hamburger-icon

Kliker.info

Den Haag : Za Prlića i ostale čelnike Herceg-Bosne zatraženo 240 godina zatvora!

Den Haag : Za Prlića i ostale čelnike Herceg-Bosne zatraženo 240 godina zatvora!

11 Januara
14:46 2011

Haaško tužiteljstvo zatražilo je za Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Bruno Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića i Berislava Pušića, bivše dužnosnike HVO-a i Herceg Bosne ukupno 240 godina zatvora. Ovu informaciju koja je procurila iz Haaga, a koju su objavili pojedini portali u BiH, odvjetnici nisu mogli potvrditi budući da se radi o povjerljivom dokumentu Tužiteljstva. Isti izvor navodi da je Haaško tužiteljstvo za četvoricu Hrvata zatražilo po 45 godina zatvora, za jednog 35 i jednog 25 godina zatvora. Iako se navodi na koje se optužene odnose pojedine kazne, budući da se radi o povjerljivom dokumentu, odnosno završnom podnesku Tužiteljstva, iz same se optužnice može zaključiti za koga je zatražena viša, a za koga manja kazna zatvora.

 Prva četvorica u optužnici; Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milovoj Petković mogli bi biti osobe za koje se traži najviša kazna, dok se za dvojicu posljednjih optuženih; Valentina Ćorića i Berislava Pušića najvjerojatnije traži manja kazna od 35, odnosno 25 godina zatvora. Šestoricu Hrvata Tužiteljstvo tereti po više točaka optužnice za ratne zločine – zbog protjerivanja i ubijanja muslimana u BiH tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba, koji je izbio 1993., te za sudjelovanje u “zajedničkom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se politički i vojno počine, trajno uklone i etnički očiste bosanski muslimani i drugi nehrvati iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg Bosnom, te da se ta područja pripoje ’Velikoj Hrvatskoj’”.

Bez komentara

Slijedom informacija koje su objavljene, pokušali smo dobiti i službeni komentar bilo koga iz odvjetničkih timova hercegovačke šestorke. Međutim, zbog činjenica da završni podnesak predstavlja informaciju koja je još uvijek povjerljiva, nisu nam mogli ništa kazati. Ipak, i timovi obrane već su pripremili i svoje završne podneske u kojima će se sigurno tražiti oslobađajuća presuda. Završni podnesci obje strane u ovom procesu predstavljaju i posljednju etapu najdužeg suđenja u Den Haagu koje je započelo još u travnju 2006. godine. Naš je list već nedavno objavio kako su timovi obrane Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih visokih dužnosnika HVO-a i Herceg Bosne, kojima se sudi na Međunarodnom sudu u Haagu zaključno s petkom, formirali završna pisma, što je i posljednji uvjet da proces protiv hercegovačke šestorke uđe u završnu fazu.

Prema sadašnjem rasporedu, završne riječi u ovom maratonskom predmetu počinju 7. veljače, a očekuje se da će one trajati oko dva tjedna. Prema već utvrđenom planu, Haaško tužiteljstvo će za iznošenje završnih argumenata imati na raspolaganju 15 sati, dok će branitelji optuženih imati svaki po pet sati, što je po jedan sat više u odnosu na raniju odluku. Vijeću će se, u okviru vremena koje im je dodijeljeno, moći obratiti i optuženi u trajanju do 30 minuta. Kada su u pitanju završni podnesci, određeno je da optužba ima najviše 400 stranica, dok će svaka od obrana moći imati po 200 stranica pisanog materijala.

Sposobnost sudaca

Presuda u ovom predmetu je nešto o čemu se nitko ne usuđuje govoriti. Naime, iako se s njom ne bi trebalo pretjerano odugovlačiti, zbog činjenice da se radi o prilično opsežnom predmetu koji zahtijeva dugotrajnu analizu sudaca, i najveći optimisti mogu reći tek kako očekuju da će ona biti donesena do kraja godine. Ipak, kad se govori o donošenju presude, ne treba zaboraviti kako je Jadranko Prlić nedavno zatražio da predsjednik Tribunala imenuje sudski panel koji će razmotriti je li Pretresno vijeće koje sudi šestorici bivših čelnika Herceg Bosne sposobno donijeti pravednu presudu. Naime, Prlićeva obrana je smatrala kako među sucima u Prlićevom predmetu postoje “nepomirljive razlike koje graniče s mržnjom” što “pokreće sumnje u njihovu sposobnost da funkcioniraju kao kolektivno tijelo” prilikom razmatranja dokaza i odlučivanja o krivnji ili nevinosti optuženih. Međutim, proglašavajući se nenadležnim, predsjednik Tribunala je odbacio zahtjev obrane.  

Dugotrajni proces

Suđenje Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću počelo je 26. aprila 2006. Optužba je završila s izvođenjem svojih dokaza 24. siječnja 2008., dok je iznošenje dokaza obrane počelo 5. maja 2008., a završilo 17. juna 2010. Inače, šestorica dužnosnika terete se za udruživanje u zločinački pothvat čiji je cilj, prema optužnici, bio protjerivanje Bošnjaka s jednog dijela Bosne i Hercegovine. Pritom su kao sudionici u tom procesu navedeni visoki dužnosnici Hrvatske, među kojima i pokojni predsjednik Franjo Tuđman, ali i niz nepoznatih i poznatih osoba tadašnjeg HVO-a.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku