hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer upozorava : Opasna ideja o podjeli Kosova , potrebna jasnija politika SAD

Daniel Serwer upozorava : Opasna ideja o podjeli Kosova , potrebna jasnija politika SAD

August 05
06:21 2018

granica kao mogućnost o kojoj govori kosovski predsjednik Hašim Tači svodi se na podjelu i izuzetno je opasna ideja, smatra američki analitičar Danijel Serwer. On takođe ističe da je potrebno da Vašington pošalje jasniju poruku da je podjela Kosova neprihvatljiva.

Svaka diskusija o eventualnoj promjeni granica Srbije i Kosova probudiće etnički nacionalizam u najgorem obliku sa obje strane granice, smatra profesor na univerzitetu Johns Hopkins Danijel Serwer. On kaže da je zbunjen najavom kosovskog predsjednika da će korekcija granica biti tema razgovora u Briselu.

“To je zagonetka za mene, ne znam zašto on otvara to pitanje sada i javno, vjerovatno to ima veze sa unutrašnjom politikom, jer neki ljudi pokušavaju da osvoje političke poene na ideji da bi Preševo moglo da postane dio Kosova, konkretno jedan od lidera Demokratske lige Kosova, Ljutfi Haziri govorio je tome, a tu je naravno i pokret Samoopredeljenje. Mislim da on reaguje na unutrašnje političke snage i pokušava da ih nadmudri. Mislim da je to strahovita greška, neće dobiti mnogo zasluga a otvara temu koja je veoma opasna. Evropljani i Amerikanci su je ranije držali van javnih diskusija a sada su izgleda dozvolili da se o tome govori”, ističe Serwer.

U svom novom blogu čija je tema ideja korekcije granica  američki analitičar primjećuje da su Brisel i Vašington po svemu sudeći zaključili da je integracija sjevernih srpskih opština „suviše teška“, i odustali od svog ranijeg eksplicitnog suprostavljanja ideji podjele. I srpski zvaničnici koji su prošle nedjelje posjetili Vašington zaključili su da je Trampova administracija sada „spremnija da sasluša poziciju Srbije.“

Nisam siguran da mogu u potpunosti da objasnim tu promjenu. Činjenica da sada u Vašingtonu imamo etničkog nacionalistu kao predsjednika znači da možda ima više simpatije prema etničkom nacionalizmu nego što je bilo za vreme Obame ili Clintona. U tom smislu nije potpuno iznenađujuće, ali jednostavno to nije mudra politika.”

Serwer smatra da je potrebno da Amerika pojasni svoj stav.

“Po meni, a ja sam privatni građanin i profesor na univerzitetu, sa mog aspekta američki stav je konfuzan, slab i nejasan i neko na visokom nivou američke adminsitracije kao što je potpredsjednik Pence  bi morao da pojasni stvari, mislim da je to uradio uspješno za vrijeme posjete Crnoj Gori i dobar dio godine situacija je bila mirna. Vrijeme je za još jedno jasno objašnjenje sa visokog nivoa vlade i nadam se da ćemo to uskoro čuti, da se reafirmiše stav da se granice neće mijenjati na Balkanu da bi se zadovoljili etnički zahtjevi, i da sve države Balkana imaju šansu da uđu u EU i NATO, ukoliko to žele.”

Američki analitičar dodaje da je nemoguće razgovarati o ujedinjenju Preševske doline sa Kosovom a da se ne govori o ujedinjenju četiri sjeverne opštine sa Srbijom.

“Ideja da se time ne otvara Pandorina kutija je meni zagonetka, radi se upravo o tome. To je prijedlog podjele i vodiće lošim stvarima, ne samo u regionu nego i šire, u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji kao i Makedoniji i Bosni. Ovo je užasna ideja, čak i sam početak razgovora o njoj.”

Danijel Serwer ne vjeruje da bi Srbija i Kosovo mogli da postignu dogovor o razmjeni teritorija jer je, kako kaže, za Srbiju je dolina Preševa dio rute ka moru, a za Kosovo najveći izvor vode se nalazi u četiri sjueverne opštine. On je takođe izrazio zabrinutost povodom izvještaja o napetosti u regionu i navoda da bi kosovski Srbi mogli da proglase autonomiju.

“Zabrinut sam i to je sve posljedica otvaranja razgovora o neustavnom prijedlogu, prijedlogu suprotnom ustavu Srbije i Kosova. Mislim da je to izuzetno nesmotreno i izuzetno opasno.”

Iako vjeruje da bi vojnici NATO-a trebalo da napuste Kosovo nakon što Priština riješi sva pitanja suvereniteta, Serwer smatra da je u ovom trenutku potrebno pojačati prisustvo KFOR-a na sjeveru i zaštitu srpskih zajednica i manastira na jugu, ističući da je prisustvo Srba južno od Ibra jedan od glavnih argumenata protiv podjele Kosova.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *