hamburger-icon

Kliker.info

Dan : Mafija poklopila državu Crnu Goru

Dan : Mafija poklopila državu Crnu Goru

16 Augusta
05:52 2009

Legitimnost demokratskih institucija u Crnoj Gori dovedena je u pitanje zbog slabosti vladinih struktura. Nedostaje efikasna i depolitizovana javna administracija, policijski i pravosudni sistem je još slab, a korupcija u Vladi je veliki problem. Organizovani kriminal je i dalje važan faktor, često povezan sa vodećim političarima, policijskim i funkcionerima obavještajnih službi – navedeno je u najnovijem izvještaju američkog State departmenta i CRS-a. Civilno društvo i nezavisni mediji u Crnoj Gori imaju pravo da se izraze slobodno i ponude različita gledanja, ali se s vremena na vrijeme suočavaju sa oštrim pritiskom Vlade. To su ključne konstatacije izvještaja koji su Stejt department i Kongresna istražna služba (CRS) dostavili članovima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Od prije nekoliko dana njegov puni sadržaj je dostupan na internet stranici američkog Ministarstva inostranih poslova, s obzirom da analize koje CRS uradi za Kongres mogu da budu objavljene (odnosno, deklasifikovane) tek kada to kongresmeni dozvole. U novom istraživanju, nazvanom "Budućnost Balkana i ključni problemi za američku politiku", piše da dvije decenije nakon raspada SFRJ, i pored nesumnjivih uspjeha međunarodne zajednice, ozbiljne teškoće pogađaju cijeli region, i dalje prepun etničkih i političkih tenzija. Prema američkim analitičarima, Balkan se već od kraja ratova na prostoru nekadašnje SFRJ nalazi na periferiji američkih interesa, jer su od tada žarišta otvorena na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji, pojavilo se pitanje borbe protiv terorizma zbog napada Al-Kaide na SAD. No, i to će se uskoro promijeniti, kažu, jer region opet pokazuje tendencije ka nestabilnosti. Od ključnih izazova na Balkanu kongresmenima su potencirani politička stabilnost i bezbjednost u Crnoj Gori, raspad ili ozbiljna unutrašnja kriza u BiH zbog pojačanih nacionalističkih tenzija, gotovo izvjestan pokušaj Srbije da otcijepi sjeverni dio Kosova i Metohije i porast moći albanskog organizovanog kriminala.

Američki analitičari ne očekuju da će spor Grčke sa Makedonijom oko naziva države i pogranične razmirice Slovenije i Hrvatske biti uskoro riješene, zbog čega će se možda i odložiti proširenje Evropske unije i NATO-a na zapadni Balkan.
Za Crnu Goru se navodi da je dosad održan niz "u velikoj mjeri" slobodnih i fer izbora, iako "određeni problemi sa izbornim procesom moraju da budu otklonjeni". Dodaje se i da je moć partijskih zvaničnika ponekad veća nego što je imaju ljudi na javnim funkcijama. – Vrlo često, partijski lideri imaju mogućnost da sami dijele razne usluge, ugovore i druge načine za sticanje dobiti i oni su prava moć u zemlji, čime se ruše principi vladavine prava. U onim zemljama regiona gdje su tenzije između etničkih zajednica visoke pojedine političke strukture ih koriste kao dodatni vid manipulacije – upozoreno je u izvještaju za Kongres.-Budući da su ovi problemi i dalje izraženi, tranzicija cijelog regiona ka demokratiji i vladavini prava će, po svoj prilici, biti dugotrajna i teška – zaključak je analitičara CRS-a i Stejt departmenta. Upozoreno je i na lošu ekonomsku situaciju, koja je vrlo često povezana sa lokalnim političkim problemima. – Turizam, koji je ključna razvojna grana u Crnoj Gori, biće ugrožen zbog ekonomske krize. Nezaposlenost, koja je kao i siromaštvo ionako veliki problem, još je veća. Pada i priliv direktnih stranih investicija – ukazali su autori.
Zaključeno je da samo otvaranje jasne perspektive članstva u EU može biti garant stabilnosti na cijelom zapadnom Balkanu. – Potrebno je podržati napore za direktnu borbu protiv terorizma u regionu. Američki zvaničnici su rekli da politička nestabilnost, slabe političke i bezbjednosne institucije, uz siromaštvo, dovode do pojave terorističkih organizacija – zaključak je izvještaja CRS-a i Ministarstva spoljnih poslova SAD.(Kliker.info-Dan)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku