hamburger-icon

Kliker.info

Dogovor u Berlinu: Ruši se posljednji „vizni zid“ u regionu Zapadnog Balkana

Dogovor u Berlinu: Ruši se posljednji „vizni zid“ u regionu Zapadnog Balkana

22 Oktobra
04:45 2022

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma, i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine i stomatologije i arhitekte, saopštio je Regionalni savjet za saradnju (Regional Cooperation Council – RCC).

„Region je usaglasio tri glavna sporazuma o mobilnosti koji je koordinirao RCC, a čiji će se uticaj kroz njihovu primjenu veoma brzo vidjeti na terenu, isto kao što je to bio slučaj sa zelenim koridorima i regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga“, izjavila je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu.

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock zahvalila je Majlindi Bregu na pomoći RCC koji je „glavni partner regionalnih pregovora i glavna snaga Berlinskog procesa“.

„Kretanje sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu je glavni današnji sporazum. Trebalo je nam se gotovo dvije godine intenzivnih pregovora da danas ovdje dođemo do usaglašene verzije dokumenta. Ovim sporazumom ruši se posljednji preostali ‘vizni zid’u regionu“, rekla je Majlinda Bregu.

Očekuje se da sva tri sporazuma budu potpisana na samitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa 3. novembra u glavnom gradu Njemačke, dodaje se u saopštenju RCC-a.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu. Cilj procesa je da ojača saradnju EU sa Zapadnim Balkanom, saradnju unutar regiona, kao i da ubrza njegovu integraciju u EU.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku