hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Do 15. jula završit ćemo rekonstrukciju vlasti

Dragan Čović : Do 15. jula završit ćemo rekonstrukciju vlasti

01 Jula
06:42 2012

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je za "Dnevni avaz" da su HDZ BiH i HDZ 1990 odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, pozicija hrvatskog naroda i evropski put naše zemlje. Komentirajući navodne zahtjeve Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, Čović kaže da rukovodstva dvije stranke to nikada neće raditi zbog nekog drugog, osim svojih glasača i članova.

Više kalkulacija

– To je razina koju smo dostigli i više od toga bi bila špekulacija, osobito da neko izvana, bez obzira ko je to, traži i osjeća potrebu za nečim takvim. Ako se stvori nekada jedan ambijent i procijeni od oba vodstva da je i to racionalno, možemo o tome razmišljati, ali to isključivo kao potrebu naših glasača i članova. U ovome trenutku u tom smislu se ne vode baš nikakvi razgovori – kaže Čović.Kada je u pitanju proces rekonstrukcije vlasti na državnom i federalnom nivou, Čović kaže da očekuje da će sve biti gotovo do 15. jula.

– Ima tu više kalkulacija. Ako želimo presjeći, ima mehanizama da to provedemo, na državnoj razini i bez Doma naroda, ako treba. Procjenjivat ćemo da li koristiti neke druge mehanizme – kaže Čović.Kada su u pitanju dešavanja na federalnom nivou te nezakonita smjena ministra Desnice Radivojevića, Čović kaže da ne zna zašto se to čini.

Upada u zamku

– Mislim da SDA time neće ništa dobiti, osim što se otvara puno priča i naznaka o načinu rada u nekim strankama. Radivojević je izrazio volju da ostane u Federalnoj vladi i on će u njoj ostati. Niko ne može utjecati. Ono što sam ja čuo i što mi nije jasno i što nije dobro, da je napravljen falsifikat u potpisima, te da je jedna izjava vezana za stranku pretočena u izjavu vezanu za vlast. Nema potrebe oko toga dalje raspravljati. Ako su SDP i SBB spremni da prihvate Radivojevića, on će biti tamo – kaže Čović.On dodaje da Živko Budimir upada iz zamke u zamku. Ističe da Budimira ne doživljava kao predsjednika FBiH, jer je napravio već dovoljno štete te bi mu "bilo mudrije da se izvuče iz svega i sačuva malo dostojanstva".
Više nego pozitivan sastanak u Briselu

Dragan Čović kaže da je sastanak predsjednika bh. stranaka sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu bio više nego pozitivan, što govori i Mapa puta koju je dobila BiH.- Vjerujem da je ono što smo dobili moguće realizirati. Naš šestorica smo se vrlo jasno izjasnili o tome i kazali da nema nijednog razloga da sve zahtjeve ne provedemo i do kraja godine predamo aplikaciju za članstvo u EU – kaže Čović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku