hamburger-icon

Kliker.info

Dimna zavjesa : Lažni atentat zbog Dodikovih mutnih poslova

Dimna zavjesa : Lažni atentat zbog Dodikovih mutnih poslova

11 Augusta
04:23 2008

Svako malo iz Beograda se lansira priča da se sprema atentat na Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, a najnovija je stigla prekjučer preko srbijanskih medija. Jučer je Rajko Vasić, Dodikov bliski saradnik, odmah to potvrdio i kazao da „postoje snage koje hoće da uklone Dodika“. Krenimo redom.

Prozreli igru

U subotu su dva beogradska lista koja imaju istog izdavača – „Kurir“ i „Glas javnosti“ – objavili „bombu“: sprema se atentat na Milorada Dodika. Uzgred, srbijanski mediji su prije nekoliko dana objavili da je ratni zločinac Radovan Karadžić, pred polazak u haški zatvor zatražio da mu se u Ševeningen obavezno dostavljaju ta dva lista jer njima najviše vjeruje!I do sada su javnosti, bar desetak puta, poturane priče da se sprema likvidacija  Dodika, ali je on lično na to rijetko kad reagovao. Lukavo je reakcije prepuštao  svojim najbližim saradnicima, da bi to kasnije vješto skretao na svoj kolosijek, predstavljajući se javnosti u RS i Srbiji kao čovjek kojeg hoće da ubiju jer se bori  za – srpstvo. Donekle mu je to i palilo, ali teško da će ponovo utoliko više što su i građani RS prozreli cijelu igru, a osim toga jasno je da Dodiku mnogo šta škripi i da je u svemu otišao predaleko, a najviše pretjerao u gomilanju ličnog bogatstva.U subotnjoj priči  poimenično se nabrajaju imena „zavjernika“ protiv Dodika – radi se o američkom timu kojeg predvodi Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika Miroslava Lajčaka,a tu su još i Čarls Ingliš, američki ambasador u BiH i Dru Engel, šef Posebnog odjela Tužilaštva BiH za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Njima je dodat i Dragan Lukač, šef sektora za istrage Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i , ništa neočekivano, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i poslanik Parlamenta BiH. Javna je tajna da Dodik ima svoje vjerne pomagače u Sarajevu među nekim Bošnjacima – političarima i biznismenima s kojima se redovno tajno sastaje na svom imanju u Laktašima, a njima je glavni cilj uklanjanje Lagumdžije jer im remeti privatne poslove preko državnih leđa, a iz kojih treba da izađu još bogatiji. Sami šire priče da bi brzo i lako sa SDP-om samo da nema Lagumdžije. 

Status kvo

Inače, Dodikova sarajevska ekipa na sve načine – politički, finansijski  i medijski – nastoji da održi status kvo u Federaciji BiH i državi kako bi i dalje pod plaštom zaštitnika bošnjačkog naroda mogli privatizirati taj isti narod i teritorije i bogatstvo na kojem on živi. Srpski narod u RS Dodik je odavno samovoljno privatizirao. Lukač je u cijelu priču upetljan zato što je Hrvat i zato što se nalazi na izuzetno značajnoj funkciji i SIPA-i, pa ga na bilo koji način treba diskvalificirati, a to je najlakše kada se proglasi neprijateljem srpskog naroda, s obzirom da je Dodik između sebe i svih Srba, opet samovoljno, odavno stavio znak jednakosti.Subotnja beogradsko-banjalučka priča dalje kaže da su Gregorijan, Ingliš i Engel odlučili da uklone Dodika tako što će mu napakovati „nekakve nezakonitosti“ i da su taj plan srpske službe bezbjednosti dostavile Dodiku. Još se ističe da dvije osobe iz njegovog najbližeg okruženja rade protiv njega – jedna žena i jedan muškarac koji je bio među 12 osnivača SNSD-a. Kaže se i da će, baš zbog tog plana, Gregorijan u septembru biti povučen s položaja zamjenika visokog predstavnika i biti upućen na službu u Brisel i dodaje da je Dodiku savjetovano da izbjegava putovanja avionom.

Tri cilja

Time je ova priča zaokružena i, na prvi pogled, napravljen je savršeni krug oko premijera RS. Šta se time hoće postići? U najkraćem, tri su cilja nanišanili scenaristi. Prvo, nastaviti i poduprijeti tvrdnje ratnog zločinca Radovana Karadžića da nije on nego da je Amerika kriva za sve što se u BiH događalo od 1991. godine, dakle i za stradanja Bošnjaka što nije ništa drugo nego pokušaj stvaranje antiameričke histerije u BiH i prelaženje preko činjenice da su Sjedinjene Američke Države najiskreniji prijatelj BiH i da su najviše pomogli našoj zemlji. Drugo, treba pripremiti teren za ono što je izvjesno jer će Dodik kad-tad morati da položi račune i tada će na vidjelo isplivati nejgove  malverzacije koje su ga učinile  najbogatijim stanovnikom Bosne i Hercegovine. Dakle, taj dan treba spremno dočekati i pozivajući se na subotnju priču, dokazivati da su mu sve podmetnuli Amerikanci, uz pomoć Lukača i Lagumdžije. Ne treba zaboraviti da u Tužilaštvu BiH  postoji obimna dokumentacija o Dodikovim mutnim poslovima, teškim, prema nekim izvorima, oko 480 miliona maraka! Nadležni organi  većinu istražnih radnji o tim njegovim poslovima  su završili. Treće, skretanjem pažnje s onoga što Dodik radi, zapravo se upire prst u Gregorijana, Ingliša, Engela, Lukača, Lagumdžiju i ostale i šalje im se jasna i vrlo opasna poruka. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku