hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Markovina : Možemo li se sjećati holokausta bez Jasenovca, Omarske ili Dretelja?

Dragan Markovina : Možemo li se sjećati holokausta bez Jasenovca, Omarske ili Dretelja?

25 Januara
15:41 2020

Okrugla, sedamdeset peta godišnjica oslobođenja preostalih logoraša iz Auschwitza koja se upravo obilježava diljem svijeta, s fokusom na Svjetski forum o holokaustu u Jeruzalemu, koji za glavnu temu ima porast antisemitizma u Europi, zaključit će se u ponedjeljak, 27. siječnja, na Dan sjećanja na holokaust.

Piše : Dragan Markovina (Oslobođenje)

Bitno je, naravno, da se svi ti forumi i razgovori događaju pred širom javnosti, jer će to barem na neki način utjecati da se ovako važan dan ne obilježava reda i forme radi.

Antifašistička borba

Napominjem ovo imajući u vidu redovna obilježavanja važnih datuma vezanih uz partizansku antifašističku borbu u socijalističkoj Jugoslaviji, koja su se s vremenskim odmakom pretvorila u čistu formalnost, bez istinskog naglašavanja sadržaja i civilizacijskih vrijednosti antifašizma. Najgore od svega je što se takva pogubna praksa održavanja forme bez sadržaja, produžila do današnjeg vremena, što osim po formalnom i minimalnom obilježavanju rijetkih antifašističkih datuma koji su ostali u kalendaru, u najvećoj mjeri dolazi do izražaja upravo prilikom obilježavanja sjećanja na holokaust.

Da budem do kraja precizan, iznimno je bolno pratiti ovoliku paradu licemjerja koju emitiraju ovdašnji politički lideri, svjesni da je s jedne strane obilježavanje sjećanja na holokaust pitanje elementarne pristojnosti i predstavlja nužni preduvjet da vas se svrsta među civilizirane narode, a istovremeno s druge strane potpuno spremni da kompletno nasljeđe ovdašnjeg fašizma, s njegovim ekstenzijama iz devedesetih godina, podvedu pod holokaust i krivnju izruče isključivo njemačkom okupatoru.

image
SEDAMDESET PETA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA PREOSTALIH LOGORAŠA IZ AUSCHWITZA SE UPRAVO OBILJEŽAVA DILJEM SVIJETA/EPA

Potpuno je dakle nepodnošljivo slušati demokratske i ljudskopravaške fraze od ljudi koji u svojim zemljama dopuštaju relativizaciju jasenovačkog logora i legitimiranje narativa o nekakvom komunističkom logoru na tom mjestu i gotovo sanatoriju za vrijeme NDH. Isti ti pokušavaju svesti stvarnost ustaške države na nametnuti i neželjeni genocid nad Židovima, kompletno zanemarujući jednaki odnos prema Srbima koji je stajao u srži ustaške ideologije, ali i prema Romima te Hrvatima antifašistima.

Vrhunac takve logike je odluka o podizanju spomenika holokaustu na zagrebačkom željezničkom kolodvoru, koji uopće ne planira tematizirati stvarnost ustaštva. Jednako kao što je nepodnošljivo pratiti kako obilježavaju holokaust oni koji nisu u stanju beogradsko Staro Sajmište pretvoriti u memorijalni centar i koji licitiraju s brojkama stradalih u Jasenovcu, kao da je riječ o stvarima, a ne o ljudskim sudbinama.

Kad se svemu tome pridodaju konstantna relativizacija antifašističke borbe i pokušaji da se pričom o dva totalitarizma izniveliraju fašizam i antifašizam, što je postala svakodnevnica na ovim prostorima, doista je licemjerno glumiti pripadnost civiliziranom svijetu i praviti se da se sve ovo što sam naveo ne događa.

Sjećanje na holokaust

Međutim, koliko god sve ovo logično izgledalo neprimjereno, stvari postaju još gore kad ih prenesemo na odnos prema devedesetima. Kako je uopće moguće kredibilno govoriti o sjećanju na holokaust, a negirati genocid u Srebrenici, odbijati da se memorijalno obilježe logori u Omarskoj i Manjači, praviti se da logori u Dretelju i na Heliodromu nisu postojali, a ako i jesu, da s njima nemate ništa te potpuno izignorirati kapitalnu knjigu Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića “Iza sedam logora”? To je naravno moguće jer je sjećanje na holokaust neiskreno i formalno.

Sve je to skupa dodatno tužno, budući da je iskustvo logora najstrašnije što je čovjek bio u stanju napraviti drugom čovjeku i što je očito, posebno na našim prostorima, kako nam iskustvo Jasenovca i Starog Sajmišta nije uopće pomoglo da se takvo što više nikad ne ponovi. Imajući sve ovo u vidu, jedino što mi na kraju preostaje jeste apeliranje na iskrenu i sveobuhvatnu kulturu sjećanja koja bi uvažila svačiju memoriju i dovela do prihvaćanja drugih i drukčijih.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 26 Januara, 10:18

    GOSPODINE MARKOVINA MALO STE NEUPUĆENI ŠTO SE TIČE STAROG SAJMIŠTA.TO JE LOGOR KOJI JE BIO NA TERITORIJI NDH KAO ŠTO JE BIO I ZEMUN U TOM LOGORU SRBIN NIJE MOGAO BITI NI U VANJSKOM OBEZBJEĐENJU A KAMO LI RADITI UNUTRA.NIJEMCI SU ZAMOLNICOM OD NDH TRAŽILI LOGOR DA BI ZAVRŠILI SA BEOGRADSKIM I OSTALIM JEVREJIMA U SRBIJI A USALOV HRVATA JE BIO DA NIJEDAN SRBIN NEMOŽE DA PRIĐE LOGORU OSIM KAO LOGORAŠ.TI KAO ISTORIČAR OTIĐI U SRBIJU ILI IZRAEL PA PITAJ ŽIDOVE ILI JEVREJEKO IH JE LOVIO I UBIJAO U OKUPIRANOJ SRBIJI ZA RAZLIKU OD “SUVERENE”NDH.ADRESA ZA ODGOVORNOST U TIM I DRUGIM LOGORIMA JE U ZAGREBU I DIJELOM U SARAJEVU JER JE NDH BILA NJIHOVA DRŽAVA.SAMO JE U SRBIJI BILO DA ZA JEDNOG UBIJENOG ŠVABU ONI STRELJAJU STO SRBA A ZA RANJENOG PEDESET.SREBRENICA JE MEGAPREVARA KOJA JE TREBALA ZAPADU DA DISCIPLINUJE OSTATAK SVIJETA POZIVAJUĆI SE NA TO KAD GOD IM JE TO TREBALO.PA VIŠE JE ZAPAD POBIO MUSLIMANA POZIVAJUĆI SE NA SREBRENICU NEGO ŠTO IMA MUSLIMANA U BIH.SRBI NISU NAMJERNO UBILI NIJEDNOG JEVREJA NIKAD U ISTORIJI NEGO NETANJAHU KAŽE VUČIĆU DA SU SRBI I JEVREJI STRADALNIČKA SABRAĆA NAJMANJE DVIJE HILJADE GODINAGIDEOM GRAJF KAŽE DA JE JASENOVAC AUŠVIC BALKANA ALI JOŠBRUTALNIJI PO NAČINU IZVOĐENJA UBIJSTAVA A TI POREDIŠ OMARSKU SA TIM.SRAM TE BILO JER SI POKAZAO NEVIĐENI CINIZAM,PRVO UPOREĐUJUĆI NEUPOREDIVO I DRUGA STVAR TRPATI SRBIMA STARO SAJMIŠTE GDJE JE UBIJEN OGROMAN BROJ SRBA.NISI SPOMENUO MUSLIMANSKE LOGORE VIKTOR BUBANJ I TARČIN KOJI SU TRAJALI CIJELI RAT(SLAVKO JOVIČIĆ I BRANISLAV DUKIĆ NAPRIMJER SU BILI SVAKI PONAOSOB PREKO 1200 DANA U LOGORIMA KOD MUSLIOMANA ATA ISTA OMARSKA I MANJAČA SU ZATVORENI U JULU 1992-e čim je otišla jna u kojoj je bilo komunista koji su pravili tu vrstu idiotluka NPR PUKOVNIK BEARA ZAJEDNO SA IZRODIMA LUKIĆIMA, KOJI JE STRELJAO MOMKE U SREBRENICI ŠTO JE STRAŠAN ZLOČIN.STVARNO JE POSTALO NEPODNOŠLJIVO DA VAS ISAN SLUŠ JER SVI VI ODREDA ŠILJITE KITU NAD SRBIMA A SVOJE NARODE KOJI SU BILI NA STRANI HITLERA U VELIKOM BROJU I NJIHOVE POLITIČKE ELITE NEKAKO ZAKLANJATE IZA NAVODNIH SRPSKIH ZLOČINA SAMO DA ZNATE NEĆE VAM IZDOBRITI JER SE SVIJET MIJENJA I SVE DOLAZI NA SVOJE.MARKOVINA ŠTO SE TIČE TEKSTA I POZNAVANJA ISTORIJE SJEDI JEDAN.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku