hamburger-icon

Kliker.info

Čudesno : Britanci pretvorili zrak u benzin, počinje gradnja prve rafinerije

Čudesno : Britanci pretvorili zrak u benzin, počinje gradnja prve rafinerije

20 Oktobra
05:56 2012

Alkemičari su tokom stoljeća bezuspješno pokušavali pretvoriti kamen u zlato, a britanski su znanstvenici u samo nekoliko godina istraživanja uspjeli nešto vrlo slično – pretvorili su zrak u benzin! Tvrtka Air Fuel Synthesis objavila je da su uspješno sintetizirali prvih pet litara benzina koristeći se složenim kemijskim procesima te da u sljedećih nekoliko mjeseci počinje gradnja prve komercijalne rafinerije zraka kapaciteta od tone benzina na dan.

Smanjuje zagrijavanje

Cijeli postupak zasniva se na izvlačenju ugljikova dioksida iz zraka i vodika iz vodene pare koji se potom miješaju i katalitičkim procesima pretvaraju u metan. Daljnjom obradom, metan se prerađuje i benzin, kerozin i plastiku.– Ovo je doista povijesno otkriće i moglo bi u sljedećih nekoliko godina promijeniti naš pogled na fosilna goriva i isplativost izvlačenja nafte – kaže Stephen Tetlow, voditelj Strojarskog instituta Velike Britanije, institucije pred kojom su znanstvenici Air Fuel Synthesisa predstavili svoje tehnološko rješenje. Benzin dobiven ovim postupkom potpuno je po kemijskom i energetskom sastavu jednak "normalnom" motornom benzinu dobivenom preradom sirove nafte, a ekološki je apsolutno prihvatljiv, dok njegova proizvodnja čak smanjuje globalno zagrijavanje.– Pri proizvodnom procesu iz zraka se izvlači CO2 koji je odgovoran za stvaranje ozonskih rupa. Pri hidrolizi vodene pare, čime se stvara vodik nužan za proizvodni proces, nusprodukt je čisti kisik, a energija za ovaj postupak dobiva se iz obnovljivih izvora, u našem konkretnom slučaju od sunca – kaže Peter Harrison, izvršni direktor tvrtke koja je razvila ovu tehnologiju.

Pogodno za otoke

Znanstvenici su zadivljeni i činjenicom da su se svi ovi postupci, od izvlačenja ugljikova dioksida, preko hidrolize vodene pare do miješanja ovih komponenti i proizvodnje goriva i do sada izvodili, no prije Air Fuel Synthesisa nitko ih nije ujedinio u jedan proizvodni proces.– Tehnologija je zadivljujuća i vrlo učinkovita – kaže Tetlow. U ovome trenutku proces izdvajanja ugljikova dioksida iz zraka još uvijek je vrlo skup, ali već sada je jasno kako bi male rafinerije zraka za nekoliko godina mogle energetski osamostaliti udaljenija mjesta. Proračuni govore kako je već sad na udaljenijim otocima, gdje ima dovoljno sunca i vode, jeftinije izgraditi takvo postrojenje nego brodom dovoziti konvencionalni benzin iz rafinerija. Za pet ili šest godina ova bi tehnologija mogla toliko pojeftiniti da bi uobičajeno crpljenje nafte iz zemlje postalo nepotrebno.– Novim tehnologijama cijena uvijek drastično pada. Kada sam 1980-ih kupio svoj prvi CD, platio sam ga 20 dolara, no sada mu je cijena manje od 10 centi. Slično je bilo i s električnim žaruljama čija je cijena u posljednjih stotinu godina pala 7000 puta – kaže profesor Klaus Lackner sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Planiraju rafineriju

U pojeftinjenje tehnologije i smanjenje troškova izvlačenja ugljikova dioksida vjeruju i sami tvorci sustava. Harrison je najavio da je gradnja mini tvornice koja će prve litre komercijalnog benzina isporučiti 2014. godine tek prvi korak jer u sljedećih 15 godina planiraju sagraditi veliku rafineriju po uzoru na velike naftne kompanije.

‘Sad čekamo što će reći naftne kompanije, vjerujem da nas neće ocijeniti kao prijetnju’

Istraživanja koja su posljednjih nekoliko godina provođena u Stockton-on-Tessu u Engleskog stajala su oko 11 milijuna kuna, a sredstva je osiguralo nekoliko filantropa vodeći se, prije svega, idejom o očuvanju čovjekova okoliša.– Rezultati su bili bolji nego što se očekivalo i sada je jasno da postoji i ekonomska opravdanost ovakve proizvodnje. Veliko je pitanje na koji će način reagirati velike naftne kompanije – kažu u tvrtki Air Fuel Synthesis. Kako tvrde, nadaju se da naftne tvrtke ovaj projekt neće vidjeti kao prijetnju, već kao mogućnost.– Cijene fosilnih goriva stalno rastu, a ovim se projektom to izbjegava – kaže Harrison. (Kliker.info-VLM)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku