hamburger-icon

Kliker.info

“Crvena noć” za Sjevernu Ameriku : Louisville spreman za tradicionalno okupljanje “rođenih”

“Crvena noć” za Sjevernu Ameriku : Louisville spreman za tradicionalno okupljanje “rođenih”

09 Maja
04:37 2018

U vrijeme kada se BiH i šire područje Balkana i  u svjetskim medijima sve češće pominje u  nimalo lijepom ikontekstu , vijesti iz Louisvillea u američkoj državi Kentucky, vezane za  nastupajuću  “Crvenu noć” za područje Sjeverne Amerike , poprimaju istovremeno  vanvremensku dimenziju i predstavljaju pravi lijek na ranu onima koji ne zaboravljaju da je antifažizam civilizacijska tekovina a ne političko uvjerenje.

U tom kontekstu  pomalo nepotrebno objašnjenje da se radi o tradicionalnoj kulturno sportskoj manifestaciji  posvećenoj FK Velež iz Mostara,  koji je , ne tako davno,  pod Bijelim brijegom igrao najbolji fudbal na  Balkanu, a danas je izbjeglica u svom gradu , mukotrpno i uporno gradi pretpostavke da se vrati na stare staze slave i ni za milimetar ne odustaje od principa zbog kojih su  ga decenijama proglašavali  mitskim   klubom svijetlih tradicija.

Dajući podršku takvom Veležu , navijači  i simpatizeri  iz svih krajeva bivše države, trenutno nastanjeni na području Sjedinjenih Američkih Država i Kanade,  već godinam se okupljaju na  tradicionalnim susretima rođenih, gdje, uz muziku,pjesmu, druženje i evociranje uspomena, sanjaju i planiraju ljepšu budućnost i zavičaja i voljenog kluba.

Ove godine je u Louisvilleu deseto  jubilarno okupljanje, a prema riječima predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, Anela Vlahovića, u caffe Jokeru se  vrše posljednje  pripreme kako bi u subotu, 12. maja, sve bilo na vrhunskom nivou.

Redovnim posjetiocima “Crvenih noći”, mjesto i ovogodišnjeg druženja nije potrebno posebno predstavljati.  Budućim učesnicima i manje informisanim gostima samo napomena da se radi o isturenoj bazi Veleža na sjevernoameričkom kontinentu gdje su pokrenute i realizovane mnoge humanitarne akcije. Između ostalih i  poznata akcija prikupljanja novčanih priloga za kupovinu  Veleževog autobusa.

A među onima koji su te akcije i iznijeli  je i jedan od utemeljitelja “Crvene noći” za Sjevernu Ameriku Nubuvet Buba Hadrović  koji  kaže da malu sjenu  na subotnje okupljanje baca činjenica  što će Velež svoj 96 rođendan  po svemu sudeći dočekati u Ligi Federacije, a ne u Premier ligi BiH.

Sa druge strane, kaže Buba, možemo biti i zadovoljni , ako se zna da je prije dvije godine bio pred gašenjem. Nadu u bolju budućnost vidi u dobrom radu uprave  na čelu sa Šemsudinom Hasićem koja je  započela  čitav niz  infrastrukturnih radova i zahvata  na stadionu u Vrapčićima.

Na kraju poziva sve one koji se još dvoume hoće li krenuti put  Kentuckyja  da   to bez razmišljanja urade jer je, kako kaže fudbal više od igre, a Velež je više od fudbala.  On  je prema Bubinim riječima istinski pokret, što će, deseta po redu, “Crvena noć” za Sjevernu Ameriku još jednom pokazati.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku