hamburger-icon

Kliker.info

Daleko je sunce : Približili stavove, ali Vijeća ministara i dalje nema ni na pomolu !

Daleko je sunce : Približili stavove, ali Vijeća ministara i dalje nema ni na pomolu !

05 Septembra
20:36 2011

Ni jedanaest mjeseci nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini još uvijek nije formirana izvršna vlast, odnosno novi saziv Vijeća ministara. Naime, i u ponedjeljak je u Mostaru razgovor šest lidera političkih stranaka, ključnih za konstituisanje bh. vlade, prošao bez konkretnog dogovora. Iako su uoči sastanka izjavili da su spremni za dogovor, to se nije dogodilo, jer su njihova stajališta oko raspodjele ministarskih pozicija u Vijeću ministara, ostala nepromijenjena.Kako je saopšteno, razgovaralo se o euroatlantskoj budućnosti BiH, popisu stanovništva, vojnoj imovini, te promjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na provedbu odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci. Novi sastanak zakazan je za 15. septembar u Sarajevu, a do tada Vijeće ministara BiH i dalje će raditi u tehničkom mandatu.
Domaćin sastanka u Mostaru, predsjednik HDZBiH Dragan Čović kazao je kako je za razliku od prethodnih mjeseci atmosfera ipak bila pozitivna, te da su zajedno konstatirani proriteti koje BiH mora napraviti u ovom mandatnom periodu – popis stanovništva, implementacija Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić – Finci, sistem državne pomoći, vojna imovina. Kako je dodao Čović, lideri su ipak suglasni da dijalog nema alternativu.„Sudionici sastanka svjesni su kako je za rješenje ovih pitanja nužno fomiranje izvršne vlasti u BiH, a opredijeljeni za uspjehe ovih reformi. Stoga je dogovoreno kako će slijedeći sastanak predsjednika šest stranaka koje čine kolegij Doma Parlamentarne skupštine BiH biti održan u Sarajevu“, naveo je Čović. 

Da će pregovori u Sarajevu biti teški potvrdili su i dalje prilično zabetonirani stavovi dva bloka stranaka – kako je podvukao lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, na jednoj strani, stranke Platforme, na drugoj dva HDZ-a sa SNSD-om i SDS-om. Predsjednik SDP-a kazao je i kako ova stranka ne mora nužno biti dio vladajuće koalicije na nivou države. Prema njemu, ako se ne postigne dogovor, državu  može voditi i staro Vijeće ministara.„To nije naš izbor. Naš izbor je da pokušamo zajedno doći do što je moguće boljeg zajedničkog rezultata, i tu smo spremni, ali ne pravimo problem ako to neko napravi bez nas. U krajnjem slučaju i ako se ne riješi nijedna od te dvije stvari, imamo Vijeće ministara, hvala Bogu zemlja ima ustav, ne daj Bože veće nesreće“, kazao je on.

Sastanak otvorio dijalog

Iako je SDA najavila da će na sastanku u Mostaru ponuditi kompromisno rješenje za Vijeće ministara, lider stranke Sulejman Tihić je ponovio poznate stavove. Stranke Platforme su izborni pobjednici i s pravom očekuju mjesto ili predsjedavajućeg Vijeća ministara ili mjesto ministara vanjskih poslova.„Osnova za razgovore, za pregovore, za danas-sutra sporazum jeste Ustav BiH, jeste Zakon o Vijeću ministara i jesu izborni rezultati. Po Ustavu BiH najviše dvije trećine ministara može biti sa područja Federacije, po Zakonu o Vijeću ministara treba osigurati jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda, znači Hrvata, Bošnjaka i Srba, i jedan iz reda ostalih“, naveo je Tihić. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, s druge strane, ustvrdio je kako četiri pozicije unutar Vijeća ministara moraju pripasti strankama iz RS. Naglasivši  kako je u ponedjeljak ipak postignut konsenzus oko pitanja koja su prioritetna za BiH, Dodik je upozorio i da BiH treba novo Vijeće ministara.„Mi smo za formiranje novog Savjeta ministara. Novinarska vijest je vjerovatno nije dogovoreno novo formiranje, ali mislim da stvari nisu iste kao juče i da je na neki način atmosfera o neophodnosti ovih pitanja ojačana. Mislim da stvaljajući na dnevni red ova pitanja važna za evropske integracije i razgovor o detaljima bitno nas dovode u poziciju da nek stvari možemo da riješimo. Ostalo je da vidimo dogovor o detaljima. Uvijek je đavo u detaljima, naravno“, istakao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nije bio preveliki optimista pred sastanak. Pa ipak u kraćoj izjavi novinarima kazo je kako s velikim olakšanjem očekuje razgovore u Sarajevu.„Uvjeren sam da je ovaj sastanak početak izlaska iz pat pozicije u kojoj se nalazi BiH nakon prošlih izbora. To svoje uvjerenje temeljim na tome da ove stranke koje su se danas sastale u Mostaru nose preko tri četvrtine izbornog identiteta građana BiH i preko dvije trećine izbornog identiteta svakog od tri konstitutivna naroda“, kazao je on.Za razliku od svojih sagovornika, Mladen Bosić, lider SDS-a, na sastanku je priznao kako se u ponedjeljak zapravo ništa konkretno nije dogovorilo.„Ovaj sastanak je praktično otvorio dijalog, što ne znači da će taj dijalog na kraju donijeti i rješenje“, zaključio je Bosić.Za razliku od prethodnih, sličnih sastanaka, pregovori u Mostaru nisu dugo trajali. Novinarima su bila zabranjena pitanja zbog, kako je rečeno, različitih intepretacija u medijima.Domaćin sastanka u Sarajevu biće SDP.  (Kliker.info-RSE)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku