hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pak: Kantone treba ukinuti, treći entitet nepotreban!

Doris Pak: Kantone treba ukinuti, treći entitet nepotreban!

06 Jula
21:07 2008

– Oba entiteta dužna su pomoći da Bosna i Hercegovina profunkcionira. Ako vaša zemlja želi ući u Evropsku uniju, onda njene institucije moraju biti efikasne. U EU neće ući entiteti, već država i ona mora biti u stanju da izvrši obaveze koje na tom putu pred BiH stoje.

No, problem je u tome što ni entiteti, posebno Federacija BiH, ne funkcioniraju.

Pogledajte upravo taj entitet. Njegov ustroj mora se promijeniti – kaže Doris Pak (Pack), poslanik Evropskog parlamenta, u razgovoru za "Dnevni avaz".

Ona ističe da svojim istupom ni u kojem slučaju ne želi nametati bilo kome bilo šta, već, kao prijatelj BiH, iznosi stavove koji bi mogli pomoći ovoj zemlji.

Spremna je, kaže, sasvim praktično raditi na preustroju FBiH pružajući pomoć koja bude potrebna u tom procesu.

Šta bi trebalo uraditi u FBiH?

– Političari bi trebali maksimalno pojednostaviti ustroj Federacije i učiniti je mnogo funkcionalnijom. U RS je stanje manje komplicirano, mada su i tamo promjene unutrašnjeg ustroja potrebne. Oba entiteta to trebaju učiniti kako bi se još više stranih investitora privuklo, a poslovna klima učinila pristupačnijom. Procedure za otvaranje firmi moraju biti pojednostavljene.

Moj je dojam, inače, da više od 150 ministara, koliko ih ima u Federaciji BiH, prosto jede znatne količine novca iz budžeta. A taj novac bolje je utrošiti u obrazovanje, infrastrukturu, nova ulaganja…

Političari u FBiH trebaju naći načina da se to promijeni. Ne mislim da se rješenje treba očekivati niti tražiti izvana, već ono mora biti produkt domaćeg dogovora.

Imate li nekih sugestija?

– Eh, to je teško pitanje. Možda treba smanjiti broj kantona? A možda kantone treba ukinuti! Zašto oni uopće trebaju postojati? Možda treba postojati funkcionalan lokalni nivo vlasti i efikasna Federacija. I to je to! Općine bi imale svoje ovlasti, svaki njen stanovnik imao bi prava i mehanizme kako da ih zaštiti. Na drugom nivou bila bi Federacija i na kraju bh. država.

Zar se može provoditi promjena unutrašnjeg uređenja BiH bez RS?

– Pa, moguće je, što da ne?! RS je manje disfunkcionalna od FBiH, ona je nekako normalnije strukturirana. Zato u FBiH proces pregovora o unutrašnjem preustroju mora početi što je prije moguće. S tim što se mora voditi računa o tome da su Hrvati u tom entitetu u manjini u odnosu na Bošnjake i oni moraju imati mogućnost da iznesu
svoj stav i zaštite svoja prava. Naravno, ima dosta općina u FBiH gdje su Hrvati u većini i tu se neka prava mogu zaštititi, također.

A šta je s trećim entitetom?

– Mislim da to nije potrebno. Treći entitet samo bi otežao situaciju. Postojeća dva entiteta treba učiniti funkcionalnim, posebno FBiH. Ako se ozbiljno želi u EU, ozbiljno…

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku