hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Zlatko Hadžidedić : Beogradska čaršija ruši Vučića jer nije navikla da Srbija stabilizira region

Dr. Zlatko Hadžidedić : Beogradska čaršija ruši Vučića jer nije navikla da Srbija stabilizira region

Novembar 14
23:41 2017

Pogrešno interpretirana izjava o priznanju Kosova člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u srbijanskim medijima izazvala je oštre reakcije na relaciji Beograd – Sarajevo.

Tanjug je prenio dio intervjua bošnjačkog člana Predsjedništva Izetbegovića koji je dao za DW. Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenio sa: “Da”.
Ipak, to nije bio Izetbegovićev originalni odgovor.

Izetbegović je na to pitanje odgovorio: “Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti moje kolege u Srbiji, ali naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu”, kazao je Izetbegović, te dodao da je za priznavanje Kosova od strane BiH potrebna saglasnost i druga dva konstitutivna naroda u zemlji.

Srbijanski mediji objavili su da će u četvrtak zasjedati Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije, na kojem će se raspravljati o Izetbegovićevoj izjavi.

Dio analitičara smatra kako se od Izetbegovićevog intervjua napravio problem ciljano, kako bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema u Srbiji, među kojima su i oni ekonomske prirode. Dio javnosti misli kako uzrok „nategnutog“ problema oko Izetbegovićeve izjave može biti i traženje alibija zbog posjete Vučića sjedištu NATO-a u Briselu, zakazana za 15. novembar.

Za sociologa i politologa dr. Zlatka Hadžidedića nastala situacija nije ništa neobično. U komentaru za agenciju Patria podsjeća da se dio srbijanskih medija služio otvorenim lažima i falsifikatima još od 80-ih godina kao i tokom rata.

„Očito se radi o tome da oni žele da izazivaju tenzije“, rekao je dr. Hadžidedić. Misli da je cijeli slučaj zapravo pokušaj pritisaka na predsjednika Vučića, „koji dolaze iz samog Beograda“.

„Vučić ima vrlo jaku opoziciju u ekstremistima koji su i do sada izazivali ratove, i koji su nezadovoljni činjenicom da je Vučić barem na retoričkom nivou pokušao da unese stabilizaciju. Ovakvim potezima nastoje potkopati poziciju Vučića, koji ima podršku europskih zemalja u nastojanju da smiri tenzije u regionu, kaže dr. Hadžidedić.

„S obzirom da Vučić ima ingerencije da djeluje na vanjskopolitičkom planu, i da ima tu vrstu podrške izvana, ti pomenuti ekstremistički krugovi se plaše da bi im se mogla otrgnuti mogućnost iz ruku da više ikada izazovu sukob i da manipuliraju napetošću, kao što su manipulirali u proteklih 30 godina“, smatra dr. Hadžidedić.

On kaže da ‘beogradska čaršija’, kako je naziva, „jednostavno nije navikla na situaciju u kojoj se Srbija zalaže za stabilizaciju, pa sada nastoje da po svaku cijenu Vučića ili maknu s te pozicije ili da ga natjeraju da radi ono što oni žele“.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *