hamburger-icon

Kliker.info

Deutche Welle : Krađa glasova zasjenila izbore u Bosni i Hercegovini ?

Deutche Welle : Krađa glasova zasjenila izbore u Bosni i Hercegovini ?

05 Oktobra
02:21 2010

 Podatak da je u Bosni i Hercegovini, preko 10 odsto nevažećih glasačkih listića na izborima za članove Predsjedništva BiH, otvorio je sumnju u najgrublje kršenje izbornog procesa još od prvih poslijeratnih izbora u BiH.Članovi Centralne izborne komisije iznijeli su podatak da je od oko 400.000 glasačkih listića iz Republike Srpske, koji se odnose na izbor za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, čak preko 40.000 nevažećih listića. Tako su ukupni izborni rezultati pali u sjenu velikih sumnji u regularnost izbora za člana Predsjednštva BiH iz reda srpskog ali i bošnjačkog naroda. Tijesna pobjeda Nebojše Radmanovića nad protukandidatom Mladenom Ivanićem, koji ima svega 12.000 manje glasova, došla je tako možda i pod veliki znak pitanja. Opozicija optužuju SNSD za neviđenu krađu izbornih glasova i malverzacije sa glasačkim listićima. Ivanić je uputio i prigovor CIK-u BiH (Centralna izborna komisija) i zatražio da ispita ovaj slučaj: „Pozivam Centralnu izbornu komisiju da pregleda svaki od tih nevažećih listića i da utvrdi da li je on zaista napravljen od strane jedne ili više osoba. Ako je u pitanju više osoba onda se radi o čistoj manipulacji“, poručio je Ivanić.

„Zbog sela ne može cijela procedura biti neregularna“

U SNSD-u kažu da tvrdnje o krađi glasova i eventualnim zloupotrebama treba dokazati te da ova stranka, kako kaže Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić vjeruje u Centralnu izbornu komisiju da će preduzeti sve potrebne mjere za rješenje ovog pitanja: „Ne treba bez dokaza izlaziti u javnost i stvarati utisak da je u nekom selu ili zbog nekog sela čitava procedura neregularna“. Analitičari i predstavnici nevladinog sektora u BiH sumnjičavo gledaju na ovako veliki broj nevažećih listića i ocjenjuju to jasnom zloupotrebom izbornog procesa. Već sada se može reći da je ponovni izbor Radmanovića pod velikom hipotekom neregularnosti potovo jer je opozicija upozoravala na mogućnosti izbornih prevara putem specijalnih prstenova sa mastilom koji su trebali biti korišteni na biračkim mjestima. Politički analitičar Tanja Topić kaže da je upozoravano na opasnosti koje prijete na biračkim mjestima i da 60.000 nevažaćih listića jasno govori o zloupotrebi. „Glasački listić je bio veoma jednostavan. Znači, trebali ste prekrižiti samo jedno ime. Toliko nevažećih listića meni jedino ukazuje na opasnu zloupotrebu i na opasno falsifikovanje izbornih rezultata“, kaže Topićeva.

Opasna zloupotreba

„Centralna izborna komisija je sigurno pred teškim izazovom jer je ovo prvi put od poslijeratnih izbora da je ovako veliki broj nevažećih listića“, kaže predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić: „Ovaj broj, na koji ukazuju podaci, zaista je alarmantan jer je dosta veliki i ja vas uvjeravam da će CIK BiH provjeriti svaki sumnjivi rezultat, pogotovo ako takvi zahtjevi budu ukazivali na neregularnosti i to takve neregularnosti koje mogu uticati na dodjelu mandata“. Nevažeći listići svakako će biti priča koja će danima dizati medijsku prašinu. Međutim, ni analitičari, ni nevladin sektor, ne očekuju da će neko za to odgovarati već da će CIK saopštiti da su izbori u BiH protekli bez većih nepravilnosti koje bi mogle uticati na izborni tok. U slučaju eventualnog proslijeđivanja predmeta tužilaštvu, praksa je pokazala da takvi procesi traju i po nekoliko godina pa je već u startu, zbog postojećeg sitema, bilo kakva reakcija osuđena na propast.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku