hamburger-icon

Kliker.info

Dokazano zašto muškarci imaju riđu bradu

Dokazano zašto muškarci imaju riđu bradu

30 Novembra
06:53 2015

brada12Sigurno ste u društvu jednom tražili odgovor na pitanje koje glasi „zašto muškarci koji imaju riđokosu bradu imaju drugačiju boju kose?“

U posljednjih nekoliko godina nošenje brade postalo je pravi trend među pripadnicima jačeg spola, a često možemo vidjeti muškarce kojima je brada „narandžasta“, a kosa smeđa, crna ili plava.

Odgovor na ovo pitanje tražio je Adriaan Schiphorst, bloger, koji je stupio u kontakt sa stručnjakom za genetiku u Holandiji u nadi da će uspjeti doći do rješenja ove zagonetke.

Naučnik, Petra Haak-Bloem, objasnila je da je razlog ovog fenomena tzv. gen MC1R.

Boja kose je kompleksna stvar i nije jednostavno da jedan gen „kodira“ kompletnu boju dlake na tijelu.

U prevodu, to znači da dlaka na različitim dijelovima tijela može biti različitih boja, što objašnjava zašto neki muškarci imaju različitu boju brade, kose ili obrva.

Sve je povezano sa genima koji kodiraju određenu količinu različitih pigmenata, što se zove melanin u kosi. Boja kose ovisi o dva pigmenata – eumelarrina, crnog pigmenta i pheomelanin, crvenog pigmenta.

Prije više od deset godina, istraživači su otkrili da jedan gen (MC1R) na hromosomu 16 igra važnu ulogu dajući ljudima crvenu boju kose. Zadatak gena MC1R je stvaranje proteina zvanog melanokortin 1. Taj protein ima važnu ulogu u pretvaranju pheolmelanine (crveni pigment) u eumelanine (crni pigment)“, objasnila je Petra Haak-Bloem.

Dakle, nema razloga za brigu. Ako ste jedini riđokosi muškarac u porodici, sudeći po nauci ne mora značiti da ste usvojeni. Vjerovatno.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku