hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH: Rekonstrukcija Vlade Federacije BiH do maja!

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH: Rekonstrukcija Vlade Federacije BiH do maja!

18 Aprila
06:08 2012

Rekonstrukcija Federalne vlade mora biti završena u narednih dvadesetak dana, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otkrivajući detalje razgovora koji su proteklih sedmica vođeni daleko od očiju javnosti. – Već mjesec se intenzivno razgovara – tvrdi Čović za "Avaz" i napominje da će, ako treba, u javnosti biti "najveći gubitnik ovog svega, ali da se taj posao završi".

Posljednji rok

Koliko je izvjesna rekonstrukcija Vlade FBiH? I ranije ste pričali o tome, ali sve je potisnuto iz javnosti. Istina, pomalo se stječe utisak otopljavanja odnosa između SDP-a i dva HDZ-a.

– Htjeli smo to u miru pripremiti, jer ja sam uvjeren, a to sam i potvrdio u razgovoru s kolegama, ako taj dio valjano ne uradimo, bojim se da ćemo imati veoma mnogo problema uopće u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama.

To treba odmah završiti. Nismo pravili apsolutno nikakav pritisak prema bilo kome, ali smo, evo, već dva ili tri mjeseca na istom fonu. Posljednji rok da se to uradi jeste vrijeme do raspisivanja lokalnih izbora (7. maj 2012. godine, op. a.). Ostalo je, dakle, malo vremena. Nekada se govorilo o dva ili tri mjeseca, sada možemo govoriti da bi taj posao trebalo završiti u narednih dvadesetak dana! Poslije toga, što se tiče HDZ-a, neće biti smisla.

Uvjeren sam da je to nužnost, apsolutno nužnost. A, naravno, o tome odlučuju svi akteri u dešavanjima na političkoj sceni BiH. Bojim se da ćemo, ako taj segment ne završimo valjano i u racionalnom vremenu, upasti u veoma mnogo problema, u međusobno nepovjerenje, a potom sa mnogo neizvjesnosti ulazimo i u ljeto.

Da, ali SDP je svaki put do sada nedvosmisleno poručivao da od rekonstrukcije Vlade FBiH nema ništa. Je li se nešto promijenilo?

– Meni se čini da bi to bilo vrlo korisno završiti. Ovih dana bit će veoma mnogo razgovora, jer nema više vremena. Ja sam razgovarao s gospodinom Lagumdžijom i njegovim suradnicima više puta. Posljednji put na zvaničnom sastanku u Mostaru.

Vjerujem da ćemo se sresti i u naredna dva dana. Možda je to jedan od posljednjih razgovora o ovoj temi. Danas postoje svi uvjeti da se taj posao završi, i to u hodu, bez podgrijane političke atmosfere, te da tako stvorimo ambijent da možemo pričati o NATO-u i EU, ekonomskoj stabilnosti, da usvojimo proračune i tražimo rješenja kako bi građani napokon odahnuli. Vrijeme nam je isteklo.

Podrazumijeva li rekonstrukcija i to da će iz Vlade FBiH izaći HSP i Radom za boljitak, stranke koje ste mnogo puta nazvali nelegitimnim predstavnicima Hrvata?

– Otpori se mogu očekivati, apsolutno. Ali, to je uvjet. Mi želimo da oni koji imaju legitimnost u sva tri naroda ili iz reda multietničkih stranaka preuzmu ovaj krajnje odgovoran posao na sebe. Svi drugi, hvala Bogu, mogu biti tu negdje, ali ne mogu biti nositelji tih aktivnosti.

Dogovor šestorke

Evropski komesar za proširenje Štefan File (Fule) nedavno je izjavio kako su male šanse da BiH do kraja godine dobije status kandidata za EU. Mnogo je otvorenih pitanja, od usvajanja Zakona o državnoj pomoći do slučaja "Sejdić i Finci". Vaš komentar?

– Upozorenja koja dolaze od Filea i drugih krajnje su ozbiljna. Bojim se da ne upadnemo u prostor radikalizacije prilika u BiH. Zato sve ovo ovako i govorim. Mislim da je šestorka napravila mnogo. Ja bih trebao biti domaćin narednog sastanka u Mostaru, koji bi trebao biti održan posljednjeg tjedna u travnju. Tu bi trebalo dogovoriti presudu Suda u Strazburu i završiti priču o proračunu. Nažalost, dinamika rješavanja problema u početku se pratila jedno vrijeme, ali sada imamo blagi zastoj. Nikome ne treba ovo nadmudrivanje s proračunom. Pokušavaju se uzeti sitni poeni kod birača, a u pitanju je stabilnost države.

Radikalizacija prilika u Mostaru

Tenzije u Mostaru konstantno rastu, kamo sve to može odvesti?

– Ne mislim da će biti pretjerane radikalizacije. Previše je dobrih spona, ipak, napravljeno nakon rata da bi se političkim mahinacijama ponovno pokidale. Ali, da atmosfera nije dobra, to je izvjesno. Uz Mostar sam životno vezan. Razumijem ljude s obje strane Neretve. Ali, napravljena je atmosfera koja ne stvara ozračje povjerenja.

No, evidentno nijedno privremeno rješenje nije donijelo dobro ni za Mostar, ni za Federaciju BiH, pa ni za BiH. Za Mostar treba naći neko rješenje. U ovim odnosima, nisam optimističan da se to može uraditi na lokalnoj razini. Prije svega, tu su u pitanju odnosi SDA i HDZ-a. Bojim se da smo se zapleli u igre u vezi sa spomenicima i sličnim stvarima. Umjesto da afirmiramo Mostar, vraćamo se na početak, a to nije dobro.

Zašto ne govorimo o NATO-u?

– Kada je u pitanju NATO, bili smo donijeli sve nužne odluke neophodne za konferenciju NATO-a u Čikagu. To je pitanje sada trećerazredno, umjesto da bude na prvom mjestu. U pitanju je interes BiH. Svi koji misle dobro državi trebali su učiniti sve da stvorimo jedan dobar ambijent i mogućnost da idućeg mjeseca već budemo u Partnerstvu za mir, a u NATO-u do kraja  godine. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku