hamburger-icon

Kliker.info

Denis Bećirović o imenovanju Borjane Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu, pa i Bakir Izetbegović je rekao da to mjesto pripada HDZ-u

Denis Bećirović o imenovanju Borjane Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu, pa i Bakir Izetbegović je rekao da to mjesto pripada HDZ-u

21 Decembra
14:34 2022

Stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i nikada neće moći biti iznad Ustava BiH, zakona Bosne i Hercegovine i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Moja je obaveza i dužnost da poštujem i provodim navedene pravne akte i odluke. I svi drugi politički zvaničnici u Bosni Hercegovini imaju dužnosti poštivati ih i provoditi u skladu sa njihovim nadležnostima.

Naglasio je to član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom, kako se navodi u saopćenju za javnost, niza proizvoljnih i tendencioznih tekstova kojima se neutemeljeno povezuje pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa pitanjem realiziranja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

– Ljudima treba govoriti istinu i ukazati na sljedeće činjenice: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, moraju se provoditi. Ustav BiH se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne putem stranačkih sporazuma. Zakoni Bosne i Hercegovine se provode sve dok se ne promijene u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine. To se, između ostalog, odnosi i na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, a posebno na član 84. u kojem precizno piše sljedeće: ‘Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a – naveo je Bećirović.

Dakle, kako je podvukao, u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme. Oni pojedinci ili političke stranke koje žele da to promijene neka, kako je poručio, pokrenu proceduru izmjena i dopuna navedenog zakona.

Kad je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ističe kako to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine. Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su:

Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD);
Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD).

-Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH. Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, i prije Općih izbora 2022., javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati – naveo je Bećirović u saopćenju za javnost.

Kako je zaključio, pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način utjecati na moje stavove o NATO-u.

-Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržat ću svaki potez i svaku mjeru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka – poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku