hamburger-icon

Kliker.info

Dayton na remontu : Lajčakov nasljednik s novim ovlaštenjima

Dayton na remontu : Lajčakov nasljednik s novim ovlaštenjima

24 Januara
23:32 2009

 I dok su se mediji bavili špekulacijama tražeći nasljednika Miroslava Lajčaka u europskom susjedstvu ili pak među američkom administracijom, unutar Vijeća za provedbu mira (PIC) započele su telefonske rasprave o tome kako premostiti prijelazno razdoblje, ali i mogućnošću otvaranja nove stranice u radu Ureda visokog predstavnika. Kako doznaje Večernjak, slovački šef diplomacije bi mogao najmanje mjesec i pol dana ostati na ovoj poziciji, a prema drugim informacijama, već sljede sedmice bi se mogli povući novi potezi oko imenovanja vršitelja dužnosti.
Dva scenarija
U prvome slučaju Lajčak bi radio s krajnje oskudnim ovlastima, ali i kredibilitetom budući da bi se zasigurno nastavilo nadmudrivanje političara iz Sarajeva i Banje Luke oko provedbe važnih reformih procesa. Kojim će pravcem međunarodna zajednica usmjeravati procese, uvelike će ovisiti i o tome hoće li propasti ili se uspjeti realizirati inicijativa prudske trojke Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Milorada Dodika. Jedno od najvažnijih pitanja za završetak međunarodnoga angažmana u BiH je provedba ustavnih promjena koje su ključne za stabilnu i samoodrživu zemlju. Sve do tada neće biti isključeni svi scenariji, od novih nestabilnosti i nesložnosti do sukoba i podjela. Slučajno ili ne, s useljenjem nove američke administracije dogodio se i odlazak slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka.
Američki uticaj                
Zbog toga se u svim budućim procesima, a promjene se očekuju na proljeće, pridaje veća uloga administraciji SAD-a u ulozi OHR-a, dok će Europljani preuzeti dio oko EU integracijskih procesa. Stoga se u diplomatskim krugovima spominje da bi prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian mogao s mjesta sive eminencije i službeno iz Daytona, gdje je uspostavljen mir, u ime američke administracije posao u BiH dovesti do kraja.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku