hamburger-icon

Kliker.info

Dodik, Tihić i Čović potpisali zajedničku izjavu o Ustavu BiH u kojoj se spominju četiri teritorijalne jednice

Dodik, Tihić i Čović potpisali zajedničku izjavu o Ustavu BiH u kojoj se spominju četiri teritorijalne jednice

26 Januara
17:03 2009

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice – Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović – razriješili su sporne elelemente dogovora iz Pruda, te potpisali zajedničku izjavu o Ustavu BiH u kojoj se spominju četiri teritorijalne jednice. Trojica lidera ocjenili su da su ovim sastankom u Banjoj Luci učinili značajan korak naprijed i da je, što se njih tiče, Prudski dogovor razriješen, te ostaje samo da ga implementiraju institucije u BiH. Što se tiče Ustava BiH, konkretno će razgovarati 23. februara u Mostaru, kada će biti domaćin predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
U zajedničkoj izjavi se kaže da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri nivoa vlasti. Srednji nivo vlasti je sastavljen od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
Na novom sastanku lideri stranaka će razmotrit i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH.

Amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH glasi: Brčko Distrikt BiH postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominij) entiteta te da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog. U amandmanu se dalje kaže da se odnos između Brčko Distrikta BiH i institucija entiteta može urediti zakonom te nastavlja da je Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko Distrikta BiH. Svaki takav spor, kaže se dalje, jedino može pokrenuti većina zastupnika Skupštine Brčko Distrikta BiH koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih zastupnika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, kaže se na kraju dogovorenog amandmana.Kada je u pitanju imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini BiH, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su zaključili da je to imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona podijeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH i općina. Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a lideri stranaka traže da Komisija za izradu zakona i Vijeće ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgađanja.  Također, na sastanku su trojica stranačkih lidera zaključila i da se radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba zatraži od Vijeća ministara BiH da iznađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM, koji će se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem državne Komisije za izbjeglice BiH. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku