hamburger-icon

Kliker.info

Čović izlazi iz pregovora o Izbornom : “Došli smo do zida, sada prelazimo na plan B”!

Čović izlazi iz pregovora o Izbornom : “Došli smo do zida, sada prelazimo na plan B”!

Maj 14
16:10 2018

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je danas kako su na HNS zauzeli stav da, s obzirom da je Centralna izborna komisija formalno proglasila izbore, bilo kakva aktivnost oko izmjene Izbornog zakona više nema smisla jer bi narušila demokratske odnose i principe, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na novinarsko pitanje Čović je pojasnio kako su predstavnici Hrvata već duže vrijeme upozoravali kako su nužne promjene Izbornog zakona te su pokrenuli i procedure u smjeru provedbe odluke Ustavnog suda, no tada niko nije reagirao.

Danas smo, dodao je, faktički došli pred zid kada više o tomu nema smisla razgovarati upravo jer bi time uveli neki novi standarde koji bi uvijek mogli potezati kao jedno već učinjeno djelo. To je rekao, potvrdio je Čović, i predstavnicima američke i europske administracije kao i kod kancelarke Angele Merkel.

-Mislim da je time iscrpljena sva mogućnost da mi u cijelosti implementiramo odluku Ustavnog suda oko Izbornog zakona, istaknuo jer Čović, dodavši kako sada ulaze u jedan proces u kojem imaju nove aktivnosti koje su drugačije nego što smo se pripremali.

-Jer da smo usvojili izmjene onda bi aktivnost išla u jednom smjeru; govorim o HDZ-u i strankama koje će zajedno izaći na izbore. Ovako ćemo ići s drugim planom. Netko je nekada govorio o B i C, mi sada idemo u projekt B i nastojat ćemo da ova grupacija stranaka uvjerljivo dobije izbore, najavio je Čović.

No, naglasio je kako ostaje otvoreno pitanje kako implementirati izborni rezultat obzirom da ono što je definirano u Izbornog zakonu, a ticalo se implementacije, stavljeno izvan snage, podsjetivši kako se dugo vremena ignoriralo ono što je bilo potrebno mnogo ranije promijeniti.

Na upit očekuju li stranke HNS-a reagiranje CIK-a ili OHR-a po pitanju provedbe izbornih rezultata, Čović je naveo kako nas čeka mnogo neizvjesnosti.

-Ono što mi želimo je učiniti sve da nemamo krize do izbora, a još manje nakon izbora. Da kažemo da očekujemo da će netko uraditi ono što mi nismo uradili, a trebalo smo uraditi, to se moglo isključivo kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, bilo bi neodgovorno. Ostaje puno neizvjesnosti o kojima se treba razgovarati u idućem vremenu kako bi se izbjegle bilo kakve krize, kazao je Čović, poručivši kako mu ne pada na pamet nagađati kako će se neke pravne praznine popuniti.

Na pitanje o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se traže, on je naveo kako se u Izborni zakon ne bi smjelo dirati u ovoj kalendarskoj godini jer sve ozbiljne demokratije u izbornoj godini ne prave bilo kakvu aktivnosti.

-Sve smo to mogli uraditi, pa i te tehničke izmjene, ima tri godine. Pitanje je zašto se netko sada toga sjetio, moje je mišljenje da je cilj bio izazivanje kriza i traženje krivaca. Apsolutno ne dolazi u obzir bilo kakva aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona koliko god je netko smatrao tehničkom, istaknuo je Čović.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *