hamburger-icon

Kliker.info

Dodikovo pravo : Islamska zajednica mora platiti odštetu rušiteljima džamija!?

Dodikovo pravo : Islamska zajednica mora platiti odštetu rušiteljima džamija!?

07 Novembra
06:56 2009

Okružni sud u Banjaluci preinačio je presudu banjalučkog Osnovnog suda prema kojoj su Republika Srpska i Grad Banjaluka bili dužni da Islamskoj zajednici u BiH isplate odštetu od 64,7 miliona KM za džamije porušene u ratu.– Presuda je preinačena tako što je tužbeni zahtjev Islamske zajednice, u kojem se RS i Banjaluka terete za rušenje vjerskih objekata na prostoru RS-a, odbija kao neosnovan. Naime, RS i Grad Banjaluka su se žalili na prvostepenu presudu, a njihova žalba je uvažena, zbog čega je tužba Islamske zajednice u cjelosti odbijena.Žalbom tuženih osnovano se ukazuje da je prvostepena odluka nepravilna u dijelu koji se odnosi na osnovanost prigovora zastarjelosti potraživanja.

Prvostepeni sud odbio je prigovor zastarjelosti potraživanja nalazeći da je zastarjelost počela da teče ukidanjem neposredne ratne opasnosti 19. juna 1996. godine, a da je tužba podnesena 27. oktobra 2000. godine. Prema ocjeni Okružnog suda, ta odluka utemeljena je na pogrešnoj primjeni materijalnog prava – potvrdili su nam u Informativnoj službi Okružnog suda Banjaluka, citirajući obrazloženje drugostepene presude.Da farsa bude veća, umjesto da RS i Grad Banjaluka nadoknade materijalnu štetu Islamskoj zajednici za 16 uništenih vjerskih objekata, kako su bili dužni prema prvoj presudi, odlukom Okružnog suda Islamska zajednica je obavezna da tuženima nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 48.375 KM!?

Politička odluka                    Pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić za "San" kaže da još uvijek nije dobio presudu, ali da je upoznat sa njenim sadržajem. On ističe da ga nimalo nije iznenadila ovakva odluka suda, "s obzirom da se tamo rješava sve na političkom nivou".- Mi ništa bolje nismo ni očekivali, gledajući ovu cjelokupnu situaciju u manjem entitetu. Oni imaju neku svoju sudsku praksu, odnosno izrežiran sud i sudske odluke – ističe Hrvačić.Dalji slijed događaja nakon ove sudske odluke je, prema riječima Hrvačića, upućivanje revizije kao pravnog lijeka Vrhovnom sudu RS-a.- Ni tu bogznašta ne očekujemo, jer je i taj sud postavljen na političkom nivou, ali poslije toga slijedi apelacija Ustavnom sudu BiH. Ukoliko ni tu ne budemo zadovoljni, nama se otvaraju vrata, odnosno uslovi, da podnesemo apelaciju Sudu za ljudska prava u Strazburu. To je zadnja instanca koja može riješiti ovo pravno pitanje – naglašava Hrvačić.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku