hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Ovo je novi historijski datum za BiH , aplikaciju za članstvo u EU podnosimo u januaru !

Dragan Čović : Ovo je novi historijski datum za BiH , aplikaciju za članstvo u EU podnosimo u januaru !

17 Decembra
16:38 2015

covickrivi24Predsjedništvo BiH održalo je danas 28. vanrednu i 17. redovnu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je jednoglasno usaglašeno da naša zemlja u januaru podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon dva sastanka obratio se medijima, sa ključnim zaključcima koji su doneseni danas, rekavši da je Predsjedništvo BiH prihvatilo informaciju iz Vijeća ministara koju je dobilo, te da će BiH u januaru mjesecu predati aplikaciju za članstvo.

Bosna i Hercegovina će u januaru iduće godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, potvrđeno je za N1. Predsjedništvo BiH je razmatralo izvještaj Vijeća ministara BiH o spremnosti BiH za podnošenje aplikacije za članstvo u EU i dalo saglasnost za podnošenje zahtjeva.

“Sporazum koji smo dobili posebno je istakao izvještaj predsjedavajućeg VM o napretku BiH. Usvojili smo i prijedlog proračuna, koji će biti usvojen do kraja godine, a vjerujem da ćemo u tome uspjeti na razini BiH i entiteta, odnosno imati finansijski proračuin”.

“Pokušat ćemo izboriti kvalitetan status, a zauzeli smo stav da će BiH taj sporazum soigurno završiti ovisno o dinamicikoja će se napraviti u saradnji sa EU narednih dnaa. Mehanizam koordinacije je usaglašen, imamo ga. Dogovoreno je da unesemo preinake o zaključcima na način da ćemo osigurati da sve odluke budu usaglašene sa Ustavom. Danam se da će to predsjedavajući Vijeća ministara to usvojiti. Pokušali smo na ovaj način informisati predstavnike EU da smo i taj segment zaključili”, dodao je.

Ono što je ključno, ističe Čović jeste da će BiH u januaru predati aplikaciju za članstvo u EU. “Mogu reći da je nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ovo novi historijski datum za BiH”

Na pitanje novinara N1 Zvonke Komšića vezanog za izborni zakon, šta možemo očekivati u narednom periodu, Čović je kazao da ukoliko to ne bude riješeno – džaba je odrađen sav ovaj posao.

“Ovu i narednu godinu imali smo plan da djelujemo na euroatlantskim integracijama. Kroz unutrašnje uređenje i izborno zakonodavstvo. Napravili smo veliki iskorak, moramo se baviti ekonomskim i socijalnim pitanjima, a ako izborni zakon ne uradimo dobro, džaba smo radili”, kazao je Čović.

“Radimo dvije stvari istovremeno. Moramo riješiti mnogo pitanja oko lista, izbornog praga i drugih tehničkih pitanja. Radimo na rješenju pitanja Ustavnog suda za grad Mostar i oko implementacije odluke suda u Strazburu u slučaju ‘Sejdić – Finci'”.

“Mi ćemo svoju kandidaturu po ovom planu podnijeti početkom 2017. godine, a dosta ovisi od političkih predstavnika u BiH. Ako budemo dobro radili, novi izborni zakon bi mogli imati u parlementu do kraja februara naredne godine”, potvrdio je Čović.

Čović je istakao da aplikacija za članstvo u EU još uvijek ne znači ništa, osim dobre volje da želimo ići dalje. Aplikaciju neće niko razmatrati do novog saziva Vijeća u šestom mjesecu, a da će BiH raditi na lobiranju za EU integracije.

“Kada završimo tradicionalnu trgovinu ispunili smo sve uvjete”, kazao je Čović, dodavši da je BiH na pravom putu za EU, jer tamo želi doći.

“Siguran sam da će odgovor iz EU biti pozitivan, a kada postanemo kandidat otvorit će nam se poglavlja koja ćemo morati ispunjavati. Neke ćemo rješavati brzo, neke malo duže. U svakom slučaju, mislili smo da je sadašnja pozicija BiH idealna da otvorimo pitanje evropskog puta”, zaključio je.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku