hamburger-icon

Kliker.info

Damir Kaletović: Sve govori da iza optužnice i suđenja stoji Dodikov režim

Damir Kaletović: Sve govori da iza optužnice i suđenja stoji Dodikov režim

29 Avgusta
07:22 2010

Bizarna činjenica da sam se umjesto Vitomira Popovića koji mi je prijetio smrću na optuženičkoj klupi našao ja, kojem je prijetnja upućena, govori da se morala pojaviti jedna anonimna tužiteljica Okružnog tužilaštva Banja Luka Tanja Mrđa koja je dvije i po godine vodila istragu, očito po zadatku i naredbi s vrha. Također, činjenica da je njenu optužnicu potvrdio sudija Okružnug suda u Banjoj Luci Spasen Keleman puno govori. Naime, Keleman je anoniman u ozbiljnim sudskim, ali dobro kotira u SNSD-ovim stranačkim krugovima. To je sudija koji je 2005. godine oslobodio Milorada Dodika. Ostala je upečatljiva slika da se nakon što je donio presudu izljubio s Dodikom. Sve ovo govori da iza optužnice i suđenja stoji Dodikov režim.Izjavio je ovo jučer, na početku razgovora za "Dnevni avaz", Damir Kaletović, novinar FTV-a i političkog magazina "60 minuta", kojem se u Banjoj Luci sudi zbog "neovlaštenog snimanja".

Kakav je osjećaj biti na optuženičkoj klupi?

– Naravno da nije ugodno, ali ovo suđenje i optužnicu ne doživljavam kao optužnicu protiv samo mene. Ovo je nastavak razračunavanja Dodikovog režima sa FTV-om i magazinom "60 minuta". Mi do ovog trenutka imamo sedamnaest Dodikovih tužbi za klevetu. Tri smo već dobili i Dodik nam mora platiti oko 20 hiljada maraka. Ovoga puta je režim otišao i korak dalje, te kompletan pravosudni sistem upregnuo u obračun s nama. Zbog toga je ovo ujedno i optužnica protiv kompletnog pravosudnog sistema i pravne države.

Kako komentirate činjenicu da je ova optužnica ujedinila ljude, i u političkim, ali i novinarskim krugovima, za koje se mislilo da nikada ne mogu imati zajednički stav?

– Razgovarali smo o tome unutar redakcije "60 minuta" i smatramo da je to pozitivno iznenađenje, pogotovo što su reagirali političari i kolege novinari koji su, uvjetno rečeno, na različitim stranama. Drago mi je da je naša branša shvatila kuda sve ovo vodi. Jer, ako nastave ovako, nakon mog slučaja, doći će stotine drugih optužnica protiv novinara. Tada neće biti bitno iz kojeg ste medija, već će za svaki TV prilog ili novinski tekst koji se nekome ne dopada biti podizane optužnice i svako ko drži diktafon, fotoaparat ili kameru naći će se u toj situaciji. Ili ćemo prije toga morati od sudova tražiti odobrenje da bilo šta objavimo. A to je odlika režimskih sistema.

Očekujete li reakcije i iz samih pravosudnih krugova, kojih do sada nije bilo?

– Nesretna tužiteljica Mrđa bila je dužna da reagira kada se u toku istrage protiv mene susrela sa krivičnim djelom kakvo je direktna prijetnja smrću. Ona to nije uradila, ostavila je to postrani i očito ciljano i svjesno, po nečijoj naredbi, optužila novinara. Nadam se da će reagirati Visoko sudsko i tužilačko vijeće. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku