hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Bakir Nakaš : ‘U ovom trenutku nije ključni problem nedostatak opreme nego spremnost da se radi svoj posao’

Dr. Bakir Nakaš : ‘U ovom trenutku nije ključni problem nedostatak opreme nego spremnost da se radi svoj posao’

08 Aprila
15:59 2020

Koncept zdravstvenog sistema ne može se zasnivati na telefonskim razgovorima u situaciji kad pacijenti sve više traže pomoć, a radnici u zdravstvenom sistemu moraju pokazati empatiju prema oboljelima koji traže njihovu uslugu, ističe ljekar i infektolog Bakir Nakaš u intervjuu za AJB.

Nekadašnji dugogodišnji načelnik zaraznog odjeljenja u Općoj bolnici u Sarajevu, na čijem je čelu također bio 22 godine, odazvao se na poziv današnjeg direktora Zlatka Kravića, koji je tražio pomoć penzionisanih ljekara u borbi protiv korona virusa.

“Smatrao sam da je moja dužnost i obaveza da pomognem u ovom momentu i da, kada je zdravstvo u potrebi, ponudim svoje iskustvo i znanje”, kaže dr. Nakaš, koji, osim u javnom zdravstvu, ima iskustvo i u upravljanju privatnim zdravstvenim ustanovama.

Smatra da se utvrđeni protokol u Kantonu Sarajevo o tome kako postupati u slučaju građana koji sumnjaju na korona virus ili koji trebaju pomoć mora mijenjati, jer je nedopustivo da se niko javlja na telefon, da se daju pogrešne informacije ili da pacijenti ne budu upućeni na pravo mjesto gdje trebaju biti liječeni, što je dovelo do tragičnih smrtnih slučajeva. 

Na pitanje  kako komentira  ispovijesti porodica oboljelih da zdravstveni radnici nisu htjeli doći jer nemaju dovoljno zaštitne opreme, dr. Nakaš je odgovorio da je to jednostavno porazno.

–  To je porazno iz jednog prostog razloga jer mi u krajnjoj liniji imamo zaštitnu opremu, naša zaštitna oprema je bijeli mantil. Naša zaštitna oprema je maska, naša zaštitna oprema su rukavice. Ja sumnjam da ti ljudi nisu imali tu zaštitu.

Vjerujem da nisu imali specijalno zaštitno odijelo, međutim, vi sigurno nećete naći takvu situaciju u kojoj će ekipe biti opremljene specijalnom zaštitnom opremom kao što je to u filmu Variola vera, koji je sniman povodom te epidemije koja je tada bila. Mi se moramo prilagoditi stanju u kojem jesmo i moramo raditi sa sredstvima koja imamo, ne možemo na određeni način izbjegavati odgovornost i svoj zadatak na koji smo postavljeni iz razloga da nemamo tu opremu, istakao je u intervjuu AJB dr. Bakir Nakaš.

(Kliker.info)

LINK

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku