hamburger-icon

Kliker.info

Čović i Dodik podebljali saradnju i nezvaničnu koaliciju : Čekamo da se u bošnjačkoj strukturi konsoliduje politička volja

Čović i Dodik podebljali saradnju i nezvaničnu koaliciju : Čekamo da se u bošnjačkoj strukturi konsoliduje politička volja

Februar 10
16:42 2019

Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik izjavili su nakon današnjeg sastanka u Mostaru da su njime dodatno pojačali saradnju dviju stranke, uz poruku da će se ona prenijeti sa centrala na niže nivoe. Čović je najavio obostrano zalaganje i saradnju s ciljem zbližavanjem srpskog i hrvatskog naroda, a na saradnju je tom prilikom pozvao i treći konstitutivni narod.

Oslobođenje navodi da je Čović podsjetio i kako je nedavno obavio razgovor sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a kasnije je, odgovarajući na pitanje novinara, potvrdio da je SBB za HDZ prihvatljiv partner u vlasti. Najavio je i sastanak delegacija HDZ-a i SDA, koji će se u srijedu održati u glavnom bh. gradu. Nije isključio ni mogućnost saradnje sa SDP-om. Govoreći o ovoj stranci i posljednjim dešavanjima u i oko nje, spomenuo je i BH blok, koji je da li svjesno ili ne nazvao Bošnjački blok.

Spreman odgovor

Dodik je iskazao potrebu periodičnog sasatajanja sa delegacijom HDZ-a BiH, jer se, tvrdi, samo na taj način može odgovoriti na buduće izazove. Kazao je i kako u BiH danas postoji evidentan zastoj u formiranju vlasti, dodajući da je ovoliko kašnjenje nedopustivo.

– Treba imati u vidu da su hrvatska i srpska reprezentacija odavno jasne, odnosno da još uvijek čekamo da se u bošnjačkoj strukturi konsoliduje politička volja, a kako bismo se konačno našli u Parlamentu i počeli raditi poslove propisane zakonom i ustavom, kazao je.

Poručio je i da za evidentne opstrukcije prilikom formiranja vlasti, postoji spreman odgovor, ali u slučaju se u narednim danima ne raščisti situacija. Podvukao je da u Domu naroda PSBiH SNSD ima četiri predstavnika “bez kojih se neće moći ništa uraditi”. Slično je najavio i Čović dok je govorio o kapacitetu u tom domu, ali i u Domu naroda PFBiH.

SNSD će podržati izmjene izbornog zakona na kojim insistira HDZ BiH. Dodik je kazao i da je to fer zahtjev, odnosno da nema potrebe da “jedna narod drugome bira predstavnike”.

– Bez obzira na različite ideološke pristupe, BiH je država dva entiteta i tri naroda. Pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koja pripada drugima je osnovni problem, naglasio je Dodik.

Čović je konstatovao i da je došlo vrijeme za uspostavu Vijeće ministara, kazavši i da je, što se njega tiče, delegiranje za Dom naroda završeno, odnosno da je moguće već na narednoj sjednici riješiti i pitanje budžeta FBiH.

Dodik je na kraju istakao da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanja koja treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

Pomoć od Dodika

– Jedini način da se riješi pitanje PIC-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivci za krizu u BiH. Napravili su sistem koji samo generiše probleme u BiH, ali nikako i rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim, niti me zanima komunike PIC-a, kazao je Dodik.

Na kraju konferencije za medije jedan od predstavnika braniteljske populacije zamolio je Milorada Dodika da se počne boriti za prava ove populacije, “uvjeren da to Željko Komšić i Šefik Džaferović neće”. Upitali smo ga kasnije koga ustvari predstavlja, a on je ironično kazao kako je tu došao ispred JOB-a, te kako želi Dodikovu pomoć, “pošto se Komšić i Džaferović ne mogu dogovoriti ko hrvatskim braniteljima više želi pomoći”.

Dodik ga je saslušao sa odobravanjem i poručio mu da ga zajedno sa kolegama želi primiti u svom kabinetu, što je rezultiralo i širokim osmijehom na Čovićevom licu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *