hamburger-icon

Kliker.info

Dilema koja brine : Mogu li stari delegati usvojiti novi statut

Dilema koja brine : Mogu li stari delegati usvojiti novi statut

20 Aprila
04:45 2011

Vjerovali smo da će delegati još na prošlogodišnjoj Skupštini usvojiti statut. I prevarili se. Podcjenili smo nogometne izaslanike, baš kao što smo smatrali da je sarajevski martovski skup (29.03.) šansa za iskupljenje i da će Statut pod prijetnjom automatske suspenzije biti usvojen. I tada je spuštena rampa, a onda je uslijedila suspenzija. Makar danas sa Ivicom Osimom, Darkom Ljubojevićem, Seadom Kajtazom, te ambasadorima Duškom Bajevićem, Sergejom Barbarezom, Farukom Hadžibegićem i ostalim članovima Komiteta za normalizaciju, pušu svježi vjetrovi, niko ne može sa sigurnošću najaviti usvajanje Statuta do 26. maja. Naprosto zato što će isti delegati, sa četvoricom novih iz Hercegovačkog kantona /županije, odlučivati o sudbini bh. nogometa. Šansi za popravni više neće biti, najavili su to čelnici UEFA-e i FIFA-e na sastanku u Beču.Zato je Rudi Zavrl iz Beča u Ljubljani tek prepakirao kofere i "doletio" u Sarajevo. Slovenac je stigao sa konkretnim prijedlozima, pa i rješenjima. Danas bi Zavrl i Osim trebali održati prvu sjednicu Komiteta na domaćem terenu.

 Još u Beču su planirali na sastanak pozvati Mileta Kovačevića, predsjednika FSRS, ali je on trenutno nedostupan. Ustvari, Kovačević je u Vrnjačkoj Banji. Ostavio je mogućnost da se sa šestorkom iz Komiteta sastane u petak ili subotu. Nedjelja i ponedjeljak otpadaju zbog vaskrsa, pa je utorak jedini slobodan.- Ne treba biti pesimista. Moramo manje pričati, a više raditi na terenu – upozorava Elvedin Begić, "vezni igrač" u Komitetu. Nije nemoguće da "šestorka" skokne do Vrnjačke Banje, kako bi se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme, a sve sa ciljem da nađe izlaz iz pat pozicije. Reprezentativci su u neizvjesnosti, domaći igrači također, jer ne znaju kakav će imati status ako se suspenzija produži, a ljubiteljima fudbala je puna kapa takozvanih zvijezda u odijelima, kojekakvih tipova u ložama koji kroje sudbinu bh. nogometa. Samo je u BiH moguće da su predsjednici, direktori, provincijski delegati eksponiraniji od istinskih bh. asova."San" saznaje kako se u sarajevskom kantonu priprema teren da na novim izborima Ivica Osim, aktuelni predsjednik Komiteta za normalizaciju, preuzme predsjedničku poziciju od Jusufa Pušine i tako krene prema čelnoj poziciji Nogometnog saveza BiH.

Bajević i Barbarez dolaze na skupštinu                Dobra je stvar što će ambasadori bh. sporta, Duško Bajević, Sergej Barbarez i Faruk Hadžibegić doći na sarajevsku Skupštinu 26. maja. Neki od njih će se direktno obratiti delegatima prije nego što uzmu glasačke kartone u ruke. Spomenuti trio neće sjediti skrštenih ruku. Planira se sastanak sa Mišelom Platinijem, predsjednikom UEFA -e, lobirat će se kod svih nogometnih autoriteta, kako bi se skinule sankcije sa reprezentacije i klubova.

Amar Osim: Bilo je naporno                                           Povratak Ivice Osima istinsko je osvježenje, najveći naš adut, neosporni autoritet, kojeg su sa velikim poštovanjem dočekali u Beču. Osim, unatoč godinama, nije osjetio umor nakon bečkog sastanka, ali jeste njegov pratilac Amar.- Nisam navikao više od dva sata sjediti u prostoriji, a da ne mogu pisati sms poruke. Drago mi je što se krenulo ozbiljno, što su svi shvatili gdje se nalazimo i kako možemo izaći iz ove situacije. Nije korektno da ja kao neutralac govorim bilo šta o tome, osim da izrazim nadu da će sve na kraju završiti sretno – izjavio je Amar Osim. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku