hamburger-icon

Kliker.info

Crnogorski premijer Lukšić upozorava : Dodik treba da pazi o čemu priča

Crnogorski premijer Lukšić upozorava : Dodik treba da pazi o čemu priča

02 Oktobra
19:29 2012

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je u utorak da ta država mora biti konsultirana u vezi eventualne izgradne hidrocentrala na Drini, a predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku preporučio je odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju, javio je Tanjug.Dodik je ranije kazao da ni Crna Gora, ni Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nemaju nikakvu nadležnost kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, te da je to isključiva nadležnost vlasti RS-a.

Međunarodne konvencije       "Što se tiče gospodina Dodika i njegovih izjava, ja razumijem da on jeste ponekad malo naprasit i da ne vodi baš računa o tome što kaže, ali ipak preporučujem odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju", kazao je Lukšić novinarima.On je naglasio da Crna Gora svakako mora biti konsultirana u vezi izgradnje hidrocentrala na Drini."Mislim da nije stvar volje bilo koga da li će neko državu konsultovati ili ne, ukoliko postoje obaveze međunarodne konvencije, odnosno međunarodni sporazumi, onda tu nemate šta da se bira nego se morate komunicirati", kazao je Lukšić. Prema njegovim riječima, Crna Gora nastoji da sa RS, odnosno BiH, usaglasi energetsku politiku i da pokuša doći u situaciju u kojoj će se energetski potencijali valorizirati na najbolji moguću način.

Dalje usaglašavanje             Lukšić je imao u nekoliko navrata komunikaciju sa premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem, kao i sa Vijećem ministara BiH na temu energetske politke i „mislim da je neophodno dalje usaglašavanje.“„Postoji inicijativa sa naše strane da ministri ekonomije, odnosno energetike, na tu temu razgovaraju i usaglase stanovišta i nadam se da će to dati rezultate u budućem periodu“, naveo je Lukšić.Istovremeno, u Banjaluci je održana zajednička sjednica Vlade Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.Razgovaralo se o saradnji  na izgradnji plinovoda „Južni tok", u dijelu koji prolazi kroz Srbiju i RS, ali i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između Javnog preduzeća Srbijagas i Gas Promet a.d. Istočno Sarajevo.Na sjednici je razmatrana mogućnost izgradnje hidroelektrana u okviru projekta Srednja Drina.Džombić je kazao da je za ovaj projekat moguće dobiti sredstva iz fondova Evropske unije pošto je riječ o prekograničnoj saradnji.

Revizija do novembra          "Projektima je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane, vrijednosti 700 do 800 miliona evra", rekao je Džombić novinarima, a prenosi Srna.On je napomenuo da je dat rok od 30 dana da se izvrši eventualna promjena ili revizija navedenih projekata.Džombić  je rekao da je dogovoreno da se zajedničke sjednice Vlada RS-a i Srbije održavaju svakih šest mjeseci kako bi saradnja bila efikasnija.Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najvažniji strateški interes Srbije saradnja sa Republikom Srpskom.Komentirajući primjedbe opozicije na održavanje sjednica dvije Vlade u predizbornoj kampanji, Dačić je rekao da u Banjaluci nijednom riječju nije spomenuo bilo koju partiju, već da je došao kao premijer Srbije sa članovima Vlade i razgovarao o saradnji RS-a i Srbije. (Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku