hamburger-icon

Kliker.info

Demobilisani borac Beho Bajramović : Ne može čovjek više da trpi i gleda

Demobilisani borac Beho Bajramović : Ne može čovjek više da trpi i gleda

28 Novembra
07:21 2015

borac5Rat je proveo boreći se kao član Patritoske lige, kasnije Armije BiH. Teške traume, loša ekonomska situacija, patnja njegovih saboraca dovela ga je do dizanja ruke na sebe. Teško progovara o tome.

“Raspad sistema. Bio sam 30 dana u bolnici, ali uspio sam se izvući. Sada razmišljam zašto? Ali jednostavno to čovjeku dođe. Ne može jednostavno da trpi i da gleda. Tako da sam sebi pokušao nauditi”, rekao je Ton Beho Bajramović, demobilisani borac.

Boračka populacija mahom je oboljela od postraumatskog sindroma. Invalidnine za to dobijaju samo oni koji su se registrovali do decembra 1997 godine. Prepušteni sami sebi, okupili su se u Udruženje veterana rata 1992-1995 oboljelih od PTSP-a „ Stećak“.

Borimo se za veteranski centar. Da imamo, da se okupljamo. Baš takve članovi to što se dešavada s njima porpičamo. Da se dođe, da se izađe članovima u susret. Da iznesu svoje stanje porodično. Još to nismo dobili“, kazao je Enes Dedić, predsjednik Udruženja „Stećak“.

Više od 15 000 demobilisanih boraca u ovom kantonu je na birou. Na području TK djeluju mnogobrojne boračke organizacije, a neke od njih smatraju da vlast nije toliko nemarna.

Vlada TK ne izdvaja novčane prinadležnosti borcima Nego, pomaže im kroz stambeno zbrinjavanje, doškolovavanje, upisu djece srednje i visoke o obrazovne ustanove, određivanje pripravničkog staža. Znači, demobilizirane branioce uključila je na isit način kao djecu šehida, ratnih vojnih invalida“, rekao je Fahrudin Hasanović, Savez RVI TK.

Bivši borci misle drugačije.

Sve oduzeli. Gdje god dođeš, kažeš: Borac sam, kažu: Onoliko zagradi, koliko si ti oslobodio. A svaki taj, nikada nije bio u vojsci svi se utrpali negdje“, smatra Ibro Omić, ratni vojni invalid.

Naše traume, naši život poslije rata je život bez vazduha, bez ičega. Teško se snalazimo, prije svega zbog ekonomske situaicje. Ljudi su nezaposleni, demobilisani, izažli iz rata“, ispričao je Beho Bajramović, demobilisani borac.

Udruženje koje okuplja oboljele od PTSOP-a na kantonalnom nivou ne postoji. Stećak iz Tuzle okuplja više od 400 članova iz reda ove populacije ističe da broj varira i da su otvoreni za sve one kojima je pomoć potrebna.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

2 0 komentara

  1. puka 59 - DOZVOLITI
    puka 59 - DOZVOLITI 28 Novembra, 17:27

    VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE HEROJ GRADA SU PREDLAGALI MINISTRU SALKI DA SE IZVRŠI IZMJENA I DOPUNA ZAKONA I DASE PTS NEOGRANIĆAVA ZA DOKAZIVANJE SA 97 GOD NEGO 2017 GODINI . POZDRAV DOMOVINI I SRETNI VAM PRAZNICI .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku