hamburger-icon

Kliker.info

Dodik i Čović u Banjoj Luci : Moguće partnerstvo “svih srpskih i hrvatskih političkih stranaka na nivou BiH”

Dodik i Čović u Banjoj Luci : Moguće partnerstvo “svih srpskih i hrvatskih političkih stranaka na nivou BiH”

21 Oktobra
16:30 2010

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su danas moguće partnerstvo "svih srpskih i hrvatskih političkih stranaka na nivou BiH" o čemu će se detaljnije razgovarati nakon što svaki od njih dogovori partnerstvo sa srpskim odnosno hrvatskim strankama koje imaju svoje predstavnike u državnim institucijama. “Što se tiče konstituisanja vlasti na nivou BiH mi podržavamo da se okupe hrvatske političke partije u zajedničkom nastupu u zajedničkim organima. Mi u RS smo isto spremni, u vezi tog okupljanja i političke homogenizacije, da razgovaramo sa predstavnicima političkih partija u tom zajedničkom nastupu, jer se kod Bošnjaka to već dešava. Uvjereni smo da taj dogovor već postoji između Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa Čovićem.

Dogovor o ministarskim mjestima u vladama FBiH i RS

On je istakao da su tokom današnjeg sastanka analizirani izborni rezultati koje su ove dvije stranke ostvarile, te da je konstatovano da su SNSD, u okviru srpskog naroda u RS, i HDZ BIH u okviru hrvatskog naroda u Federaciji BiH (FBiH), postigli najbolji rezultat i da je to dovoljna i legitimna osnova za formiranje vlasti kako na nivou kantona, entiteta tako i na nivou BiH. Što se tiče formiranja vlasti na entitetskom nivou, prema riječima Dodika, danas je razgovarano o tome da se SNSD-u u Federalnoj vladi obezbijedi jedno ministarsko mjesto, dok će u Vladi RS jedno biti obezbijeđeno za predstavnika HDZ-a BiH. “Što se tiče kantona, u Livanjskom kantonu SNSD ima svoje učešće i mi ćemo zajedno sa HDZ-om BiH kao blok nastupiti u formiranju kantonalne vlasti na tom nivou“, dodao je Dodik.Dodik i Čović danas su se složili da BIH ne može da ima vladu već da može da postoji samo sa Vijećem ministara BiH, te da je potrebno da se održi princip koji je i dosad važio, a to je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH sada bude iz reda hrvatskog naroda, što je, po njihovom mišljenju, sasvim logičan slijed u svjetlu stabilnosti, ali i evropskog puta BiH.

"Mi se slažemo da predsjedavajući bude iz HDZ-a BiH i na taj način poručujemo svima kojima je do stabilizacije političkih prilika i institucija u BiH da je to jedino rješenje kako bismo dalje mogli da rješavamo druga pitanja“, rekao je Dodik. Dodik i Čović su se danas dogovorili da već nakon konstituisanja Parlamenta BiH zajednički pokrenu inicijativu za izmjene Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućio izborni inžinjerig, kojeg je, po njihovom mišljenju, bilo u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te kako bi se na taj način dobili autentični politički i nacionalni predstavnici sva tri naroda u BiH. "To bi značilo da se izbori u BiH lociraju u tri izborne jedinice, jer mislimo da to može da vodi dugoročnoj stabilizaciji u BiH“, dodao je Dodik. On je istakao da je spreman da "razgovara na temu treće federalne jedinice u BiH, ali je dodao da je njegov definitivni stav da RS u političkom i teritorijalnom smislu ne može niti u jednom dijelu da bude  dovedena u pitanje". "Danas smo dobili potvrdu da to i nije u planu što se tiče HDZ-a tako da možemo da otvorimo razgovore na tu temu. Ono što je jasno jeste da bi u okviru Federacije BiH moglo da se stvori, umjesto Federacije, dvije federalne jedinice i mi ne bi imali ništa protiv da se to i desi“, rekao je Dodik.

Ništa lično protiv Željka Komšića

Komentarišući činjenicu da Centralna izborna komisija (CIK) BiH na zahtjev Koalicije "Zajedno za Srpsku“ danas počinje ponovno brojanje nevažećih listića za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da misli da "oni koji su izgubili pokušavaju da naprave atmosferu o nečemu što nije postojalo“. "Postoji značajan broj nevažećih listića, ono što sam ja čuo, a to CIK treba da utvrdi jeste da je od 60.000 nevažećih listića samo 20.000 u tehničkom smislu nevažećih, što je manje u odnosu na neki raniji period, a 40.000 je praznih. Mislim da su se ti prazni listići, u slučaju da se htio raditi izborni inžinjering, mogli popuniti, ovako znači da veliki broj građana nije želio da glasa za srpskog člana Predsjedništva BiH“, dodao je Dodik.

Dragan Čović je istakao da je zadovoljan izbornim rezultatom koji je njegova stranka postigla na izborima, ističući da je HDZ BiH dobio podršku oko 62 odsto hrvatskog naroda, što, prema njegovim riječima, stavlja u obavezu HDZ BiH da pozovu i ostale hrvatske političke stranke da zajedno nastupe u formiranju vlasti, kako se ne bi stvorile prilike za postizborni inžinjering, koji je, kako je rekao, učinjen pred izbore kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH. "Mi protiv Željka Komšića, kao osobe, nemamo ništa protiv, ali imamo protiv Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer je nedopustivo da u masi glasova koje je on dobio manje od 1,5 odsto bude nebošnjačkih glasova što znači da on uistinu ne može da bude legitiman predstavnik hrvatskog naroda“, rekao je Čović.

HDZ ne odustaje od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

On je istakao da je, s obzirom na rezultat koji je ostvario HDZ BiH na proteklim izborima, sada na njima da kandiduju predsjedavajućeg za Vijeće ministara BiH, jer je to, kako je rekao, nešto što njeguje duh BiH, te je poručio da svi oni koji misle suprotno direktno ruše BiH i šalju poruke da se vlast neće uspostaviti. Čović nije želio potvrditi da li je on upravo kandidat HDZ BiH za ovu funkciju, ali je ponovio da ova stranka "mora da kandiduje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH". Odgovarajući na pitanje da li može potvrditi izjavu Dodika da će prilikom eventualnog formiranja treće federalne jedinice RS ostati u svojim okvirima, Čović nije želio konkretno odgovoriti, ali je rekao da je RS realnost i da o njoj isključivo odlučuju građani RS. Komentarišući činjenicu da se u RS, kao i u slučaju izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH desila slična situacija prilikom izbora potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, Čović je rekao da se to ne može upoređivati i da se te dvije situacije ne mogu stavljati u isti kontekst prije svega zbog broja glasača koji biraju kandidate na ove dvije funkcije. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku