hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi : Obilježena 17.godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru (Video)

Da se ne zaboravi : Obilježena 17.godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru (Video)

09 Novembra
14:38 2010

 Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća obrane, na današnji dan 1993. godine srušen je mostarski Stari most, remek – djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. Tužna godišnjica već se godinama ne obilježava zvanično. U Gradskoj upravi mišljenja su kako nema potrebe jer je Most obnovljen. Unatoč lošim vremenskim prilikama Klub skakača u vodu ”Mostari” obilježio je u utorak 17. godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru, spomenika koji je pod zaštitom UNESCO-a. Zajedno sa učenicima Četvrte osnovne škole tačno u 10.16 bacili su ljiljane u Neretvu prisjećajući se i 23 skakača poginula u posljednjem ratu. „Ovo je najtužniji dan u istoriji grada Mostara. Ovo se ne smije nikad i nikome ponoviti“, kaže Saša Oručević iz udruženja skakača Mostari.Tužna godišnjica već se godinama ne obilježava zvanično. U Gradskoj upravi mišljenja su kako nema potrebe jer je Most obnovljen. Oručević ipak dodaje:„Stav Grada Mostara je da se obilježava datum obnove Mosta, a svjedoci smo da par godina ni to ne obilježavaju.“
Kre
nuti naprijed         Poznata mostarska lasta Emir Balić kaže kako obilježavanje rušenja Starog mosta nikoga ne treba provocirati. Naprotiv, dodaje, deveti novembar treba biti podsjetnik kako se slične stvari ne bi ponovile.„Na otvaranju Starog mosta 2004. ja sam rekao ovako: građani se mogu zbližiti vrlo lako, ali treba nešto uraditi da političari u svojim glavama promijene mišljenje da jedanput ovaj grad krene naprijed“, navodi Balić. Da se malo toga promijenilo u glavama političara pokazuje i danas gotovo ignorantski stav i prema godišnjici rušenja, ali obnovi Mosta, čija je ponovna izgradnja trebala povratiti i zajednički duh ovog grada. Političarima su se, čini se, pridružili i građani Mostara kojih je svake godine sve manje na Mostu.

To ipak nije obeshrabrilo Armana Pehilja, člana udruženja skakača, da i ovog utorka simbolično izvede skok sa Starog.„Nije bilo lako, ali znaš kako ti je, kad je kiša toplije je, jugo puše. Skačem čitavu godinu, i zimi i ljeti. Slabo viđam naše ljude inače ovdje, najviše je stranaca“, kaže Pehilj. Za rušenje Starog mosta devetog novembra 1993., pred Tribunalom u Hagu optuženi su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić, kojima je suđenje u toku. U njihovoj optužnici se navodi da su snage Herceg Bosne, HVO-a tokom opsade istočnog Mostara namjerno uništile ili teško oštetile mnoge vjerske objekte, te da su u novembru 1993. godine uništile i Stari most, građevinu od međunarodnog značaja.  Tina Jelin (RSE) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku