hamburger-icon

Kliker.info

Debata potpredsedničkih kandidata : Odlični i agresivni Biden, solidni Ryan

Debata potpredsedničkih kandidata : Odlični i agresivni Biden, solidni Ryan

12 Oktobra
05:24 2012

Izrazito energičan i agresivan nastup iskusnog Joea Bidena (69), ali i sasvim solidno izdanje njegova mlađahnog republikanskog protukandidata Paula  Ryana (42), glavna su obilježja noćašnje debate dvojice kandidata za potpredsjednika SAD-a.U 90-minutnom duelu, održanom u Danvilleu, u Kentuckyju, pod moderatorskom palicom vanjskopolitičke novinarke ABC-a Marthe Raddatz, nije bilo jasnog pobjednika, ali su barem ljubitelji živih političkih diskusija mogli doći na svoje. Sušta suprotnost prošlotjednoj debati Baracka Obame i Mitta Romneya.Za razliku od ‘prepristojnog’ Obame, aktualni američki potpredsjednik Joe Biden svako je malo prekidao svog protivnika, podizao glas te mu se smijao, poglavito kada je bilo riječi o vanjskoj politici. S druge strane, Ryan ne da je sve to samo stoički podnosio, nego je imao i niz dobro pripremljenih i mirno sročenih odgovora, što ga je i spasilo od eventualnog poniženja. Teme o kojima su raspravljali kretale su se od stanja u Libiji, Siriji, Iranu i Afganistanu do domaćih američkih pitanja poput problema nezaposlenosti, poreznog opterećenja i reforme zdravstvenog sustava.

Na Bidenovu strelicu da su se Romney i Ryan zaletjeli s politiziranjem ubojstva američkog veleposlanika u Libiji Chrisa Stevensa, Ryan je uzvratio optužbom da Obamina administracija nije bila u stanju Stevensu osigurati adekvatnu zaštitu. Biden se na to nasmijao i Ryanove argumente proglasio ‘glupostima’.Dvojica protukandidata sukobila su se i oko pitanja iranskog nuklearnog programa. Dok je Biden povišenim tonom branio Obaminu politiku sankcija prema Teheranu, Ryan je ustvrdio da sankcije nisu dovoljne. Na izravno pitanje moderatorice odgovorio je da bi bolje bilo pokrenuti novi rat nego dopustiti Iranu da napravi nuklearnu bombu.Očekivano, iskre su frcale i oko domaćih tema, poglavito oko porezne politike. Bidena mnogi smatraju svojevrsnim herojem srednje klase, što je on iskoristio neprestano ponavljajući da Romney ima namjeru sav porezni teret svaliti upravo na srednji sloj, a sve porezne olakšice dati najbogatijima. No, Ryan je i ovdje imao spremne odgovore.Teško da su Biden i Ryan nekog neodlučnog birača uspjeli ‘preobratiti’ u ovoj debati. U prvim analizama moglo se čuti kako je strategija obojice bila pokušati animirati svoje biračke utvrde. Strastveno Bidenovo izdanje (bez većih gafova, za promjenu!) sigurno je ostvarilo svoju svrhu, a s obzirom da se od relativno neiskusnog i mlađahnog Ryana nije ni očekivalo previše, sama činjenica da se pored takvog Bidena sasvim dobro držao, već govori dovoljno.Do kraja kampanje ostale su još dvije predsjedničke debate. Prva je na rasporedu sljedeće sedmice , u noći s ponedjeljka na utorak .

Prve procjene o tome tko je pobijedio u debati su podijeljene. Istraživanje CBS Newsa među neopredjeljenim biračima pokazuje da je Biden pobijedio sa 50 prema 31 posto. Istovremeno je CNN objavio da je prema njihovom ispitivanju Ryan (42) bio neznatno bolji sa 48 posto u odnosu na 44 onih koji su smatrali da je Biden ostavio bolji dojam. Fox TV je pobjednikom proglasio Ryana a liberalna mreža MSNBC Bidena.Reuters prenosi da su poptredsjednički kandidati oštro raspravljali, često su prekidali jedan drugoga i gledali protivnika sa izrazom koji je trebao ostaviti dojam da ne vjeruju u ono što protivnik govori.Obama je gledao raspravu tijekom leta u predsjedničkom zrakoplovu a novinarima je nakon završetka rekao da je ponosan na svoga zamjenika. "Joe Biden obavio je strašan posao večeras. Ne mogu biti ponosniji na njega. Vrlo je dobro zastupao naše stavove", rekao je predsjednik SAD.

Neke od tema koje su spomenuli tijekom rasprave:

O GOSPODARSTVU

Biden: "Znali smo da se moramo založiti za srednju klasu. Odmah smo spasili General Motors. zatim smo otišli malo dalje i smanjili poreze srednjoj klasi. I kada se to dogodilo – što je Romney učinio? Rekao je – ‘Ne, pustite da Detroit bankrotira'".

Ryan: "Jesu li naslijedili loše stanje? Apsolutno, Ali mi idemo u krivom pravcu…Rast je 1,3 posto. To je sporije nego prošle godine a prošle godine je bilo još sporije od pretprošle godine…Ukupno 23 milijuna Amerikanaca bori se za radna mjesta, 15 posto ih živi u siromaštvu. Tako ne izgleda pravi oporavak"

AMERIČKA POLITIKA NA BLISKOM ISTOKU

Ryan: "Ne bismo trebali nametati smanjenja u obrambenom proračunu…Kada pokažemo da smanjujemo izdatke za obranu to nas čini slabijima. A kada izgledamo slabi naši protivnici su odlučniji isprobati jesmo li stvarno slabi".

Biden: "Uz dužno poštovanje alo ovo je hrpa šupljih fraza…niti jedna stvar koju je on rekao nije točna"

O NAPORIMA IRANA DA PROIZVEDE NUKLEARNO ORUŽJE

Ryan: "Kad je Barak Obama izabran imali su dovoljno materijala da naprave jednu bombu. Sada imaju dovoljno za pet bombi. Oni jure prema nuklearnom oružju i četiri su godine bliži tome da postanu zemlja s nuklearnim arsenalom. Obamina administracija kaže ‘vojna opcija je na stolu’ – ali nitko to ne smatra vjerodostojnim".

Biden: "Zamislite da smo dopustili republikanskom Kongresu da smisli sankcije. Mislite li da postoji bilo kakva mogućnost da bi nam se cijeli svijet pridružio, Rusija i Kina, svi naši saveznici? Ovo su najteže sankcije u povijesti sankcija i – točka!

Biden i Romney spomenuli su i pitanja Afganistana, Sirije, reforme zdravstvenog osiguranja, napada na američki konzulat u Libiji te snimke Romneya koji je govorio da Obamini glasači ne plaćaju porez i traže socijalnu pomoć(Kliker.info-Hina-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku