hamburger-icon

Kliker.info

Dnevnik zločinca : Snimci Mladićevih razgovora dokazi protiv Stanišića i Simatovića

Dnevnik zločinca : Snimci Mladićevih razgovora dokazi protiv Stanišića i Simatovića

19 Januara
21:22 2011

Snimke razgovora koje je vodio i načinio general Ratko Mladić, Tužilaštvo Tribunala u Hagu je danas predložilo kao dokaze protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-95. godine.Trake sa snimcima vlasti Srbije su zaplijenile 23. februara 2010. godine tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu. Tada su zaplijenjene i generalove ratne bilježnice, koje su kao dokazi uvedene u spis na više sudjenja pred Tribunalom. Audio snimke, tužioci prvi put predlažu kao dokaz u procesu protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića.U podnesku sudijama, Tužilaštvo je kao dokaz predložilo osam tonskih snimaka razgovora Mladića sa Stanišićem, Slobodanom Miloševićem, Momčilom Perišićem i Radovanom Karadžićem. Po tužiocima, ti snimci su "jak dokaz zajedničke zločinačke namjere" zato što "odražavaju preovlađujuchu antihrvatsku i antimuslimansku politiku, uz naglašavanje stvaranja jedinstvene srpske države kao cilja". Osim toga, snimci povezuju optuženog Stanišića sa zločinima navedenim u optužnici, tvrdi u podnesku tužilac Dermot Grum.
Na snimku razgovora Mladića sa Stanišićem, Miloševićem i Perišićem, načinjenom 9. marta 1995. godine, čuje se kako sagovornici razmatraju mobilizaciju dobrovoljaca koji bi bili upućeni u Cazinsku krajinu, u okviru operacije "Pauk", radi odbrane autonomne oblasti Fikreta Abdića pred ofanzivom Armije RBiH."Jedan govornik kaže da Legija i Božović obučavaju 300 mladića i da su izuzetno zadovoljni njima.

Mladić i drugi učesnici u razgovoru stalno se obraćaju tom govorniku sa ‘Jovica’, što ukazuje da je to optuženi Stanišić", piše u podnesku Tužilaštva.U to vrijeme Milorad Ulemek-Legija i Radojica Božović bili su komandanti "crvenih beretki" koje su, prema optužnici, pod kontrolom SDB Srbije, Stanišića i Simatovića djelovale na strani Abdićevih snaga u okolini Velike Kladuše.Na snimku razgovora Mladića sa Milanom Milutinovićem iz 1996. godine čuje se da se komandant VRS "raspituje o ulozi Božovića i Arkana u formiranju logora smrti u Krajini"."Mladić, takođe, izjavljuje da je Božović pripadnik MUP Srbije, ‘mafije'", piše u podnesku Tužilaštva.U snimku razgovora od 9. marta 1995, Mladić, Milošević, Stanišić i Perišić su, kako tvrdi tužilac Grum, naglasili važnost održavanja srpskog jedistva i interesa, koje "Milošević, kako izgleda, suprotstavlja interesima Hrvata i muslimana"."Mladić kaže: ‘Ja sam pristupio svima potpuno iskreno, u nadi da možemo učiniti nešto da spasimo srpski narod i da stvorimo jedinstvenu državu… I rekli smo im da je jedina svrha borbe koju razumiju svi pripadnici vojske i naše cijelo stanovništvo to da mi moramo biti jedna država, baš kao što smo jedna nacija. Jedna armija, baš kao što smo jedna nacija; jedna vlast, baš kao što smo jedna nacija'", citira haško tužilaštvo.Kao dokaz da su vlasti Srbije i optuženi Stanišić snabdijevali municijom, naftom i drugim potrepštinama Vojsku Republike Srpske, tužilac Grum navodi Stanišićeve riječi sa istog sastanka:

"Mi smo isporučili 47 odsto zahtjeva te armije iz Srbije. Pardon, iz Savezne Republike Jugoslavije. U prošloj godini, dakle, 47 odsto njihovih zahtjeva".Mladić, koji se prethodno Miloševiću i Stanišiću požalio na nedovoljne isporuke municije i nafte, to potvrđuje i dodaje da je "99 odsto svega toga isporučila Srbija".Komandant VRS na istom snimku, tokom razmatranja distribucije avionskih bombi, pominje i potrebu da one budu dostavljene Milanu Martiću, tadašnjem predsjedniku (samoproglašene) Republike Srpske Krajine.Dokaz bliskosti Mladića i Stanišića, Tužilaštvo vidi i u snimku telefonskog razgovora u kojem dežurni u MUP Srbije daje Mladiću broj Stanišićevog kućnog telefona, i u razgovoru u kojem Mladić i Stanišić jedan drugom čestitaju praznik. Mladić tada od Stanišića traži i da mu pomogne oko opreme zadržane na carini, a šef SDB Srbije obećava da će to učiniti.Umiješanost Stanišića u ratna zbivanja u RS i RSK, po tužiocima, dokazuje i razgovor Mladića i Karadžića, u kojem s jeseni 1995 pominju da je Stanišić bio na sastanku sa "ljudima iz Krajine" kojem je prisustvovao i Mladićev bliski saradnik, general VRS Manojlo Milovanović.Među predloženim dokazima je i snimak Mladićevog govora u kojem je 2. decembra 1995. naglasio "da Srbi moraju ostati ujedinjeni u srpskom nacionalnom programu" jer bez toga "ne bi mogli ostvariti uspjeh u bitkama kao što su Srebrenica, Žepa i Goražde".U istom govoru, koji je snimio, komandant VRS je  posebno zahvalio MUP Srbije, Vladi Srbije, ladi RS i Radovanu Karadžiću.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku