hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Sa srpskom stranom smo se dogovorili, a odnos sa Bošnjacima je stvar budućih pregovora

Dragan Čović : Sa srpskom stranom smo se dogovorili, a odnos sa Bošnjacima je stvar budućih pregovora

21 Aprila
06:02 2011

Incko treba da riješi pitanje privremenih odluka koje je donio, da bi vlast u BiH postala zakonita. Te krize se moramo osloboditi, a onda će se druge stvari lako rješavati. Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović. – Incko mora prvo da razriješi probleme i dileme svojih privremenih odluka, jer su upravo one donesene za jednu stranku i pojedinca.

GLAS: Koji su dalji koraci koje ćete preduzeti da biste sproveli tačke iz Rezolucije usvojene na Hrvatskom narodnom saboru?

ČOVIĆ: Prvi korak je da institucije koje smo ustanovili na Saboru osmisle svoj način rada u idućih 20 dana, a na tragu Rezolucije. Odnosno, predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić treba da konstituiše vijeće, a Predsjedništvo Sabora će zasjedati da kaže svoj stav o tome. Sredinom maja sve bi trebalo da bude gotovo i na svom mjestu, te ćemo početi da vodimo vrlo jasnu politiku i pokušati da kreiramo odnose u BiH sa pozicijom da zastupamo interese Hrvata. Želimo da spriječimo ekstremno loš mogući razvoj situacije u BiH i kažemo da sve mora da se vrati u okvir Ustava i zakona. Strahujemo od namjera SDP-a, koji u BiH želi centralizovanu državu. To apsolutno ne možemo da prihvatimo.

GLAS: U Rezoluciji se navodi da je potrebna temeljna reforma Ustava BiH s ciljem nove upravno teritorijalne organizacije. Kakva je to reforma, znači li to prekrajanje granica, treći entitet?

ČOVIĆ: Zovite to kako god hoćete. Mi smo to nazvali federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom. Koliko će biti federalnih jedinica, stvar je dogovora svih strana. To je uglavnom stav koji smo izrazili i u Prudskom sporazumu, kada smo definisali da su to četiri jedinice, od kojih bi jedna bila sa hrvatskom većinom. Vjerujemo da je to dobar koncept da bi BiH funkcionisala kao država.

GLAS: Kada bi došlo do toga, koju teritoriju bi obuhvatala federalna jedinica?

ČOVIĆ: Nema tu rasprava o teritoriji, danas bi to bilo besmisleno govoriti. O tome bi svi trebalo da se dogovorimo, a o tome svemu smo već i razgovarali tokom Prudskog procesa.

 GLAS: Naveli ste i da je neophodna izmjena Izbornog zakona BiH. Kako to planirate da izvedete?

ČOVIĆ: Mi pripremamo Izborni zakon BiH i izaći ćemo za mjesec sa prijedlogom. On bi trebalo da omogući da legitimni predstavnici sva tri naroda budu u vlasti. Želimo da spriječimo mogućnost da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata u vlasti. Ima više rješenja, jedan je direktno, a drugi indirektno biranje. Postoji mogućnosti i kombinovanja jednog i drugog načina. Ako će se Izborni zakon BiH mijenjati paralelno sa ustavnim rješenjima, onda će biti lako.

 GLAS: Na Saboru je formirano i Glavno vijeće, šta će biti njegov posao?

ČOVIĆ: Biće definisane oblasti kojima će se Vijeće baviti. Za sada je dogovoreno da je ono političko, izvršno i koordinaciono tijelo, odnosno da ima ovlašćenja kantona i opština. Na taj način želimo da vrlo jasno koordinišemo rad opština i kantona, od organizovanja privrede do drugih poslova. U idućih dvadeset dana imaćemo jasnu sliku o tome.

GLAS: Kakav odjek u javnosti očekujete?

ČOVIĆ: Javnost je reagovala i imamo vrlo jasnu podršku onih čiju podršku i tražimo i razmišljanja svih drugih koji treba da zaštite i svoju poziciju. Što se tiče međunarodne zajednice, mi smo ih informisali o svemu što mislimo da radimo kroz HNS.

 GLAS: Iz OHRa području da je "era paralelnih institucija iza nas", te da "nijedna stranka ili pojedinac nema isključivo pravo da predstavlja bilo koji konstitutivni narod". Kako to komentarišete?

ČOVIĆ: Incko treba da riješi pitanje privremenih odluka koje je donio, da bi vlast u BiH postala zakonita. Te krize se moramo osloboditi, a onda će se druge stvari lako rješavati. Vrlo je jasno, a to i OHR i druge institucije znaju, da na Saboru nije uspostavljena nikakva paralelna institucija. Mi nismo jedna stranka ili pojedinac. Na Saboru je bilo deset stranaka i skoro 500 predstavnika. Incko mora prvo da razriješi probleme i dileme svojih privremenih odluka, jer su upravo one donesene za jednu stranku i pojedinca.

 GLAS: Kako vidite epilog procesa formiranja vlasti u BiH?

ČOVIĆ: Tražimo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu u vlasti, a sigurno da i drugi treba da odrede ko će ih predstavljati. Nismo mi na izborima birali ni Srbe, ni Bošnjake, da bi odlučivali ko će ih predstavljati u vlasti. Sa srpskom stranom smo se dogovorili, potpisali smo sporazum, a odnos sa Bošnjacima je stvar budućih pregovora. Svjetllana Tadić (Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku