hamburger-icon

Kliker.info

Dominique Strauss-Kahn,šef MMF-a uhapšen zbog pokušaja silovanja

Dominique Strauss-Kahn,šef MMF-a uhapšen zbog pokušaja silovanja

15 Maja
14:56 2011

Dominique Strauss-Kahn, šef Međunarodnog monetarnog fonada uhapšen je na aerodromu u Njujorku. Vlasti SAD kao povod za hapšenje navode izjavu sobarice jednog hotela da je Strauss-Kahn pokušao da je siluje. Tačno u 16.40 minuta po lokalnom vremenu dvojica službenika njujorške policije ušla su u avion kompanije Air France koji je bio spreman za polijetanje ka Parizu. Oni su u odjelu prve klase uhapsili Dominiquea Strauss-Kahna. Prema navodima lista New York Times, šef Međunarodnog monetarnog fonda nije pružao otpor i trenutno se nalazi u jednom njujorškom zatvoru.On će vjerovatno morati da se suoči s teškim optužbama. Strauss-Kahn je navodno pokušao da siluje sobaricu u hotelu u kojem je odsjeo. Njegovi advokati su već najavili da će se njihov klijent izjasniti da nije kriv.

Bijeg iz hotela                           Izvori policije prenose izjavu 32-godišnje sobarice. Ona tvrdi da je ušla u apartman u kojem je odsjeo Domnique Strauss-Kahn u uvjerenju da je on već otputovao. Strauss-Kahn se iznenada pojavio pred njom potpuno gol, bacio je na krevet i pokušao da je siluje. Sobarica je uspjela da se otrgne i pobjegne iz sobe, te je alarmirala ostalo osoblje hotela, koje je pozvalo policiju.Prema pisanju lista New York Times, Strauss-Kahn je potom napustio hotel, očito u velikoj žurbi. U sobi su ostale neke njegove stvari, uključujući i njegov mobilni telefon. Potom je slijedilo hapšenje na aerodromu.Očekuje se da će njujorško tužilaštvo tokom dana i zvanično šefu MMF-a predočiti razloge za hapšenje. On se suočava sa mogućim optužbama za kriminalni seksualni čin, pokušaj silovanja i ugrožavanje slobode.

Kraj karijere?                                Dominique Strauss-Kahn je važio kao mogući kandidat socijalista na predsjedničkim izborima u Francuskoj, koji će se održati naredne godine. Već jednom je pokušao da ga ljevica izabere za svog kandidata, ali nije uspio u tome. Ovaj bivši ministar finansija u vladi u Parizu je još od 2007. godine šef Međunarodnog monetarnog fonda. On je imao jednu od centralnih uloga u naporima za ublažavanje svjetske finansijske krize i krize zajedničke evropske valute – eura."Ova prljava afera, ma kako se završila, znači i kraj snažne uloge Strauss-Kahna, čak i ako ostane šef MMF-a", izjavio je profesor ekonomije Eswar Shanker Prasad za list "Wall Street Journal".Strauss-Kahn je još prije tri godine bio umiješan u aferu s jednom svojom saradnicom. Interna istraga MMF-a je pokazala da u tom slučaju nije postojalo ni seksualno zlostavljanje saradnice, niti je ona imala neku materijalnu korist. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku