hamburger-icon

Kliker.info

Dmitrij Medvedev : Pobjeda Ukrajine bila bi razlog za upotrebu nuklearnog oružja

Dmitrij Medvedev : Pobjeda Ukrajine bila bi razlog za upotrebu nuklearnog oružja

02 Novembra
03:21 2022

Zamjenik  predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik te bliski saveznik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, oglasio se na Telegramu, ponovo spominjući nuklearno oružje.

Medvedev ističe da Zapad poručuje da se “Rusiji ne smije dopustiti da dobije rat” te da to znači pobjedu Ukrajine.

“Cilj Ukrajine u ratu je već definirao kijevski režim – povratak svih teritorija koji su joj prije pripadali, odnosno, njihovo otklanjanje od Rusije. To je prijetnja opstanku naše države i raspad današnje Rusije”, navodi Medvedev.

Kaže da je to “izravni razlog za primjenu članka 19. Osnova državne politike Ruske Federacije u području nuklearnog odvraćanja”, sugerirajući da bi Rusija imala pravo upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju povratka okupiranih teritorija Ukrajini.

“I tko onda planira nuklearni sukob, recite mi? Što je to ako nije izravno izazivanje svjetskog rata upotrebom nuklearnog oružja?” piše dalje Medvedev.

“Nazovimo stvari pravim imenom. Zapadne zemlje guraju svijet u globalni rat. A samo potpuna i konačna pobjeda Rusije jamstvo je protiv svjetskog sukoba”, zaključio je Medvedev, javlja Index.hr.

Kaka javlja Glas Amerike Rusija je naredila civilima da napuste dio Ukrajine duž istočne obale rijeke Dnjepar, što je veliko proširenje naloga za evakuaciju za koji Kijev kaže da se svodi na nasilno raseljavanje okupirane teritorije.

Rusija je prethodno naredila civilima da napuste teritoriju koju kontroliše na zapadnoj obali rijeke, gdje su ukrajinske snage ostvarile napredak u pokušaju da osvoje Herson. Zvaničnici koje je postavila Rusija u utorak su saopštili da se naredba o evakuaciji sada proširuje na zonu od 15 kilometara i duž istočne obale Dnjepra.

Ukrajinske vlasti tvrde da evakuacija uključuje nasilnu deportaciju iz okupirane teritorije – što je ratni zločin. Rusija, koja tvrdi da je anektirala tu oblast, kaže da transportuje civile na bezbjedne lokacije zbog rizika da bi Ukrajina mogla da upotrijebi nekonvencionalno oružje.

Moskva optužuje Kijev da planira da upotrijebi takozvanu “prljavu bombu” kako bi raširio radijaciju, ili da digne u vazduh branu i poplavi gradove i sela u pokrajini Herson. Kijev kaže da su optužbe da bi primijenio takvu taktiku na sopstvenoj teritoriji apsurdne, ali da Rusija možda sama planira takve akcije u namjeri da za njih okrivi Ukrajinu.

Ušće rijeke Dnjepar je posljednjih nedelja jedna od najvažnijih linija fronta. Rusija ima hiljade vojnika u jedinom džepu teritorije na zapadnoj obali koji drži. Ukrajinsko napredovanje je usporeno proteklih dana, a komandanti kažu da je to zbog hladnog i vlažnog vremena i strmijeg terena.

U gradu Hersonu u utorak ulice su bile doslovno prazne, a većina prodavnica je zatvorena. Neki građani ipak prkose naređenju da napuste to područje.

“Zašto da idem? Zbog čega? Ostaću ovde do kraja”, kaže Ekaterina, prodavačica, pričajući o kući koju su njeni preci “izgradili sopstvenim rukama.”

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku