hamburger-icon

Kliker.info

Dodik i Čović u Banjoj Luci : U četvrtak sastanak SNSD-a i HDZ-a sa strankama ‘

Dodik i Čović u Banjoj Luci : U četvrtak sastanak SNSD-a i HDZ-a sa strankama ‘

13 Decembra
00:05 2022

SNSD-a i HDZ-a BiH okončale su sastanak stranačkih delegacija u Banjoj Luci, nakon kojeg su najavili finalizaciju dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH na sastanku SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Osmorke” koji će biti održan u četvrtak.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku potvrđeno opredjeljenje za formiranje vlasti na nivou BiH sa “Osmorkom”, ali da nije razgovarano o kadrovskim rješenjima. Dodao je, međutim, da će SNSD podržati izbor Borjane Krišto za funkciju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Također, naglasio je da je važno da na nivou BiH ne bude blokada projekata koji su bitni za RS.

Ističe da je cilj pokušati napraviti jedan novi ambijent u BiH, koja će funkcionirati u skladu sa Ustavom BiH te da se poštuje princip jednakopravnosti i princip konstitutivnih naroda, kao i da se, kako je rekao, narodno predstavljanje ne dovodi u pitanje.

Lider HDZ-a Dragan Čović potvrdio je također da bi u četvrtak trebalo da budu završene aktivnosti kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, izrazivši nadu da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara BiH.

-Nadam se da ćemo i na razini FBiH također uspjeti kroz idući tjedan završiti naša dogovaranja s predstavnicima osam stranaka. Vjerujem da će Središnje izborno povjerenstvo uraditi svoj posao korektno. Očekujem da struktura Doma naroda FBiH, imenovanje predsjednika FBiH i zamjenika, da to također imamo u procedurama idući tjedan, tako da i taj dio vlasti prati ovo što dogovaramo na razini Vijeća ministara BiH – izjavio je Čović.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku