIS DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU, ALI TO NIKO NECE POVJEROVATI, JER SVI ZNAJU DA SRPSKI ZLOCINCI LAZU A LAZU I SRPSKI POLITICARI STO POTVRDJUJE I SRPSKI OTAC NACIJE DOBRICA COSIC, PA PROCITAJ IZJAVU SRPSKOG OCA NACIJE U KOJOJ COSIC POTVRDJUJE DA SRBI LAZU

  Otac srpske nacije Dobrica Ćosić kazao je jednom “Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina, jer Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž“.

  Odgovori
 5. Edin
  Edin 13 Oktobra, 18:27

  nazivas sebe istiniti a lazes ko tvor , tebi su tvoje lazi najdraze , pravi musliman se ne plasi istine , ja znam sta je istina i nemam se cega plasiti , ti znas da si kriv i odgovoran zajedno sa izmetbegovicem za ubistva muslimana u Srebrenici i da te ceka kazna , bezis od istine ko djavo od krsta , i dzaba ti laganje i mamipulisanje izmucenog naroda , Bog sve vidi i zna , ne mozes pobeci niti se sakriti od svojih zlocina i istine .

  Odgovori
 6. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 13 Oktobra, 23:34

  SVE CETNICE, SOVINISTO, NACIONALISTO, NACI-FASISTO, TERORISTO, PSIHOPATO, SIZOFRENICARU… STO SI NAPISAO DA JA CINIM I RADIM, UPRAVO TO TI CINIS I RADIS I POKUSAJES DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU, ALI DZABE SE TRUDIS JER SI ZAOSTAO I NEURACUNLJIV COVJEK KOME JE POD HITNO POTREBNA ZDRAVSTVENA POMOC DA BI POSTAO NORMALAN I CIVILIZOVAN COVJEK I DA NEBI ZIVIO OD LAZNIH SRPSKIH MITOVA I IDEOLOGIJA.

  Odgovori
 7. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 13 Oktobra, 23:37

  SRBIJA I HRVATSKA I DALJE NEODUSTAJU OD PODJELE BiH

  Evropski sud za ljudska prava je pojam “konstitutivni narodi” dezavuirao kao rezultat genocida i etničkog iskorjenjivanja, ali je nametnut od beogradsko-zagrebačkih pregovarača kao uslov da bi se postigao mir.

  Piše: prof.dr. Senadin Lavić

  U Bosni se planski krivotvore značenja riječi ili dokumenata, što je znak bahate samovolje i neodgovornosti pojedinaca i političkih oligarhija. Umjesto sekularnog obrazovanja djeca se zamlaćuju religijskim doktrinama kao da se radi o vrhunskim naučnim objašnjenjima pojava i procesa u društvu i prirodi. Uništavanje sekularnog društva vodi u mitologiziranje ljudskog života i zaostajanje za naprednim i razvijenim društvima Evrope. U Bosni, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj danas je na djelu etno-klerikalna hegemonija i dominacija nad sviješću ljudi koja je odgovorna za zaostajanje i kulturni krah ljudskih zajednica. Sveštenici predvode militarne hegemonijske projekte i kriju se iza narativa o Bogu, poslanicima, Svetim tekstovima, povijesnim predanjima i tako redom. Oni doprinose mitu o liderima ili “vođama naroda” koji herojski vode “balkanska plemena” iz rata u mir i natrag.

  Svi narativi o velikim “vođama naroda” su lažne konstrukcije političkih oligarhija koje su proizašle iz rata kao pobjednici na nekoj teritoriji države Bosne. Razorna etnoteritorijalizacija, kao tajna šifra pljačkaške tranzicije na bosanskom prostoru, i rata za bosanske teritorije, postaje smisao politike “etničkog predstavljanja” i “legitimnih predstavnika naroda”. Zato i dalje divljaju notorni autokrati i vode svoje narode u začaranom krugu zaostalosti i odbacivanja liberalne demokratije!

  Tri sporna instrumenta antibosanske politike su narativi o “konsocijaciji”, “legitimnim predstavnicima” i “konstitutivnim narodima”. To su tri antibosanske mantre koje zaluđuju građane Bosne, varaju ih i služe antibosanskim projektima. Iz “brige” za Hrvate i Srbe u Bosni, koju vode Zagreb i Beograd, proizlazi sav problem u Bosni. Stvar je sasvim jednostavna, Srbija i Hrvatska ne trebaju rješavati pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine i njezinog naroda. To posljedično vodi etničko-religijskom homogeniziranju Bošnjaka i onda se sve svodi na “plemensko” razračunavanje i nestvarnu priču o tzv. “bosanskom tronošcu” koji suštinski poništava sve bosansko. SH-partneri planski provociraju takvo stanje i samo u etničko-religijskoj prepirci imaju mogućnost da nameću dijeljenje teritorije Bosne! Bošnjačka naivnost i neodgovornost prema državi osigurava da se SH-dogovor oko etnoteritorijalizacije državnog prostora obnavlja neprestano. Bošnjaci i dalje misle da preko etničkog predstavljanja i religijskih naracija mogu braniti bosanski politički interes. U zadnjih trideset godina misleće glave bošnjačkog elementa u bosanskoj političkoj orbiti bile su teološke provenijencije, dakle, vrlo spornog razumijevanja političkih procesa koji su zahtijevale moderna znanja iz politike i organizacije državnog sistema. Stoga je nametnuta etno-religijska konsocijacija postala samoubilački instrument Bosne kroz tri instalirane podrivajuće totalitarne etnopolitike. Naracija o “predstavljanju naroda” je manipulirajuća bajka  koju kriminalne hobotnice političkih oligarhija bacaju pred noge svoje sirotinje, spremne da čini zločine nad Drugim. Političke oligarhije nikada nisu “predstavljale” narode!

  Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta “konstitutivnost naroda”, nužno je uvesti model ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH. Na ovaj logički zahtjev odmah će se podići glasnogovornici etno-fašizma balkanskog tipa sa svojim bolesnim argumentacijama. Bosanska građanska država jedini je siguran okvir zaštite građana od organiziranih etno-klerikalnih oligarhija koje pljačkaju državne resurse i zloupotrebljavaju građane na svim razinama vlasti i strukturama društvenog života. Političke partije iz susjednih država sa njihovim ekspoziturama u Bosni djeluju kao organizirane kriminalne grupacije koje kao korozija uništavaju državne sisteme i stvaraju bolesni životni ambijent u regionu. Oko nas su uništene i opljačkane banke u entitetu “rs”, srušen je Agrokor u Zagrebu, velike kompanije kakav je “Aluminij” u Mostaru ili “Šipad” u Sarajevu, opljačkane bosanske luke u Hrvatskoj, uništeni sistemi obrazovanja o kojima brigu vode “poluobrazovane podobne prodavačice magle” i tako redom. Iselili su, nažalost, brojni mladi i obrazovani ljudi, a političari iz Beograda i Zagreba, kao i njihovi klonovi u Bosni, još uvijek prijete da će se namiriti na Bosni. Građanska država je, stoga, najsigurniji okvir i garant da će rušitelji države i kriminalci biti smješteni gdje im je stvarno mjesto, a ne da se oni predstavljaju kao “vođe naroda pojmljenog kao stada”. Već dugo traje velikosrpsko divljanje protiv Bosne. Ono je u suštini totalitarna zabluda fašističkog uma! Ono je izraz antievropskih tendencija balkanskih mračnjaka vođenih militantnim popovima!

  Znanje o modernom političkom uređivanju državnog sistema govori o demokratskom građanskom poretku. Agresivna desnica odbacuje bilo kakvu vrstu građanskog modela političke organizacije i proširuje svoje autoritarne tendencije. U Bosni je zaustavljen proces demokratizacije društva i vladavine prava u državi. Dejtonski okvir se pokazuje kao zadovoljenje aspiracija Srbije i Hrvatske da upravljaju na teritorijama Bosne. Zato oni ne dopuštaju da se razvije model po kojem bi svi građani bili ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Narativi o “konsocijaciji” i “legitimnom predstavljanju” služe za kriminalne oligarhije da iza paravana provode pljačku države baveći se navodno zaštitom interesa etničkih grupa koje licemjerno predstavljaju. “Predstavljanje” naroda i vođenje politike “u ime naroda” predstavlja relikt prošlosti, pripovijesti iz 19. stoljeća, besmislicu u našem vremenu, nakaradnu naviku iz prošlih vremena u kojoj se rasistički separiraju narodi u geta da bi njima mogao upravljati neki sveštenik i političar. Takva zaostalost drži Bosnu zarobljenu u licemjernu konstrukciju “konstitutivni narodi” koja prikriva kako su se iz povijesnog toka Bosne pojavili Bošnjani (od IX do XV stoljeća), Bošnjaci (od XV do XIX), pa onda od XIX stoljeća i Hrvati i Srbi kao dio bosanskog naroda koji je, pod uticajem etno-religijske propagande iz Beograda i Zagreba, iz katoličanstva i pravoslavlja prihvatio drugačiju etničku orijentaciju od Bošnjaka koji su reterirali na muslimanstvo kao differentia specifica vlastitog identiteta. Religija je bila osnova etničke diferencijacije, a to je do danas ostalo glavno razlikovanje ljudskih grupa na Balkanu. Religijske granice postale su “nacionalne” granice i uz pomoć etničkog iskorjenjivanja i genocida nastali su “nacionalni prostori”. Danas se taj proces pokušava završiti u Bosni na način da svijet i Bošnjaci prihvate da je genocid legalno sredstvo međuetničkih i internacionalnih odnosa. Ali, to neće moći proći!

  Princip “konstitutivnosti naroda”, koji proklamiraju Beograd i Zagreb, nije zapadnoevropske provenijencije i predstavlja zaostali politički oblik rusko-sovjetske predstave o “narodnoj demokratiji” i balkanskog siledžijstva, a to nije ni u kakvoj vezi s zapadnim konceptima države i demokratske vlasti. Vrijeme je da se u ovaj dio svijeta uvedu evropski standardi – ne azijski, feudalni način odnošenja prema svijetu političkog! U predmetu “Zornić protiv Bosne i Hercegovine” Evropski sud za ljudska prava je pojam “konstitutivni narodi” dezavuirao kao rezultat genocida i etničkog iskorjenjivanja, ali je nametnut od beogradsko-zagrebačkih pregovarača kao uslov da bi se postigao mir. U tački 43. Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Zornić” stoji:

  “U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir.”

  A onda dolazi zaključak Suda da se u Bosni i Hercegovini bez daljnjeg odgađanja mora uspostaviti demokratsko uređenje bez preferiranja nekih posebnih prava za tzv. “konstitutivne narode”:

  “Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.”

  Stoga je za sve građane u Bosni presuda u slučaju “Zornić” od iznimne važnosti, jer Evropski sud za ljudska prava u potpunosti delegitimizira i dezavuira princip tzv. “konstitutivnosti naroda”, uz to dajući obrazloženje da je on nametnut usljed krvavog ratnog sukoba obilježenog genocidom i etničkim progonom stanovništva te se na njega pristalo da bi se osigurao mir. Dvadeset i pet godina poslije rata protiv Bosne, okolnosti pod kojima se pristalo na “konstitutivne narode” više nisu važeće, što je, uostalom, mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, te se mora pristupiti uspostavljanju demokratskog uređenja što znači  i de facto i de iure ukidanje nametnute diskriminacije kroz spornu oznaku o “konstitutivnim narodima”. Nigdje u državama članicama Evropske unije ne postoji takva diskriminacija i svođenje državnog suvereniteta na tzv. “konstitutivne narode” i “lidere etničkih grupa”, upravo zbog toga što u ustavnopravnom poretku Evropske unije ne postoje “konstitutivni narodi” kao politička posljedica provođenja genocida i etničkog čišćenja stanovništva.

  Presuda Evropskog suda za ljudska prava, u predmetu “Zornić protiv Bosne i Hercegovine”, izrečena je u formi obaveze koju Bosna i Hercegovina mora ispuniti ukoliko svoje zakonodavstvo želi uskladiti s evropskim i na tom putu postati članica Evropske unije. Demokratija u Bosni treba da znači – svi građani Bosne su jednakovrijedni i ravnopravni na svakom dijelu njezine teritorije. Laž je da su “narodi” stvorili Bosnu! Totalitarne političke oligarhije drže Bosnu danas zarobljenu u ahistorijske koncepcije autokratskog i mizantropskog vladanja kao patologije koja se objektivirala!

  Strah je jedan od ključni faktora dominacije etničko-religijskih oligarhija nad građanima. Na sve strane uspostavljena je strahovlada, klijentizam, licemjerno držanje kao nova paradigma društvenih interakcija, dominacija poluobrazovanih na svim razinama društvenog sistema, svjesno povlačenje kvalitetnih ljudi na margine, odlazak mladih… Bolesni i korumpirani lideri su u politici i u borbi za vlast, uglavnom, da ne bi bili procesuirani. Preko vlasti (izvršne i zakonodavne) kontroliraju sudsku vlast i etabliraju “svoju” policiju i pravosudni sistem. To je strašan sistem hegemonije.

  Odgovori
 8. FAJTER
  FAJTER 15 Oktobra, 12:06

  EDINE BRAVO A TI ISTINITI KAŽI SAD KO JE NACISTA IFAŠISTA MAJKU LI VAM JEBEM POKVARENU.SAMO EDINE OVO BI TREBALO PREVESTI JER OVA STOKA NEZNA NJEMAČKI

  Odgovori
 9. FAJTER
  FAJTER 15 Oktobra, 12:12

  DRAGO BOIĆU GDJE JE 800 000 SRBA IZ HRVATSKE PIZDA TI MATERINA.ONI ŠTO SU OTIŠLI IZ REPUBLIKE SRPSKE SU DEBELO NAPLATILI IMOVINU A SRBI IZ HRVARSKE I FEDERACIJE BIH SAMO SU USPJELI IZVUĆI ŽIVU GLAVU I SKORO NIŠTA VIŠE GOVNO USTAŠKO.

  Odgovori
 10. FAJTER
  FAJTER 15 Oktobra, 12:16

  ISTINITI POGLEDAJ BABIN POTOK-PRIJERATNO SRPSKO SELO KOD DONJEG VAKUFA A POGLEDAJ KOZARAC ILI BILO KOJE MUSLIMANSKO SELO NA TERITORIJI REPUBLIKE SRPSKE I ONDA PRIČAJ KO JE ZLOČINAC

  Odgovori
 11. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 15 Oktobra, 17:50

  FAJTERU; PRESAO SI SVE GRANICE U VRIJEDJANJU BOSNJAKA A TAKODJE SI PRESAO SVE GRANICE U SVOM IZMISLJANJU I LAGANJU JER ZELIS SVA ZLA KOJA SU UCINILI SRBI PREMA BOSNJACIMA DA PREBACIS NA BOSNJAKE I DA SA SVOJIM LAZIMA DOKAZUJES DA SU TA ZLA UCINILI BOSNJACI IAKO CITAV SVIJET ZNA DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU NA BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA. HASKI SUD JE OSUDIO SRPSKE RATNE ZLOCINCE ZA ZLOCIN NAD BOSNJACIMA A MEDJU TIM ZLOCINCIMA SU GLAVNI BILI SLOBODAN MILOSEVIC, RADOVAN KARADZIC, RATKO MLADIC KOJE SRBI NAZIVAJU SRPSKIM HEROJIMA I TAKO DOKAZUJU DA SU IZGUBILI NACIN CIVILIZACIJSKOG ZIVOTA JER I DALJE SRBI ZIVE U LAZNIM MITOVIMA I NEOSTVARENIM IDEOLOGIJAMA.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku