hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer : Dodik koristi ideju nezavisne RS da bi napravio svoju političku karijeru

Daniel Serwer : Dodik koristi ideju nezavisne RS da bi napravio svoju političku karijeru

16 Maja
07:18 2016

serverdaniel12Neću ja odlučivati da li će RS postati nezavisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Dodik koristi ideju nezavisne RS, da bi napravio svoju političku karijeru. A ono što ne radi je da građanima RS omogući bolju ekonomiju i bolje usluge, istakao je u razgovoru za TV1 profesor Univerziteta ” Johns Hopkins“ Daniel Serwer.

TV1: Bili ste u Srbiji prije dolaska u BiH. Najjača poruka koju ste poslali je da će Srbija imati najveće probleme s BiH, a ne sa Kosovom. Šta ste mislili pod tim?

SERWER: BiH je na čekanju. Progres ka EU skoro je nepostojeći. Institucije su još vrlo slabe. Ne vidim kako BiH može ići naprijed ka Uniji.

TV1: Ko je najveća prijetnja BiH na putu ka EU?

SERWER: Nema vladu u Sarajevu koja može pregovarati i provoditi pravnu stečevinu EU, a što je osnovni zahtjev. Razlog što nema je da Amerikanci, uključujući i mene, su nametnuli Dejton. On je onemogućio postojanje funkcionalne vlade.

TV1: Predsjednik RS vas je pomenuo na mitingu u Banjaluci. Istakao je kako neće neki Serwer odlučivati o tome kakva će RS biti, samostalna ili ne, a referirajući se na vašu izjavu da nema ništa od samostalnosti RS. Šta danas mislite i znate li za tu njegovu izjavu?

SERWER: Nisam čuo za izjavu, ali mislim da je upravu. Neću ja odlučivati da li će RS postati nezavisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Čak i ako on to objavi, niko neće priznati tu nezavisnost. Pogotovo ne Srbija, jer bi tada bila u nezgodnom položaju. Time bi oštetila veze s Briselom i Vašingtonom. Dodik koristi ideju nezavisne RS, da bi napravio svoju političku karijeru. A ono što ne radi je da građanima RS omogući bolju ekonomiju i bolje usluge.

TV1: Dakle, međunarodna zajednica ni pod kojim uslovima, nikada neće priznati nezavisnost RS?

SERWER: Ne vjerujem da će to biti. Razloga je mnogo. U Dejtonu je napravljen sporazum da se integritet i suverenitet BiH održi. To nećemo napustiti.

TV1: Pominjali ste da bi, kda bi se to desilo, moglo doći do male islamske države. Šta ste pod tim mislili?

SERWER: Prilično je očigledno. Dijeljenje BiH po entitetskim granicama ne bi bio kraj procesa. Hrvatski entitet bi se takođe odvojio. Onda bi ostale dvije, tri muslimanske enklave. To je jedan od glavnih razloga. SAD su se odupirale podjelama, htjeli smo ujedinjenu zemlju. Mislili smo da ne bi bila dobra opcija stvaranje jedne male islamske države, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju ni za Evropu. To ne bi bilo dobro ni danas.

TV1: Imamo s jedne strane američki, s druge ruski uticaj. Tu je i konstantno jačanje uticaja zemalja islamskog svijeta u BiH. Je li ovo dovoljno veliki prostor da može podnijeti sve te uticaje i mogu li se uskladiti kako bi stvorili nešto produktivno za rađane BiH?

SERWER: U BiH postoji duga tradicija. Ne mislim da postoji neki od tih uticaja koje vi ne možete apsorbirati i učiniti interesantnim za sebe. Ne vidim razlog zbog kojeg bi međunarodni pritisak na neki način razdvojio BiH. Vjerujem da Moskva danas ne radi što je radila za vrijeme Dejtona, a to je pomaganje u procesu zadržavanja BiH jedinstvenom.

TV1: Pred posljednje proteste u javnosti su se pojavile informacije da zapadni centri moći žele protestima destabilizovati Balkan i tako eliminisati uticaj Rusije. Ima li takva priča temelja?

SERWER: Ako je istina, ja ne znam o tome ništa. Ne bih rekao da je istina ako je samo Moskva rekla da je tako. Činjenica je da se SAD ne slažu baš najbolje s Dodikom. Ali ne znam ništa o mogućem uticaju SAD na demonstracije. Bila su dva protesta. Ne bih rekao da smo podržali oba.

TV1: Svjesni ste činjenice da su Srbi tradicionalno okrenuti Rusima?

SERWER: Nemam ništa protiv kulturološkog afiniteta. To je prirodno. Ali budućnost vaše zemlje ukoliko bi se vezala za silu koja opada je greška. Evropa je možda trenutno u ekonomskoj krizi, ali ne vidim nadu da vašu budućnost vežete za Rusiju i da će to donijeti ekonomski više koristi. Ista stvar je i sa sigurnošću. Ako se vežete za NATO, to je bolje nego za Rusiju.

TV1: Hoće li pred Srbe, pa samim tim i BiH i Srbiju, biti postavljen uslov – ili Zapad ili Rusija?

SERWER: Zapad nikada neće napraviti takav ultimatum. To je izbor zemlje. BiH je, koliko znam, već napravila izbor za EU. Ali ako ste se odlučili, možete promjeniti mišljenje. Svaka zemlja sama odlučuje o svojoj sudbini. Niko vam neće nametati EU. Ukoliko to ne želite, zaboravite na to. Mogla bi to biti velika greška, ali zemlje prave greške. Ako ne želite biti članicom NATO-a – recite ne. Mislim da je Dodik to već uradio, ali to je pitanje za cijelu zemlju. To nije odluka Dodika, nego suverena odluka države, a RS nije suverena.

TV1: Bili ste u Dejtonu kada se rješavalo pitanje Mostara. To pitanje se danas ponovo rješava. Imamo opciju koja želi podjelu i drugu koja želi jedinstven Mostar. Kako bi Mostar, po vašem mišljenju, trebao izgledati?

SERWER: Mostar je vrlo tužna priča. Majkl Štajner i ja smo u Dejtonu pregovarali o sporazumu koji je uključivao Mostar. Rekao bih da je bilo šest opština unutar Grada. Htjeli smo izbjeći podjelu na dva dijela. EU je potrošila ogroman novac u Mostaru. Grad je, kako sam čuo, još podjeljen. Mislim da je to tužno. Više sam impresioniran onim što se postiglo u Brčkom. Amerikanci su tamo potrošili mnogo manje novca, ali je koncept integracije bio puno jasniji. Ponekada čujem da će se i Brčko možda razdvojiti, čujem kritike, ali mislim da je fer reći da je ujedinjenje bilo uspješnije u Brčkom nego u Mostaru. Ne mislim da smo, 20 godina poslije Dejtona, vidjeli da je etnička separacija uspješnija u donošenju slobode i prosperiteta nego kada smo vidjeli programe integracije.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku