hamburger-icon

Kliker.info

Dominique Strauss-Kahn : Najgore tek slijedi, Obamine mjere su ispravne

Dominique Strauss-Kahn : Najgore tek slijedi, Obamine mjere su ispravne

08 Februara
06:18 2009

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)Dominique Strauss-Kahn smatra da bi najgori dio finansijske krize tek mogao da uslijedi, ukoliko ne bude stabilizovan bankarski sistem.- Ne možemo odbaciti mogućnost da je ono najgore od ove krize pred nama – rekao je Kahn tokom sastanka sa liderima centralnih banaka jugoistočne Azije u Kuala Lumpuru, te dodao da svoje crne prognoze zasniva na postojanju brojnih rizika koji bi tešku situaciju mogli učiniti još težom, navodi se na veb sajtu MMF-a.On je dodao da postoje neke indicije o ekonomskom oporavku 2010. godine, ali da to zavisi samo od dobre ekonomske politike.

– Psihologija koja se krije iza ovih sumornih predviđanja je još gora. Širom svijeta ljudi gube povjerenje. Investitori nemaju povjerenja u kompanije, posebno u banke strahujući od gubitaka, a potrošači strahujući od gubitka posla ne ništa ne kupuju, posebno se ne upuštaje u skuplje projekte tipa kupovine automobila – kaže Kan.On je dodao da gubitak povjerenja centralni problem, a osnovni cilj je povratiti to povjerenje.- Na globalnom nivou to znači da Vlade i centralne banke moraju odlučno da djeluju kako bi investitori opet imali povjerenje u solventnost finansijskih institucija – rekao je Kahn.

Prije desetak dana MMF je snizio svoju prognozu rasta globalne ekonomije u 2009. godini na samo 0,5 odsto, odnosno na najniži nivo od Drugog svjetskog rata.- Paketi podsticajnih mjera neće izvući svjetsku ekonomiju iz recesije, sve dok se ne povrati povjerenje u bankarski sistem – upozorio je Kahn.- Sve te mjere će imati smisla ako, i samo ako sve razvijene države učine ono što bi trebale u smislu restrukturiranja svog bankarskog sektora, a do danas to niko nije učinio – naglasio je šef MMF-a.Strauss Kahn ocijenio da je najnoviji paket ekonomskih podsticaja u iznosu od 780 milijardi dolara američkog predsjednika Baracka Obame "ispravan i u smislu veličine i načina provođenja", dodavši da se na slične poteze moraju odlučiti i vlade zemalja u razvoju.On je dodao da sve zemlje moraju da djeluju, ocijenivši da su mjere u SAD važan dio rješenja, ali više nisu dovoljne jer je kriza mnogo šira i ima veliki uticaj na zemlje u razvoju.  (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku