hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz: Ko montira robiju Alijinom sinu?

Dnevni avaz: Ko montira robiju Alijinom sinu?

12 Jula
05:22 2009

Prema monstruoznoj špekulaciji koja posljednjih dana kruži među sarajevskim advokatima, u toku je finale višemjesečne prljave kampanje da se na robiju gurne Bakir Izetbegović, sin prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Alije Izetbegovića.Ako doista ima istine u onome što politička čaršija i obavještajni krugovi prepričavaju, plan je da osuđeni kriminalac i reketaš Muhamed Ali Gaši, u zamjenu za dobivanje nezaslužene slobode kroz status svjedoka pokajnika, optuži upravo Bakira Izetbegovića da je on, navodno, njegov mafijaški pokrovitelj i nalogodavac.
Prljavi scenarij
Drakonska kazna koju je Gaši dobio zbog brojnih kriminalnih djela i reketarenja u ovdašnjoj je javnosti u prvom redu shvaćena kao pouka i opomena svim kriminalcima da pravna država ima namjeru da se s njima obračuna i da o tome postoji općedruštveni konsenzus.Međutim, niko ko vjeruje u neovisnost sudske i tužilačke vlasti ne može prihvatiti da se i danas, nakon provedene reforme pod nadzorom i uz asistenciju međunarodne zajednice, može dogoditi da notorni kriminalac po političkoj direktivi mračnih sila tereti uglednog bošnjačkog političara bez dokaza, bez procesa i bez drugih svjedoka, i da u tome ima podršku nekih tužilačkih i međunarodnih krugova.Bosanskoj javnosti, a posebno bošnjačkoj, ako se ovaj prljavi scenarij pokuša provesti, teško će se moći objasniti da je moralno i društveno prihvatljivo da ucijenjeni kriminalac Gaši može lažno optužiti Bakira Izetbegovića, izaći na slobodu i u zatvor strpati nevinog čovjeka.   Ispalo bi da se bilo koji kriminalac može nagoditi s tužilaštvom i da bilo kojeg bošnjačkog lidera i uglednu bošnjačku ličnost može oklevetati i otjerati na robiju. 

U svemu se, naravno, mogu prepoznati i prsti zloglasnog dogovora iz Karađorđeva. Namjera je da se nastavi satanizacija porodice Izetbegović, da se tobože dokaže da je Alija ipak bio ratni zločinac i islamski fundamentalista i da je njegova kriminogenost nasljedna, odnosno da je i njegov sin navodno kriminalac koji, tobože, stoji na čelu najprljavije ulične mafije, i da ga zbog toga treba zauvijek ukloniti iz politike i iz kruga onih koji odlučuju i predstavljaju nacionalne i svake druge interese bošnjačkog naroda.Nema sumnje, guranje Bakira Izetbegovića u zatvor bez ikakvih dokaza o njegovoj krivici, osim što nije spreman da odustane od principa zaštite legitimnih interesa svog naroda, svoje vjere i Bošnjaka kao političkog faktora u BiH, zasigurno bi izazvalo haos u državi. Jer, ovakav scenarij ne može proći bez ozbiljnih i teških posljedica, i naravno da u njegovom korijenu leži matrica iz Karađorđeva o podjeli BiH, te uništenju Bošnjaka kao naroda i političkog faktora.
Blaćenje uglednika
U pitanju su metode koje je koristila i zloglasna UDB-a u vrijeme komunističke vlasti. Samo što su tada kriminalci korišteni kao egzekutori i izvršitelji fizičke likvidacije političkih protivnika, a danas neki krugovi očito misle da se kriminalci mogu dobro iskoristiti u blaćenju političkih predstavnika i uglednika jednog naroda i njihovom guranju u zatvor samo zato što slijede i žive sa geslom rahmetli Alije Izetbegovića: Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!Zbog svega i ne čudi da informacija o pokušaju kriminaliziranja Bakira Izetbegovića preko osuđenog reketaša Muhameda Alija Gašija izaziva konsternaciju i opravdano ogorčenje. Istovremeno, očvrsnula je uvjerenost da bi pokušaj provođenja takve šokantne podvale mogao dodatno otrijezniti i izvesti na ulice Bošnjake, godinama marginalizirane u obavještajnim, sudskim, tužilačkim i policijskim službama i nepravedno stigmatizirane zbog balasta islamskog terorizma. Prema kome će njihov bijes biti okrenut nije teško pogoditi. Da li su, međutim, inspiratori i nalogodavci guranja Bakira Izetbegovića u zatvor spremni snositi i posljedice svoje nerazumne i opasne nakane?
Islamofobija slabi u SAD, a jača u BiH i Sarajevu
U trenutku kada čitav svijet s olakšanjem i odobravanjem gleda na politiku novog predsjednika SAD Baraka Obame (Barack), kada muslimani širom planete aplaudiraju historijskom govoru koji je predsjednik Obama nedavno održao u Kairu, kada pošast islamofobije jenjava i u Americi, u BiH i Sarajevu imamo potpuno drugačiju sliku.Sudeći prema pisanju pojedinih novina te izvještavanju javnih RTV servisa, u BiH je, suprotno trendu u svijetu, pojačana opasnost od islamskog terorizma, ovdje su na udaru najviši vjerski velikodostojnici, a aktivnosti Islamske zajednice pokušavaju se strogo ograničiti na džamijske zidove.Štaviše, u javnosti je stvoren dubok utisak da u BiH neki međunarodni krugovi i predstavnici još nisu izašli iz klišeja koje je uspostavila omražena administracija Džordža Buša (George Bush) i da kod njih još vladaju stari i iskrivljeni stereotipi o bosanskim muslimanima i Bošnjacima kao narodu.
Stalna meta četničke propagande
Bakir Izetbegović godinama je meta medija pod utjecajem četničke i velikosrpske ideologije iz Beograda. O njemu su objavljivane najmonstruoznije laži i konstrukcije, a sve u cilju njegovog svođenja na razinu mafijaškog bosa. Računa se da će stalnim ponavljanjem laži o njegovim navodno kriminalnim poslovima ta laž jednom zazvučati kao istina s kojom će se 
 pomiriti i Bošnjaci. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku