hamburger-icon

Kliker.info

Danis Tanović : Mi ne obećavamo, nego nudimo programe

Danis Tanović : Mi ne obećavamo, nego nudimo programe

16 Aprila
04:55 2010
“Ako dovoljan broj građana i građanki shvati da su promjene moguće i da BiH vođena politikom razuma može postati sigurna evropska zemlja, onda je sasvim sigurno da Naša stranka na slijedećim izborima ulazi u vlast“, izjavio je u intervjuu za Dane proslavljeni reditelj i potpredsjednik Naše stranke Danis Tanović

DANI: Gospodine Tanoviću, Kongres Naše stranke održat će se u subotu. S kojim ciljem?

TANOVIĆ: Ovo je 1. kongres Naše stranke i ja sam stvarno ponosan i zahvalan našim članovima i simpatizerima koji su ga organizovali s velikim trudom a s malo para. Baš onako kako treba. Ideja Naše stranke je od osnivanja prije dvije godine do danas prerasla u snažnu političku organizaciju na čitavoj teritoriji BiH i kongres je prilika da se stranka pripremi za važnu političku borbu koja nas čeka u oktobru.

DANI: Šta je sa spekulacijama da će se na ovom kongresu birati novi  predsjednik stranke? Jesu li tačne?

TANOVIĆ: Netačne. Predsjednik Bajić odlično radi to što radi i ima našu punu podršku. Bojan je za mene pravo otkrovenje, divan i pošten čovjek i mislim da je jedan od najperspektivnijih bh. političara. Kongres će birati neke druge organe stranke, recimo, potpredsjednika ili potpredsjednicu i tako dalje.

DANI: Ovo je zgodna prilika da se napravi mala "inventura": u kojem se smjeru profilirala Naša stranka od Osnivačke skupštine, odnosno aprila 2008.? Da li je napokon definirana "ciljna grupa" kojoj se obraćate? Pripada li Naša stranka Liberalnoj ili Zelenoj internacionali?

TANOVIĆ: Mnogo se toga dogodilo od Osnivačke skupštine do danas. Najveći dio tog rada je onome ko to ne prati nevidljiv i otuda vjerovatno riječ napokon u vašem pitanju. Naša stranka danas postoji kao organizacija u skoro svakoj opštini, u svakom kantonu, a sada ima i odličan tim koji radi u RS-u. Nama je to vrlo važno jer smo stranka koja želi da djeluje u cijeloj BiH. Fadil Šero je inženjer stranke i uradio je ogroman i odličan posao i, u skladu s tim, i naše političke ambicije su porasle. Sada je sasvim izvjesno da će Naša stranka biti novi i važan politički faktor u zemlji, a ako glasači u sebi nađu dovoljno hrabrosti, moguće je da se dogodi i ono što je donedavno bilo nezamislivo, da nacionalistima kažemo – laku noć. Naša ciljna grupa je ostala ista; dakle, svi oni građani BiH koje korupcija, neznanjei nepotizam sadašnjih vlasti "izbacuje iz cipela" i oni koji sebi i svojoj djeci žele mirnu i evropsku budućnost. Naša stranka se ideološki definisala kao so-cijalno-liberalna stranka i to možete vidjeti u prijedlozima naših ekonomskih i socijalnih reformi. Pozivi za učlanjenje u internacionale nam dolaze sa svih strana ali odluku o tome ćemo donijeti nakon Kongresa na osnovu naše procjene šta je bolje za stranku i šta je bolje za BiH.

DANI: Izbori 2010. su prvi opći izbori na kojima Naša stranka učestvuje. Kakve rezultate očekujete – Naše stranke i općenito?

TANOVIĆ: Sve je moguće. Sasvim je sigurno da ćemo ući u vlast. Ja sam optimista i vjerujem da je veliki zaokret u politici BiH moguć i daje vrijeme bezumlja i sukoba za nama… Ako dovoljan broj građanki i građana shvati da su promjene moguće i da BiH vođena politikom razuma može postati sigurna evropska zemlja samo nam je, kako kažu, nebo limit.

DANI: Šta će, u najkraćem, biti program Naše stranke tokom političke kampanje? Šta ćete Vi obećati građanima BiH? Pazite: predizborne laži su kod nas postale pravilo, a ne izuzetak.

TANOVIĆ: Pa, vidite. Mi ne obećavamo, nego nudimo programe. Kao što i sami kažete, riječi više nikoga u ovoj zemlji ne obavezuju ni na šta. Obećali su nam da ćemo jesti iz zlatnih kašika, da neće biti rata, da će se prestati s međunacionalnim sukobima i raditi na obnovi zemlje, a i sami vidite šta su od toga ispunili. Osim što su svoje i džepove svojih stranačkih kolega napunili parama opljačkanim od građana BiH. Mi glasačima nudimo konkretne politike. Mi smo dugo radili s timovima eksperata od kojih su neki naši, neki stranci, neki su u Našoj stranci a neki nisu i izradili smo prijedloga najvažnijih reformi koje su nam potrebne. Mi ćemo osim moralne reforme društva ponuditi ubrzani ekonomski razvoj i ulazak u EU, reformu obrazovanja, socijalne i zdravstvene politike, poljoprivrede i ruralnog razvoja i još neke. Ono što vam ja mogu obećati je da ćemo mi svoje predstavnike u vlasti držati odgovornima za ono što su obećali i san-kcionisati za ono što nisu uradili.

DANI: Kako Vi tumačite zahlađenje odnosa između srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika?

TANOVIĆ: Milorad Dodik je svojim nacionalističkim izjavama i ponašanjem odavno izašao iz sfere normalne politike i sada se tu radi više o jednom psihološkom, kulturološkom, fenomenu kojim se, kad ode s vlasti, trebaju baviti stručnjaci za te stvari. Predsjednik Boris Tadić je s druge strane političar s jasnim ciljem: Srbija u EU.

DANI: Nedavno je formiran odbor Naše stranke u Banjoj Luci. Kako će Naša stranka animirati glasače u Republici Srpskoj?

TANOVIĆ:
Na isti način na koji to radimo u Federaciji jer su problemi isti. Dakle, borbom protiv korupcije, otklonom od politike međunacionalnog sukoba i sva-đanja i nuđenjem konkretnih socijalno-ekonomskih rješenja za konkretne, životne probleme ljudi.

DANI: Sve je izvjesnije formiranje tzv. "trećeg bloka" u Republici Srpskoj, u kojem bi se, pored Naše stranke, našli DP Dragana Čavića i NSP Zdravka Krsmanovića. Koliko, po Vašem mišljenju, taj blok ima izgleda na uspjeh i čime će poraziti nacionaliste iz opozicije ili još veće nacionaliste iz vlasti RS-a?

TANOVIĆ: Još uvijek radimo na formiranju takozvanog trećeg bloka tako da je, mislim, rano govoriti o tome ko će sve osim nas i Krsmanovića biti u njemu. Mi smo na svim nivoima vlasti spremni stvarati partnerstva sa strankama kojima je Deklaracija o ljudskim pravima građana neupitna i čiji će se predstavnici po dolasku na vlast fokusirati na ubrzani ekonomski razvoj i ulazak BiH u EU 2014. godine. Mi smo još davno pozvali na formiranje udružene opozicije kako bismo ove pljačkaše koji se predstavljaju kao zaštitnici nacionalnih interesa skinuli s vlasti i formirali vlast kakvu narod, ja mislim, zaslužuje.

DANI: Nedavno su predstavnici Naše stranke najavili, da tako kažem, Madridsku deklaraciju 2, koja sadrži samo tri tačke, kako je navedeno u saopćenju stranke: "Mi, vladajuća koalicija u BiH, obavezujemo se da ćemo istog trenutka: 1. Prestati s otrovnom nacionalističkom retorikom; 2. Prekinuti sve korupcionističke radnje u institucijama države; 3. Pozvati kompetentne ljude iz oblasti razvoja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, omogućiti im da rade i ne smetati im ni u kojem pogledu." Ovo sve super zvuči, ali zar nije, s obzirom na domaću političku praksu, malo naivno?

TANOVIĆ: Ne. Meni je zapravo naivno da vi mislite daje "naivno" sve što nije u matrici retorike kojom se služe sadašnji "nenaivni" političari. Svaka dobra ideja prođe kroz tri stadija; prvo joj se svi smiju – i govore da je naivna, onda je svi bjesomučno napadaju, da bi se na kraju svi čudili kako to njima nije palo na pamet. Ne postoji u politici jača sila od ideje čije je vrijeme došlo, a to je, ja mislim, ideja Naše stranke.

DANI: Ko su partneri Naše stranke u Federaciji?

TANOVIĆ: Ja vam ne mogu reći imena jer još uvijek radimo na tome, mada je, mislim, već javna tajna da između nas i LDS-a "ima neka tajna veza".

DANI: U jednom trenutku se učinilo da će SDP biti prirodan saveznik Naše stranke, ali je slučaj kupovine NTV 99 u Gradskom vijeću Sarajevo postao jabuka razdora. Razlaz je očigledno principijelan, pa je suradnja sa SDP-om već sama po sebi malo vjerovatna. Slažete li se?

TANOVIĆ: Ne slažem se. Situacija u Sarajevu je izuzetak koji potvrđuje pravilo." ( BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku