hamburger-icon

Kliker.info

Crnogorci glasali za parlament: Đukanović će ponovo biti premijer!

Crnogorci glasali za parlament: Đukanović će ponovo biti premijer!

14 Oktobra
23:09 2012

Koalicija Europska Crna Gora Mile Đukanovića prema prvim preliminarnim rezultatima pobijedila je na parlamentarnim izborima s osvojenih  45,7 posto glasova, objavljeno je sinoć – To znači da će Đukanović, kao što se predviđalo ranije, ponovno postati premijer i to koalicijom s predstavnicima nacionalnih manjina.Crnogorski birači glasali su jučer na prijevremenim parlamentarnim izborima za koje su predizborne ankete predviđale ostanak na vlasti koalicije Za europsku Crnu Goru, koju predvodi Milo Đukanović, političar koji je više puta obnašao dužnost premijera.Prema izvješćima, odaziv birača bio je uglavnom na razini dosadašnjih izbornih ciklusa, a Državna izborna komisija priopćila je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme te da na njima nije prijavljena niti jedna nepravilnost.

Lokalni izbori              Riječ je o devetim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja te o trećim nakon stjecanja neovisnosti 2006. godine. Za ulazak u parlament, koji ima 81 zastupnika, kandidiralo se 13 izbornih listi, a na izborima može glasati oko 514.000 registriranih birača. Osim izbora za parlament, glasalo se i na izborima za lokalnu vlast u gradovima Nikšiću, Budvi i Kotoru.

Vrijeme krize             Predizborne su ankete Đukanovićevoj koaliciji davale oko 50 posto, a stranka koja bi mogla završiti kao druga je Demokratski front nekadašnjeg diplomata Miodraga Lekića, kojoj su ankete dale 18 posto glasova.Izbori se održavaju u vrijeme jake gospodarske i društvene krize u zemlji, koju je ustanovila i Europska komisija u nedavnom izvješću o napretku Crne Gore na putu prema članstvu u EU. Đukanović je u predizbornim nastupima isticao europsku orijentaciju, ali se koristio i nacionalističkom retorikom kako je “ulog na izborima” crnogorska državnost.(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku