hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH: Samo opozicija ima pravo biti protiv!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH: Samo opozicija ima pravo biti protiv!

12 Maja
06:56 2012

 Svi lideri šest stranaka na vlasti, izuzev Sulejmana Tihića, potvrdili su dolazak na sastanak 16. maja u Sarajevu ili Mostaru, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je potvrdio da je proteklih dana imao niz sastanaka s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, kao i ostalim liderima, a u sklopu priprema za taj sastanak. – Teme su presuda "Sejdić – Finci" i pokušaj da dođemo ili da se približimo rješenju na bazi usuglašenih principa. Na dnevnom redu naći će se samo dvije tačke, presuda Suda u Strazburu i analiza realizacije zaključaka sastanaka u Banjoj Luci – kaže Čović. No, uprkos tome, budžet se nametnuo kao glavna priča.

SDA je bila protiv budžeta države. Kako komentirate ovaj razlaz u koaliciji?

– Nije mi iznenađenje da su bili protiv, jer mi je Tihić prekjučer rekao da će glasovati protiv. Uostalom, član Predsjedništva Bakir Izetbegović glasovao je protiv. Tako da to nije iznenađenje. Ali, zanimljiva je strategija. Nije moje da procjenjujem zašto je neka stranka glasovala protiv, ali ako je dio šestorke, onda je, sa te strane, zanimljivo. Meni se čini da je to nova pozicija SDA u pripremi za lokalne izbore. Sada žele ojačati svoju poziciju u odnosu na SDP kod glasačkog tijela. Tako da dio te strategije do jedne mjere razumijem, ali mi nije baš logična. No, svako ima pravo na svoju strategiju.

Dodik je zatražio od Lagumdžije da "izbaci" SDA iz Vijeća ministara? Je li realno da šestorka postane petorka?

– Sve je moguće. Svako bira svoju poziciju unutar vlasti. Vi ne možete biti u vlasti, a glasovati protiv vlasti. To je vrlo neprincipijelno, biti protiv nečega što je ovako životno. Na tu ekskluzivu, u demokratskom svijetu, ima pravo opozicija. Nikako pozicija. U poziciji se stvari rješavaju dogovaranjima, a ne a priori da se bude protiv nečega. O tome ćemo imati prilike razgovarati u Mostaru, ako do tada ne riješimo proračun, koji bi trebao biti usvojen u drugom čitanju već idući tjedan. Bez obzira na razlike, on je neophodan, jer ćemo doći u poziciju da govorimo o evropskom putu, Partnerstvu za mir, a da ne možemo usvojiti proračun. Postajemo neozbiljni, osobito za predstavnike finansijskih institucija iz svijeta, kao što je MMF, a koji žele doći i pomoći. Uz to, moramo se naviknuti da je svugdje vrijeme recesije i da moraju biti donesene mjere štednje.

Je li realno da SDA blokira donošenje budžeta u Domu naroda na taj način što će delegati iz ove stranke odsustvovati sa sjednice?

– Ovo je otvorena politička igra. Ali, ne vjerujem da će se to desiti. Mislim da su predstavnici SDA i Tihić preozbiljni političari da bi na taj način otvorili prostor da svi drugi sutra u nekoj drugoj fazi po istom konceptu spekuliraju. Mislim da se to neće desiti. Ali, sačekajmo.

Dvije sedmice za rekonstrukciju

Je li na sastancima s Lagumdžijom bilo razgovora o rekonstrukciji Vlade FBiH?

– Mi u kontinuitetu razgovaramo o toj temi. Budući da su svi rokovi istekli, na tome moramo odmah poraditi ako mislimo imati neki napredak. Ako ne, onda ćemo, očito, imati dosta problema na relaciji između pojedinih razina vlasti. Rekonstrukcija Vlade mora se dogoditi. Ako se to ne dogodi, postavlja se pitanje odnosa hrvatskih lidera prema toj Vladi. Mi smo do sada onako blago govorili da je ona neustavna i nezakonita. Međutim, ako se to ne desi u ovom paketu u narednih petnaestak dana, kada budemo rješavali sva druga pitanje, onda se uistinu postavlja pitanje svih naših relacija i komunikacija s Vladom. Fahir Karalić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku