hamburger-icon

Kliker.info

“Cum grano salis” : Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade “Meša Selimović” za roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica”

“Cum grano salis” : Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade “Meša Selimović” za roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica”

Septembar 23
08:09 2018

U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć  su  završeni 18. književni susreti  “Cum grano salis”, a Semezdin Mehmedinović, autor romana “Me'med, crvena bandana i pahuljica” dobitnik je nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, i Hrvatske u 2017. godini.

Ono što ovaj roman odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota ,jednostavan i uvjerljiv stil pisanja, javlja Avaz.

U konkurenciji je bilo pet romana, a odluku je donio žiri u sastavu Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis, i Branko Čegez. Kako je ranije objavljeno u uži izbor za nagradu “Meša Selimović” bili su nominovani romani: “Me'med, crvena bandana, i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Crvena voda” Jurice Pavičića, “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala, i “Calypso” Ognjena Spahića.

Kako javlja tuzlanski portal Tuzlarije , nakon proglašenja najboljeg romana predsjednik žirija Faruk Šehić pročitao je obrazloženje:

Roman “Me´med, crvena bandana i pahuljica” pisan je u fragmentalnoj prozi i podijeljen na tri tematske cjeline, u najboljem smislu potvrđuje frazu iz govornog jezika koja kaže da život piše romane jer se radi o autobiografskom romanu koji tematizira srčani i moždani udar, te ne manje važan odnos oca i sina, kao i gorku sudbinu emigranata u današnjem SAD-u. Ono što ovaj roman odvaja od drugih jeste neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja pun proživljene mudrosti. Malo je knjiga koje u sebi sadrže tako iskren prikaz ljubavi između dvoje ljudi u zrelom dobu. Ova knjiga je napisana rukom odličnog pjesnika i lišena je svake artificijelnosti karakteristične za literarnu hiperprodukciju našeg doba. To je jedna od onih knjiga koju želite imati u svojoj biblioteci, kojoj se možete vraćati i iznova doživljavati istinsko čitalačko zadovoljstvo. Semezdin Mehmedinović romanom “Me´med, crvena bandana i pahuljica” vraća vjeru u dobru literaturu, ona koja zabavlja čitaoce, liječi ga i osvjetljava mračnu zbilju današnjice.

– Nekoliko godna sam dolazio ovdje i bio član žirija, ali večeras sam sretan jer sam i sam dobitnik ove nagrade. Pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari. Knjiga govori o nekoliko ličnih tragedija, ona je napisana iz uvjerenja da se bavi temom koja se tiče i drugih ljudi, tema je zaista univerzalna. Ova nagrada za mene predstavlja veliku sadisfakciju. Smatram da je ova nagrada veoma zdrava za književnost, to je jedna velika osobina ove nagrade, a druga se odnosi na ime autora “Meša Selimović”. Razlike između njegovog i mog rukopisa su velike, ali na neki način moram kazati da je Meša Selimović uticao na mene kao na autora – kazao je Semezdin Mehmedinović, dobitnik Nagrade Meša Selimović.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Meša Selimović” su:

Marinko Koščec – “Netko drugi” (Hrvatska) 2002
Irfan Horozović – “Shakespeare u Dar es Salaamu” (BiH) 2003.
Ivica Đikić – “Cirkus Columbia” (Hrvatska) 2004
Ognjen Spahić – “Hansenova djeca” (Crna Gora) – 2005
Sanja Domazet – “Ko plače” (Srbija) 2006
Miljenko Jergović – “Ruta Tannenbaum” (BiH) 2007
Mirko Kovač – “Grad u zrcalu” (Hrvatska) 2008
Bekim Sejranović- “Nigdje, niotkuda” (Hrvatska) 2009
Mirjana Đurđević – “Kaja, Beograd i dobri Amerikanac” (Srbija) 2010
Ludwig Bauer -“Zavičaj, zaborav” (Hrvatska) 2011
Faruk Šehić – “Knjiga o Uni” (BiH) 2012
Milorad Popović- “Karnera” (Crna Gora) 2013
Ivan Lovrenović – “Nestali u stoljeću” (Bosna i Hercegovina) 2014
Filip David – “Kuća sjećanja i zaborava” (Srbija) 2015
Slobodan Šnajder – “Doba mjedi (Hrvatska) 2016.
Andrej Nikolaidis – “Mađarska rečenica” (Crna Gora) 2017.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *