hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : Pozivam građane BiH da izađu na ulice

Doris Pack : Pozivam građane BiH da izađu na ulice

22 Oktobra
16:02 2009

Poslanica Evropskog parlamenta, Doris Pak (Doris Pack), izjavila je da je vrlo tužna zbog neprihvatanja ponude koju je međunarodna zajednica predstavila političarima u BiH u Butmiru. Ona je u Strazburu izjavila da nema utisak da su političari u BiH zainteresovani da pomognu svojoj zemlji da postane demokratska i potpuno funkcionalna država. Pak je izrazila i svoje razočarenje civilnim društvom u BiH, koje bi, prema njenom mišljenju, trebalo da pokaže više interesa i da izvrši pritisak na svoje političke predstavnike:"Da sam ja u poziciji bosanskih Hrvata, Srba ili Bošnjaka, ja bih izašla na ulicu! Tražila bih od drugih da krenu sa mnom i tako objasne političarima u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci da moraju da rade u interesu i za budućnost građana. Ovako političari mogu da se i dalje osjećaju moćno i da na nastave sa svojim zapaljivim govorima."

 

Neprospavane noći zbog BiH                     Posle završetka druge runde razgovora u Butmiru Doris Pak ocjenjuje da su pozicije u BiH i dalje takve da nema približavanja, kompromisa i pomirenja:“Ako nema kompromisa u BiH neće biti ni države. Ako BiH želi da uđe u EU ona može ući samo kao država BiH, a ne pojedinačno, po entitetima.”Iako smatra da je teško naći izlaz iz trenutne situacije u BiH, Doris Pak kaže da je zadovoljna činjenicom da međunarodna zajednica i dalje želi da nastavi razgovore, ponudi pomoć i neku vrstu platforme:“Mi smo zainteresovani za dobrobit naroda u BiH i izgleda da smo mi jedini zainteresovani za to. Nisam primijetila da većina političara u BiH ima takve neprospavane noći kakve imam ja kada razmišljam o BiH.”

 

Kaznene mjere EU bi pogodile narod, a ne političare             Ocjenjujući šta bi to još EU mogla da uradi kako bi došlo do dogovora među političarima u BiH, Doris Pak je istakla činjenicu da je upravo EU ta koja finansira mnogo stvari u BiH. Ona smatra da bi tu možda mogla da se nađe i neka kaznena mjera za ono što se trenutno dešava. Ipak, ona smatra da bi takvim mjerama više bio pogođen narod koji ne treba da pati zbog političara. (Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku