hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Rešad Pašić : Maske i rukavice čuvaju glavu !

Dr. Rešad Pašić : Maske i rukavice čuvaju glavu !

31 Marta
13:44 2020

Maske i rukavice   čuvaju glavu, jasna je i nedvosmislena poruka dr. Rešada Pašića iz Louisville, najvećeg grada države Kentucky, Bosancima i Hercegovcima u Sjedinjenim Američkim Državama u doba pandemije korona virusa.

Izričita preporuka dugogodišnjeg profesora  i laparoskopskog hirurga svjetskog glasa uslijedila je nakon uočene pojave da su  maske za lice, rukavice i ostala zaštitna oprema, još uvijek rijetka pojava, na ulicama, trgovinama, uredima, pa čak i u pojedinim bolnicama, u mnogim dijelovima Amerike, što je,kako kaže, apsolutno pogrešno i opasno.

-U vrijeme kada su SAD epicentar zaraze ovakvo neodgovorno ponašanje građana baš začuđuje iz jednostavnog razloga što već svako zna da je virus izuzetno opasan i lako prenosiv. Zbog toga smatram da bi svi građani  van svojih domova morali konstantno nositi i maske i rukavice. Virus je maleni organizam, veličine 0,125microna   ali će i pored toga maska N95 većinu uhvatiti i spriječiti da uđu u respiratorni trakt. Napominjem da  nošenje maski ima dvostruku korist.

U vremenu kada ogromna većina ljudi nije testirana , spriječava da zaraženi šire zarazu, a zdrave štiti od takvih. U isto vrijeme rukavice su dodatna zaštita da ćemo sa ulaznih vrata, radnih površina, stvari i proizvoda, pokupiti virus koji tu može preživjeti danima. U najkraćem, nošenje maski i rukavica smatram imperativom u ovakvom vremenu-, izričit je dr. Pašić koji naglašava da je to bio jedan od presudnih faktora koji su omogućili pobjedu nad virusom u Kini, Južnoj Koreji, Japanu  i ostalim azijskim zemljama.

Ovdje valja istaći da je u tom dijelu svijeta dr. Pašić je godinama rado viđen gost koji je tokom bezbrojnih medicinsko naučnih putovanja detaljno upoznao azijski način života pa tako i njihovo neprestano druženje sa maskom i ostalim zaštitnim sredstvima. Pošto znamo da je u ovom opasnom vremenu i u stalnom kontaktu sa njihovim medicinskim i zdravstvenim stručnjacima  sa bpunom odgovornošću preporučujemo da njegove savjete shvatimo vrlo ozbiljno.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku