hamburger-icon

Kliker.info

Danski javni servis izvinio se zbog uvreda muslimanima (Video)

Danski javni servis izvinio se zbog uvreda muslimanima (Video)

19 Decembra
14:53 2022

Danski javni emiter TV 2 Danmark izvinio se zbog priloga u jednoj od svojih emisija u kojem je  reprezentacija Maroka upoređena sa majmunima jer su grlili svoje porodice.

U segmentu emisije ‘NEWS & Co.’, emitiranoj ranije ove sedmice na TV 2 NEWS, voditelj Soren Lippert je podigao sliku porodice majmuna zbijenih zajedno, koju je kolega Christian Hogh Andersen uporedio s marokanskim igračima koji  grle svoje majke utakmica svjetskog prvenstva u fudbalu, netom završenom u Kataru.

U saopćenju objavljenom u subotu, TV 2  kaže da je Andersen napravio poređenje kako bi povezao dva segmenta emisije.

“Voditelj TV 2 NEWS Christian Hogh Andersen povlači granicu između ostanka zajedno kao porodice do sljedeće teme o životinjama. Nenamjerno, ovo postaje poređenje između fudbalske reprezentacije Maroka i njihovih porodica, i slika porodice majmuna Sorena Lipperta predstavlja za sljedeću temu.

Ovo se može shvatiti kao rasistički komentar, te i TV 2 i Christian Hogh Andersen bi željeli da daju duboko izvinjenje zbog toga”, saopćeno je.

Danski emiter podijelio je svoje izvinjenje na Twitteru kao odgovor na tvit grupe Documenting Oppression Against Muslims, koja je ranije u subotu ukazala na neprihvatljivost sadržaja emisije.

Komentari izneseni u emisiji izazvali su bijes nekih gledalaca, koji su na društvenim mrežama ocijenili poređenje kao “rasističko” i “odvratno”.

“Uopće nisam šokiran nivoom rasizma koji izlazi iz evropskih medija o marokanskim igračima. Ono što me iznenadilo je kako ne mogu ni poštovati svete odnose koje igrači imaju sa svojim majkama”, rekao je marokanski antropolog Aomar Boum u tvitu.

“Pretpostavljam da je prizivanje majmuna način da se naglasi “afrički primitiv”, dodao je.

Proslave marokanskih igrača sa njihovim porodicama tokom njihovog historijskog dolaska do polufinala Svjetskog prvenstva osvojile su srca fudbalskih navijača širom svijeta.

Ali njihov izbor kao prva afrička reprezentacija koja je ušla u posljednja četiri na turniru dovela ih je do naizgled islamofobičnih ili rasno nabijenih komentara.

Holandske novine de Volkskrant objavile su karikaturu koja prikazuje dva stereotipna Marokanca kako “kradu” trofej Svjetskog prvenstva od predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, prije nego što su odjurili na motoru.

U sličnom incidentu, njemački kanal Welt izazvao je reakciju rekavši da su neki od igrača tima pozirali s ‘gestom Islamske države’, u vezi s internetskim slikama igrača Zakarije Aboukhlala i Abdelhamida Sabirija, koji su pozirali s podignutim kažiprstima slaveći svoju četvrtfinalnu pobjedu nad Portugalom.

U islamu se kažiprst obično podiže u znak potvrde o jedinstvu Boga.

(Politički.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku