hamburger-icon

Kliker.info

Dodik spreman da proglasi nezavisnost Republike Srpske

Dodik spreman da proglasi nezavisnost Republike Srpske

28 Avgusta
05:44 2008

Činjenica da je unilateralno došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova i nastojanja nekih pojedinaca da to prikažu kao poseban slučaj, pokazuju da je priznavanje Kosova bio okidač za mnoge druge slične situacije i da Rusija ima svoju politiku i pravo da odlučuje i prizna ove pokrajine.Ovako je jučer Milorad Dodik, premijer RS, komentarisao rusko priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.U januaru ove godine, ambasador Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin dao je sljedeću izjavu:- Ako bude načet proces jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, treba očekivati otcjepljenje Republike Srpske od BiH i njeno prisajedinjenje Srbiji. Ne mislim da će u tom slučaju zapadnjaci reći da, više je da će reći ne… Ako Kosovo dobije kvazinezavisnost, to povlači za sobom domino efekat. I prvo što će se desiti jeste da će muslimani i Hrvati u BiH imati pravo na građenje svojih zaesbnih oblika državnosti u bosni. Snage koje podržavaju tu ideju postoje i Hrvati to žele. Samim tim i Srbi imaju pravo na to. I biće jako teško da Srbima i Hrvatima bilo ko pokuša da objasni suprotno!U međuvremenu, Dodik je, uz pomoć svojih istomišljenika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, zaoštravao situaciju u našoj zemlji, javno poručujući da ga država BiH ne zanima. Posljednjih dana on bjesni nakon što je objelodanjeno da se protiv njega vodi istraga zbog malverzacija teških nekoliko stotina miliona maraka, pa grmi na bh. pravosuđe i Ameriku.- Nakon događaja u Južnoj Osetiji i Abhaziji ulazi se u novu političku realnost u međunarodnim odnosima – kazao je jučer Dodik.

Ruske veze

Njemački diplomata Kristijan Švarc-Šiling, bivši visoki predstavnik u BiH, u jučerašnjim izjavama za njemačku štampu pocrtao je eksplozivnu i opasnu situaciju na Balkanu, misleći pri tome isključivo na BiH i Srbiju.On je kazao da se Evropska unija ne osjeća nadležnom za probleme koji tište Balkan i prodložio da hitno povuče dva poteza – prvo da ukine vize građanima Balkana, a drugo da nađe novi način za prijem balkanskih država u EU.- Na horizontu se naziru novi tragični sukobi na Balkanu – opominje Švarc-Šiling.U svim pričama o najnovijim događajima u Gruziji i sukobu Rusije i Amerike, odnosno NATO saveza, stalno se provlači Kosovo i međunarodno priznavanje te države. BiH, odnosno njen entitet Republika Srpska se sporadično pominje u nekim komentarima, a kako „San“ saznaje lider RS Milorad Dodik već u nekim svojim uskim krugovima priča da se njegova taktika i strategija isplatila i da je spreman da proglasi nezavisnost Republike Srpske, u saradnji sa Srbijom i Rusijom.Poznato je, inače, da Rusija želi da ovlada Srbijom i da ima ključnu ulogu na tom dijelu Balkana, a na izvjestan način „poklopila“ je i Crnu Goru – Rusi su manje-više pokupovali sve što se u toj zemlji moglo pokupovati. Milorad Dodik, i to nije nepoznato, radi i sve poteze vuče u dogovoru sa zvaničnim Beogradom, gradeći istovremeno jake veze sa Rusijom. One imaju i privatnu dimenziju, a u Banjaluci se može čuti da bi se on, u slučaju podizanja optužnice zbog finansijskih malverzacija i prevara, odmah sklonio u Rusiju. Ulaznicu ima – pod sumnjivim okolnostima prodao je Naftnu industriju RS Rusima. – Svijet koji funkcionira na međunarodnom pravu, koje je bitno ugroženo unilateralnim priznavanjem Kosova, sada ulazi u novu fazu odnosa gdje će se mnoga mjesta, gdje su nerašćišćeni odnosi između centralnih i autonomnih vlasti, posegnuti za sličnom praksom kako je to bilo u Gruziji – kazao je jučer Dodik.

Kupuje vilu „Bosanka“ u Beogradu

Milorad Dodik odlučio je da kupi vilu „Bosanka“ u beogradskom naselju Dedinje, a jučer je Vlada RS tu njegovu odluku samo ozvaničila. Reprezentativnu vilu u Užičkoj ulici 5, vlasti RS koriste još od 1992. godine. Iz Banjaluke je saopšteno da će se sada obratiti vlastima Srbije kako bi kupili vilu.Inače, „Bosanka“ je u vlasništvu države BiH, ali je na raspolaganju samo funkcionerima iz Republike Srpske. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku