hamburger-icon

Kliker.info

Denis Kucinich : NATO mora odgovarati za pokolj

Denis Kucinich : NATO mora odgovarati za pokolj

30 Novembra
08:15 2011

Poznti libertanijanac iz redova Demokratske partije, kongresnik Dennis Kucinich zatražio je adekvatnu isplatu štete poginulim i ranjenim pakistanskim vojnicima, nakon incidenta u kojem je NATO u oblasti Mohmand ubio 24 pakistanska vojnika, a više njih ranio. Iz Kucinichevog kabineta pod Capitol Hillom odaslano je upozorenje, kako je sve to dodatno zaoštrilo narušene američko-pakistanske odnose, te uvećalo antiamerički sentiment ne samo u Pakistanu i Afganistana već i drugdje.

NATO na meti osvetnika

"Izvješća upućuju da NATO treba biti spreman za osvetničke napade na koalicione u Avganistanu. To znači da će američke trupe biti pod povećanim rizikom. SAD ne mogu očekivati da postignu stabilnost u Afganistana i u regiji, dok NATO nekažnjeno sprovodi nemarne akcije koje izravno potkopavaju sigurnost pakistanskih ljudi i ugrožavaju američko-pakistanske odnose", kaže se u priopćenju koje je stiglo na Webpublicapress iz Kucinichevog ureda u Washingtonu.Ovaj kongresnik hrvatskog podrijetla, bivši predsjednički kandidat, te konzistentni kritičar američkih ratova u Afganistanu i Iraku, traži od Obamine administracije "punu, nepristranu, transparentnu istragu" oko spomenutog incidenta u Pakistanu. Po njegovim riječima, jedino takva istraga može osigurati nastavak američko-pakistanskih odnosa u željenom smjeru.

Odgovorni moraju biti kažnjeni

Ujedno, Kucinich smatra da ta istraga mora biti sprovedena tako da "osigura odgovornost u okviru NATO zapovjedništva – za bilo kakve greške, "bilo da su namjerne ili slučajne"."NATO duguje reparaciju obiteljima ubijenih ili ranjenih vojnika", kaže Kucinich. On je ovom prilikom pozvao Kongres da "preispita našu potporu NATO-u", uz upit: "Koliko je uopće korisna alijansa koja destabilizira prijateljske vlade, ubija nevine ljude i kreira međunarodne provokacije"? (Kliker.info-Nacional)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku