hamburger-icon

Kliker.info

Damir Hadžić: Nema smjene Nikšića, vanredni izbori sve izvjesniji

Damir Hadžić: Nema smjene Nikšića, vanredni izbori sve izvjesniji

24 Decembra
09:07 2012

 Nova parlamentarna većina u Federaciji koju čine dva HDZ-a, SDP i SBB u ovom trenutku razrađuje posljednje opcije u igri kojima će pokušati pomaknuti s mrtve točke blokadu procesa rekonstrukcije vlasti, a kako stvari stoje, tri su ključna scenarija na stolu – prvi je prilično nerealna mogućnost da Budimir prihvati novu većinu, drugi je zahtjev za njegovom smjenom kroz potpise zastupnika u Parlamentu, a treći raspisivanje novih izbora. Istodobno, plan o smjeni premijera Nermina Nikšića ima sve manje zagovornika, jer isti ne jamči pad cijele Vlade. Druga opcija do sada se u više navrata provlačila kroz medijski prostor, no bez konkretnih koraka, dok je plan raspisivanja novih izbora samo na području Federacije BiH priča koja se tek s vremena na vrijeme pojavljivala, no ovaj je put takvu mogućnost potvrdio i Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a BiH.

Izbor za Parlament               
Hadžić je u razgovoru za naš list kazao kako će odluku kojim će se korakom krenuti donijeti četiri stranke koje čine većinu, no i dalje se očekuje kako će Budimir konačno prihvatiti realnost, odnosno volju nove većine što bi bilo normalno i logično. S druge strane, situacija u kojoj će se nastaviti blokada može samo voditi agoniji do novih redovitih izbora što nikako ne odgovara parlamentarnoj većini. Opcija smjene Nikšića o kojoj se govori, prema mišljenju Hadžića, ne podrazumijeva rekonstrukciju cijele Vlade, jer se samo treba sjetiti slučaja odlaska Nedžada Brankovića s mjesta federalnog premijera.

– SDA može iskoristiti i taj trenutak i nastaviti s opstrukcijama koje rade svih ovih mjeseci, tako da moramo tražiti drugo najbolje moguće rješenje, naglasio je potpredsjednik SDP-a. Treća opcija je stoga raspisivanja izvanrednih izbora na prostoru Federacije, što bi, pojasnio je Hadžić, podrazumijevalo izbore za Parlament uključujući izbor novog federalnog rukovodstva; dakle, predsjednika i dva dopredsjednika. Iako će neki reći kako se radi o nerealnom potezu, umjetna kriza u kojoj se našla Federacija ne daje mnogo vremena za odugovlačenje, pa je tako mogućnost novih izbora nešto s čime nova većina ozbiljno računa.

Radikalniji potezi                      
– Pokušat ćemo na funkcionalan način riješiti krizu. Da su stvari normalne, predsjednik Federacije bi dao mandat onome tko donese dovoljan broj potpisa, upozorio je Hadžić. Na naše pitanje kada će se konačno znati koji će se plan aktivirati, potpredsjednik SDP-a je tek naveo kako će se odluka donijeti zajednički, a pritom je podsjetio i na najavu dva HDZ-a o korištenju radikalnijih poteza, pojasnivši kako se radi o pokušaju uspostavljanja većine koja ima potreban broj glasova za ono što je svima posebno važno, a to je reformski smjer koji nova Vlada mora imati. Osim izvanrednih izbora nova parlamentarna većina ima i neke druge opcije, no niti jedna od njih ne jamči uspjeh. Prva od njih je nikad realizirani plan upućivanja na Ustavni sud Federacije zahtjeva za smjenu Živka Budimira i to kroz oba doma federalnog Parlamenta. Takvo nešto već je prije par tjedana najavljivao predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta Jasenko Selimović, no problem se očito pojavio zbog činjenice da nova koalicija stranaka nema dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu za takvo nešto. Naime, maksimalan broj ruku na koje mogu računati akteri rekonstrukcije vlasti je 61, dok je za upućivanje na Ustavni sud potrebno 66 glasova “za”.

Poziv na razgovor                    
I dok se politička kriza u Federaciji nalazi na svom vrhuncu, međunarodna zajednica poziva na razgovor, a posljednji u nizu istupa imao je američki veleposlanik Patrick Moon koji je naveo kako političari u FBiH nisu napravili najlogičniji korak, a to je sjedanje za jedan stol te pokušaj iznalaženja kompromisa. To se do sada odbijalo, no Moon je potvrdio kako je u razgovoru s Budimirom doznao kako je ovaj spreman sjesti sa svakim, što je pravo rješenje, a ne podizanje različitih tužbi i napadi. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku