hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić : Srce me vuče u moju zemlju

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić : Srce me vuče u moju zemlju

Decembar 09
08:06 2018

Dr. Lejla Hadžikadić – Gušić je rođena Banjalučanka sa trenutnom adresom u Charlotte-u. Ova uspješna doktorica, koja od 1990. godine živi i radi u Americi, specijalizirala je za karcinom dojke na University of Pittsburgh Medical Center, a trenutno radi kao direktorica programa za mlade žene sa karcinomom dojke i kao saradnik na programu Levine Cancer Institute i Carolinas Health Care System u Charlotte.

– Moja porodica i ja zatekli smo se u SAD kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Kako je tada bio nemoguć povratak u našu domovinu, počelo je moje 17 godina dugo školovanje. Specijalizirala sam karcinom dojke kod žena ispod 40 godina, objasnila je dr. Hadžikadić-Gušić.

– U Bosni i Hercegovini imamo dobre doktore, ali nažalost nemamo dobar sistem zdravstva, kazala je dr. Hadžikadić-Gušić i upozorila na nedostatke u tom sistemu.

image

– Ženama u Bosni i Hercegovini su uskraćena mnoga prava, kada je otkrivanje raka dojke u pitanju. Nemaju pravo na besplatnu mamografiju, dugo čekaju na pregled, dijagnostika nije na zadovoljavajućem nivou, a ne radi se rekonstrukcija dojke. Uz sve to, kod žena u Bosni Hercegovini prevladava strah i općenito kod nas se ne priča puno i otvoreno o bolestima, kazala je dr. Lejla.

Ova uspješna doktorica, koja svojom smirenošću i blagošću ulijeva povjerenje, puna je hvale za naše doktore sa kojima redovno razmjenjuje znanje i bogato iskustvo, ali upozorava na sistem zdravstva koji bi trebalo hitno mijenjati.

– Saradnja sa doktorima u Bosni i Hercegovini je veoma dobra i moja iskustva su pozitivna, mi smo na istoj strani, ali ono što je negativno je što ne možemo tako brzo promijeniti sistem, kazala je dr. Lejla i dodala da je njen san da u našem zdravstvu što prije vidi situaciju kao u SAD gdje je u centru pažnje pacijent, njegov najbolji interes, a ne kruta i nepristupačna administracija.

– Ja jako volim svoju zemlju, dolazim svake godine sa porodicom, nastojim pomoći koliko god mogu. Kada razmišljam o budućnosti, moje srce me vuče u moju zemlju. Pitate me da li bih se vratila u Bosnu i Hercegovinu, bez razmišljanja kažem da bih kada bio postojao uređen zdravstveni sistem, kazala je dr. Lejla.

image

Imamo dobre doktore, ali ne i sistem zdravstva/dijaspora.mhrr.gov.ba
Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić, koja je svoj profesionalni angažman posvetila “spašavanju” života ženama mlađim od 40 godina, poručuje ženama u Bosni i Hercegovini da se oslobode straha od posjete doktoru, da ruše predrasude o oboljelim osobama, da govore o ovoj bolesti, jer rano otkrivanje karcinoma dojke nije kraj, nego početak njihovog novog života.

– Pozivam i moje kolege u dijaspori da sarađuju sa doktorima u Bosni i Hercegovini, da svi zajedno pokušamo unaprijediti zdravstvo u našoj domovini, kazala je dr. Lejla.
P
Dr. Lejlom Hadžikadić-Gušić je vrlo emotivna svaki put kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu, ali i kada se vraća svom “novom domu”.

– Vidite, meni ne silazi osmijeh sa lica, to dovoljno govori o mojim emocijama prema domovini. Eh, na povratku, ovaj osmijeh zamijene suze, rekla je dr. Hadžikadić-Gušić.

(Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *